≫ 

Poslednja bitka u Evropi: Kako su jugoslovenski partizani srušili naciste uz pomoć Sovjeta

Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije, sastavljena iz partizanskih odreda, stala je na put nemačkim snagama i savezničkim nacionalističkim formacijama

  • 14
Partizani Foto: Wikimedia/znaci.net

Jugosloveni su zgromili Hitlerove esesovce i saveznike u bitki kod Poljane, poslednjoj evropskoj bitki u Drugom svetskom ratu, uz aktivno učešće sovjetskih oficira, rekao je ekspert ruskog vojno-istorijskog društva Nikita Buranov.

Bitka kod Poljane (14-15 maja 1945. godine) je poslednja velika bitka Drugog svetskog rata u Evropi. Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije, sastavljena iz partizanskih odreda, stala je na put nemačkim snagama i savezničkim nacionalističkim formacijama, koje su pokušale da se probiju u sektor pod okupacijom američkih trupa, kako bi izbegli predaju jugoslovenskim ili sovjetskim oficirima.

- Sovjetski oficiri i instruktori tokom rata su premešteni u partizanske odrede na teritoriju Jugoslavije, gde su obučavali saveznike, formirali i usavršavali vojnu strukturu Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. To je pomoglo da izađu kao pobednici iz bitke na Poljani“, rekao je Buranov.

Istoričar objašnjava da su u proleće 1945. godine nemačke snage na teritoriji Jugoslavije razbili jugoslovenski partizani, stoga je zapovednik armije „E“, general-pukovnik Aleksandar Ler potpisao akt o bezuslovnoj kapitulaciji njegovih trupa, piše Sputnjik.

Međutim, pojedine nemačke jedinice nisu se povinovale, i 14. maja udružile su se različite nemačke snage i pokušale da se probiju na teritoriju Austrije i severne Italije, kako bi se našli na teritoriji pod američkom okupacijom s ciljem da se njima predaju“, ističe ekspert.

Partizani Foto: Wikimedia/znaci.net

On dodaje da su im se pridružile posebne formacije nacionalističkih pokreta, tako da je grupu činilo oko 30.000 ljudi.

- Tokom rata, u Jugoslaviji je formirana široka mreža 'ilegalaca', Nemci su u borbi sa partizanima bili oslonjeni na nacionalističke grupe. Zbog toga su u svakoj jugoslovenskoj republici formirani i podržavani nacionalistički i ultradesničarski pokreti - rekao je Buranov.

Prema njegovim rečima, većina tih ljudi učestvovala je u ratnim zločinima i etničkim čišćenjima.

- Bitka kod Poljane počela je 14. maja 1945. godine, kada su grupacije prišle jugoslovenskim partizanima, koji su bili postavili kordone na putevima i zahtevale da im oslobode prolaz na zapad. Nakon što su jugoslovenske snage kategorički odbile da to učine, počela je bitka. Koristilo se vatreno oružje – puške, mitraljezi, automati - objašnjava istoričar.

Burimov ističe da je Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije izvojevala konačnu pobedu kada su im u pomoć pristigli zapadni saveznici na tenkovima. Nemci i nacionalisti su se predavali ili bežali u šumu, prema zapadu. Gubici nisu bili veliki – stradalo je 500-600 Nemaca i nacionalista, a partizani oko 100 ljudi.

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

Video: Moskva danas kao grad duhova na Dan pobede i samo godinu dana ranije na isti dan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Rastko

    14. maj 2020 | 23:51

    I sve to ispostavilo se ne samo da je bilo DZABA vec da sadasnje drzave koje su partizani tada zivotima branili kao jednu danas velicaju naciste tako sto ih jedni stavljaju na postanske marke drugi na dan pobede protiv fasizma pustaju tompsona a treci ciji je taj nesretnik drzavljanin nikada nisu ni prestajali da budu fasisti. Zali boze silnog btoja palih boraca BLAM da nas pojede kako stojimo CELE.

  • nikolas

    14. maj 2020 | 23:13

    DOSTA VISE JOSKINIH LAZI I NJEGOVIH KOMUNJARA PARTIZANA -UBILI SU U BEOGRADU 2 NEMCA ZA VREME CITAVE OKUPACIJE I SVERCOVALI BRASNO I KOKOSKE IZ ZEMUNA I PRODAVALI GLADNIMA U BEOGRADU ZA ZLATO I VREDNOSTI IZ KUCA!!! DA NIJE BILO CRVENE ARMIJE MI BI I DANAS BILI POD NEMCIMA-HITLEROM!!!

  • Baja,

    15. maj 2020 | 00:12

    Zato ih obozavam i tako ce bit i na onom svijetu, nisu zasluzili da se oljuje po njima, branili su svoj kucni prag i zemlju a ne tudji. Okupator je nama dosao sa oruzjem a ne mi njima. Sad bi izdajnici drugu istoriu pisali, nece ic tako dok je ijednog rodoljuba NOBa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA