Hitler se tokom Drugog svetskog rata tajno sastao sa japanskim generalom: Spojilo ih je zlato

Nekoliko nedelja nakon dolaska u Nemačku, Jamašita je predstavljen nacističkom vođi Adolfu Hitleru. Svaki je imao svoj cilj sastanka

  • 0
Tomoyuki Yamashita Foto: Guliver/Keystone/Getty Images

U decembru 1940. godine, tri meseca nakon što su Japan, Nemačka i Italija sklopili savez u Drugom svetskom ratu, konvoj japanskih vojnih vođa krenuo je ka Berlinu.

Na čelu trupe bio je general Tomojuki Jamašita, veteran koji je ceo odrasli život proveo u vođenju rata. Za samo nekoliko godina u svetu je postao poznat kao "Tigar Malaje", ljuti vojni vođa i mozak koji je stajao iza brutalnog osvajanja Singapura, piše History.com.

Nekoliko nedelja nakon dolaska u Nemačku, Jamašita je predstavljen nacističkom vođi Adolfu Hitleru. Svaki je imao svoj cilj sastanka. Hitler je nameravao da izvrši pritisak na japansku vojsku da objavi rat Britaniji i SAD. Suočavajući se sa gnevom Rusije i tekućim troškovima japanskog rata protiv Kine, Jamašita nije imao interes. Umesto toga, nadao se da će pregledati nemačke vojne tehnike i tako poboljšati izgled Japana u ratu.

Uprkos Hitlerovim srdačnim obećanjima o otvorenoj razmeni informacija, pitanja japanske delegacije o radaru i drugoj opremi odbacili su visoki nacistički zvaničnici.

Jamašita, privatno, i nije bio oduševljen Hitlerom.

Adolf Hitler Adolf Hitler / Foto: Wikimedia/Unknown author

- On možda jeste sjajan govornik, ali stojeći iza stola i slušajući deluje više kao činovnik - rekao je on, ali je u javnosti glumio bliske odnose.

Iako je general tvrdio da se razumeju i na duhovnom nivou, bilo je i finansijskog nivoa. Naime, nacisti su preuzeli zlato iz banke Poljske, Belgije, Hilandije, nateravši Veliku Britaniju da svoje rezerve prebaci u Otavu. Japan je za to vreme stigao do značajnih količina zlaza na severoistoku Kine.

Kako se sukob nastavljao, a nemački resursi počeli da nestaju, Japan je pružio ruku. Podmornicu na kojoj se navodno nalazilo dve tone zlata, opijum, metal i druge sirovine na kraju su potopile savezničke snage.

Čini se da je inicijalno hladna veza između Jamašite i Hitlera vremenom postala srdačnija. U razgovoru sa novinarima u junu 1941. šest meseci nakon susreta sa Hitlerom, Jamašita je rekao da su duhovnost nacizma i Japana toliko slični da predstavljaju "skoro pa iznenađujuću slučajnost".

Jamašita je pred američkim vojnim sudom 1945. godine osuđen na smrt zbog ratnih zločina, a tajnu o skrivenom zlatu odneo je sa sobom u grob.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA