≫ 

Majka heroj koja je usvojila 48 dece: Spasla ih od bede i rata, o njenom poduhvatu se i dalje govori

U teškim godinama Drugog svetskog rata, plemenitost i samopožrtvovanje porodice Darevski potpuno su otkriveni. Krajem rata su usvojili 35 siročadi i to dece Rusa, Ukrajinaca, Uzbekistanaca, Jevreja, Nemaca...

  • 1
Aleksandra Avramovna

Foto: Wikipedia/Post of Ukraine

Majka heroj je titula koja je dodeljivana u Sovjetskom Savezu onima koji se brinu i imaju velike porodice. Među nagrađenima, ali posthumno, bila je i Aleksandra Avramovna Derevskaja koja je zajedno sa suprugom Emeljanom Dervskajim usvojila čak 48 dece podizala do odraslih godina.

Rođena je 6. maja 1902. godine u ruskom gradu Grozni u radničkoj porodici. Završila je žensku gimnaziju, a onda do okobra 1923. godine radila u bolnici u Groznom. Tamo je upoznala ranjenog vojnika Crvene armije Emeljana za kog se kasnije i udala.

Svoje biološke dece nije imala, ali je prvo počela da brine o malom Mitji, Emeljanovom sinu iz prvog braka.

Aleksandra je 1939. godine otvorila sirotište gde je počela da dovodi decu sa svih strana, do naredne godine ona se u potpunosti posvetila domaćinstvu i podizanju dece. Dve godine kasnije porodici se pridružilo 17 dece evakuisanih iz Lenjingrada.

Postoji priča da se čak radilo o deci distrofičarima, a da je Aleksandra uzela 17 najslabijih

U teškim godinama Drugog svetskog rata, plemenitost i samopožrtvovanje porodice Darevski potpuno su otkriveni. Krajem rata su usvojili 35 siročadi i to dece Rusa, Ukrajinaca, Uzbekistanaca, Jevreja, Nemaca...

U svojoj autobiografiji Aleksandra je u oktobru 1947 godine napisala da u njenoj porodici živi 38 dece, od kojih 23 đaka.

Pred kraj rata sa porodicom se preselila u Romni u Ukrajini gde je umrla 1959. godine.

Na njenom nadgrobnom spomeniku piše: "Ti si naša savest, majko", te ispod 48 potpisa.

Brojne ulice sada nose ime po Aleksandri, a u Ukrajini postoje i statue sa njenim likom. Takođe, u Romniju je sirotište preuređeno u školu u kom se sada školuju deca iz siromašnih porodica. Dokumentarni film "Romenskaja Madona" o njenom herojstvu osvojio je glavnu nagradu na festivalu u Lajpcigu.

Video: Suprug joj je pre 33 godina otrgao ćerku iz naručja: Ovo je njihov prvi zagrljaj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • nikolas

    22. maj 2020 | 18:53

    U TIM RATNIM I PORATNIM GODINAMA I SIROMASTVU USVOJITI I ODGOJITI 48 DECE JE STVARNO HEROJSTVO KOJE SE NESME ZABORAVITI !!! LJUDI SU TADA BILI HUMANIJI I NEEUPOREDIVO BOLJI -SPREMNI DA POMOGNU !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA