≫ 

Građevina koja bi mogla da napravi "razdor": Zašto je Aja Sofija toliko važna?

Originalno je nastala kao pravoslavna patrijaršijska bazilika, ali se njena funkcija tokom vekova nekoliko puta promenila

  • 1
Aja Sofija, Hagia Sophia Foto: Tanjug/AP

O Aja Sofiji, građevini koja je simbol turskog grada Istanbula , 2. jula će odlučivati sud. Odlučivaće se o tome da li će se ovom zdanju osporiti trenutni status, odnosno zakonitost pretvaranja Aja Sofije u muzej.

I dok sa raznih strana stižu upozorenja, Turska ne odustaje, a vaseljenski patrijarh Vatrolomej je čak upozorio da bi vraćanje Aja Sofije u džamiju izazvalo razdor.

Aja Sofija je ogromno arhitektonsko čudo sagrađeno kao hriščanska bazilika pre 1.500 godina. Slično kao Ajfelova kula u Parizu, Aja Sofija je simbol kosmopolitskog grada. Međutim, koliko je sama struktura uočljiva, toliko je i njena uloga u istoriji Istanbula, ali i sveta, takođe značajna i tiče se pitanja u vezi sa međunarodnom politikom, religijom, umetnošću i arhitekturom.

Aja Sofija je sidro u Starom gradu Istanbula i vekovima je služila kao orijentir i za pravoslavne hrišćane i za muslimane.

Kako je nastala "Sveta Sofija"

Originalno je nastala kao pravoslavna patrijaršijska bazilika, ali se njena funkcija tokom vekova nekoliko puta promenila.

Od vremena završetka gradnje 537. godine pa sve do 1453. služila je i kao pravoslavna saborna crkva i sedište Vaseljenskog patrijarha, izuzev u periodu od 1204. do 1261. kada je pretvorena u katoličku crkvu za vreme Latinskog carstva.

Nakon pada Carigrada 1453. sultan Mehmed Osvajač naredio je da se crkva pretvori u džamiju. Uklonjena su zvona, oltar, a ikone su pokrivene malterom. Tako je Aja Sofija od 29. maja 1453. pa sve do 1931. godine nosila status džamije.

Kemal Ataturk 1935. godine donosi odluku da se Aja Sofija pretvori u muzej, te se od tad nalazi na listi Uneska i jedan je od najznačajnijih spomenika svetske kulturne baštine.

Ipak, o sudbini ove građevine više će se znati već sutra.

Video: Koloseum otvoren posle više od tri meseca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • misa

    2. jul 2020 | 08:05

    Da su pravoslavci uradili to sto su prvo katolici a posle toga muslimani nebi moglo ništa da nas opravda tako bi mogli da ove džamije pretvorimo u hramove ali bi se digao ceo muslimanski svet dok mi ćutimo i zato se oni šire sto naseljavanjem teritorije sto emigracijom i nabijaju nas u misiju rupu ali već nam je kasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA