Četiri godine od pokušaja državnog udara u Turskoj: Noć kada je narod odbranio Erdogana

Državni udar je pokušao da izvede pobunjeni deo turske vojske koji je bio protiv režima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. U sukobima između pučista i snaga lojalnih Erdoganovom režimu poginulo je oko 290 ljudi, a više od 1.400 je ranjeno

  • 6
Turska, protest 2016 Foto: Profimedia

Na današnji dan pre četiri godine u Turskoj je izvršen pokušaj državnog udara, za koji je zvanična Ankara optužila organizaciju FETO sveštenika Avdulaha Gulena, koji je u egzilu u SAD, a predsednik Redžep Tajip Erdogan je tim povodom izjavio da bi teroristi tada u potpunosti srušili vlast da su bili dovoljno jaki za to.

- Da su bili dovoljno jaki, budite sigurni da ne bi oklevali da ubiju predsednika, premijera i sve izabrane zvaničnike ove zemlje - kazao je Erdogan na skupu u parlamentu povodom četvrte godišnjice neuspelog pokušaja puča, odnosno povodom Dana demokratije i nacionalnog jedinstva, javlja agencija Anadolija.

Predsednik Skupštine Turske Mustafa Sentop izjavio je da je spomenik tada poginulim borcima podignut ispred turskog parlamenta u znak sećanja na hrabre heroje koji su se suprotstavili pučistima.

Anadolija podseća da je pokušaj državnog udara kojeg su, navodi se, teroristi FETO-a izveli u Turskoj, osujećen i sprečen nakon što je narod Turske na poziv predsednika Erdogana hrabro izašao na ulice i trgove i branio demokratiju i domovinu od pučista.

FETO i njegovi članovi, navodi se, infiltrirani u vojsku, policiju i druge institucije su tokom krvavog pokušaja vojnog udara koji je počeo 15. jula 2016. godine pokazali svoje pravo terorističko lice i namere, kao i da su ubili najmanje 251 osobu.

Kako navodi Anadolija teroristi FETO-a su pokušaj vojnog udara vodili iz vazdušne baze Akinci kod Ankare, a pučisti su, dodaje se, tokom pokušaja državnog udara koristili tenkove, oklopna vozila i oružje turske vojske.

- Teroristi FETO-a infiltrirani u vazdušne snage turske vojske te noći su, između ostalih lokacija, bombardirali i zgradu Velike narodne skupštine Turske, Predsedničku palatu, sedište policije i Turksata - podseća agencija.

Kako je počeo puč?

Mostove preko Bosfora u Istanbulu su u petak kasno uveče blokirale trupe. Borbeni avioni i helikopteri viđeni su iznad prestonice Turske, Ankare, i čula se pucnjava.

Ubrzo nakon toga premijer Binali Jildirim je objavio da je u toku pokušaj državnog udara.

Tada je pobunjeni deo vojske, preko državne radiotelevizije, rekao da je uzeo moć kako bi zaštitio demokratiju od predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Najavljen je policijski sat, vojni zakon i priprema novog ustava. Predsednik Erdogan, u tom trenutku na odmoru u gradu na obali, pozvao je svoje pristalice da izađu na ulice i vratio se u Istanbul.

Tokom nasilne noći, TV stanice su pretresali vojnici, eksplozije su se čule u Istanbulu i Ankari, pucano je na demonstrante, zgrade parlamenta i predsednika, oboren je vojni helikopter, a turski vojni šef je uzeo taoce.

Kako se završio?

Kako bi udar uspeo, frakcija vojske morala je da ima podršku javnosti ili širu vojnu podršku. Ništa od toga nisu imali. Opozicione stranke takođe su osudile državni udar.

U ranim jutarnjim satima u subotu grupa vojnika počela je da se predaje. Trupe su izašle iz tenkova sa podignutim rukama.

Snage bezbednosti povratile su ključne baze, uključujući vojni štab.

Do subote uveče, neka od mesta na kojima je ptehodnog dana bilo haosa, bila su ispunjena veselim Erdoganovim pristalicama.

Video: Ovako se čuva turski predsednik

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Srba

    15. jul 2020 | 21:50

    Ture malo, sam je sebi sve organizovao da bi se resio prozapadnih frakcija. Turci to dobro znaju.

  • Невена

    15. jul 2020 | 21:54

    Дан када су у Турској пале маске ... од фолирантске демократије преко диктатуре па све до новог султана Ердогана и његовог оданог и вијерног чувара потомка исламске декларације аге Бакира ....

  • Vujke

    15. jul 2020 | 21:52

    Noc kada je Putin odbranio Erdogana...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA