Jedna od najpoznatijih kuvarica sveta ustvari je bila oficir CIA: Njeni recepti se i danas dele

Htela je da bude u vojsci, ali je nisu primili jer je bila previsoka

  • 0
Džulija Čajld Dobitnica ordena Legije časti, Foto: Printscreen/Youtube/ Denis Behr

Svet pamti Džuliju Čajld po njenim receptima i TV emisija u kojima je ukusnu hranu predstavila milionskom auditorijumu.

Međutim, pre karijere kao kuvarice, ona je radila kao obaveštajni oficir u agenciji koja je bila prethodnica današnjoj CIA. Štaviše, njen prvi veliki “recept” bila je mešavina za odbijanje ajkula, koju je spravila dok je radila za obaveštajnu službu.

Džulija Čajld rođena je u avgustu 1912. godine u Pasadeni, američka država Kalifornija. Vodila je privilegovan život, otac joj je bio bankar, a majka je nasledila preduzeće “Weston Paper Company”.

Stekla je kvalitetno obrazovanje, ali nije imala nikakva interesovanja sem blage ambicije da postane pisac.

- Ja sam tužno obična osoba... sa talentima koje ne koristim - napisala je ona jednom prilikom u svom dnevniku.

Špijunski dani tokom Drugog svetskog rata

Kao i mnogi Amerikanci, Džulija je želela da pomogne zemlji da se spremi za Drugi svetski rat. U septembru 1941. godine, tri meseca pre nego što su Sjedinjene Američke Države ušle u rat, ona je počela da volontira u lokalnom predstavništvu “Crvenog krsta”, gde je vodila Odsek za stenografiju.

Takođe je radila u Službi za izdavanje vazdušne opasnosti, koja je deo civilnog odeljka Vojske SAD sa zadatatkom da prati neprijateljske avione koji uđu u vazdušni prostor te zemlje. Prijavila se da služi vojsci, ali su je odred ženskih snaga, kao i volonterska služba odbili jer je bila previsoka.

Džulija je 1942. godine postala senior daktilograf u istraživačkoj jedinici Kancelarije za ratne informacije u Vašingtonu, a do kraja godine imenovana je kao pomoćnik obaveštejne službe za strateške snage (OSS), odnosno agencije koja je bila preteča današnje CIA.

Bila je jedna od 4.500 žena koje su radile u OSS. Kao asistent za istraživanja za tajnu službu, Džulija je beležila na hiljade oficira u internoj bazi podataka agencije.

Prelazak u drugo odeljenje i “prvi veliki recept”

Čajldova je zatim prešla u odsekd koji se bavio opremom za spasavanje, gde je bila jedna od najzaslužnijih za sredstvo koje odbija napade ajkula. Naime, početkom rata povećani su napadi ajkula na pripadnike američke mornarice, čak se dešavalo da ove ribe aktiviraju podvodne bombe postavljene protiv neprijateljskih plovila.

OSS je dobila zadatak koji bi vojska mogla da koristi u svojim akcijama. Počela su testiranja u kojima je korišćeno preko 100 različitih materija, među kojima su otrovi, organske kiseline, čak i trulo ajkulino meso. Međutim, posle jednogodišnjeg istraživanja u kom je učestovala i Džulija, istraživači su otkrili da je bakar acetat najdelotvorniji u odbijanju ovog predatora.

Sredstvo po imenu “Shark Chaser” dato je mornarici koja je koristila ovo sredstvo do 70-ih godina prošlog veka. Iako su postojale glasine da je ista supstanca korišćena za zaštitu opreme NASA, to nikada nije dokazano.

Šri Lanka i srodna duša

Džulija je radila na nekoliko mesta u inostranstvu kao obaveštajni oficir, između ostalog bila je stacionirana u Kini i Indiji. Međutim, 1944. godine otišla je za Šri Lanku gde je upoznala budućeg muža Pola Čajlda, koji je takođe radio u OSS kao obaveštajac.

Pošto su se uzeli, preselili su se u Pariz, pošto je njen muž 1948. godine dobio posao pri obaveštajnoj službi u prestonici Francuske.

Obaveštajac prešao u kuhinju

Tokom boravka u “Gradu svetlosti”, Džulija se zaljubila u francusku kuhinju, a zbog privilegovanog odrastanja nije razvila kuhinjske veštine - odnosno nikada nije morala da kuva. S obzirom da je krajem rata napustila OSS i okončala špijunske dane, da bi ispunila slobodno vreme upisala je prestižnu školu kuvanja “Le Cordon Bleu”.

To je bio ambiciozan poduhvat pošto je, kako je sama rekla, znala “samo da skuva vodu za čaj”.

Džuli je 10 godina vredno skupljala i pravila nove recepte, a zatim je od toga napravila knjigu koja je posle objavljena. Kako kaže, to je bio naporan proces, ali je uživala u tome.

Posle uspeha knjige “Art of French Cooking”, Džulija je dobila svoju TV emisiju pod imenom “The French Chef”. Ovaj šou bio je jedan od prvih ovakve vrste na televiziji, a njen šarm i kulinarsko umeće ubrzo su osvojili publiku.

Emisija je trajala između 1963. i 1966. godine, a emitovano je 199 epizoda koje su načinile od nje kulinarsku ikonu. Džulija, koja je preminula 2004. u 91. godini, dobila je veliki broj nagrada za svoju kuhinju i recepte.

Čak joj je uručen nacionalni orden Legije časti, najviše odlikovanje koji mogu da dobiju civili ili pripadnici vojske u Francuskoj.

Video: Bolje da se nije latila kuvanja, mogla je da spreči katastrofu krompirića

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA