≫ 

Odlučivao je o tome ko je Jevrej i ko će ići u logor: Da li jedan muzej sme da nosi njegovo ime?

Reč je o advokatu Hansu Georgu Kalmajeru (1903-1972)

  • 1
Hans Georg Calmeyer,  Hans Georg Kalmajer Foto: Wikipedia/Yad Vashem Hans Georg Calmeyer

Hans Georg Kalmajer je trebalo da odluči ko je Jevrej, a ko nije, ko ide u logor smrti, a ko živi. Tu moć je iskoristio da spasi hiljade ljudi, ali neke je poslao u smrt. Da li jedan muzej sme da nosi njegovo ime?

Da li muzej u Nemačkoj sme da nosi ime čoveka koji je tokom perioda nacizma prvo bio vojnik, a potom advokat u okupiranoj Holandiji? Čoveka koji je, koristeći svoju poziciju, spasao živote mnogim Jevrejima, ali kroz čije je ruke prošao jedan broj njih koji je deportovan ukoncetracione logore?

To pitanje izaziva žestoke rasprave u gradu Osnabriku, toliko žestoke da je za sada odložena konačna odluka o imenu muzeja, piše Dojče vele.

Zastupao i komuniste

Reč je o advokatu Hansu Georgu Kalmajeru (1903-1972). On je, kao mladi pravnik, izazvao podozrenje nacionalsocijalista jer je zastupao i komuniste.

Tokom rata je dobio zadatak u "Komesarijatu Rajha za okupirane holandske oblasti" - trebalo je da procenjuje ko je Jevrej, a ko nije. Kalmajer je uzimao u obzir i dokazni materijal koji je u Trećem Rajhu bio zabranjen. Kasnije je tvrdio da je oduvek znao da su ga brojni Jevreji lagali o poreklu, ali da je on to prihvatio. Tako je uspeo da spasi živote oko tri hiljade Jevreja.

Ali, Kalmajer je i odbijao neke zahteve i tako poslao oko 1.500 ljudi u koncentracione logore. Posle rata je ispričao da je imao ogromnu dobru volju da spašava ljude, ali da je morao da to čini trezveno, tako da ne bude uočen.

- Činjenica da me moji sunarodnici nisu razumeli nije za mene ništa novo. A Holanđani - od čijeg razumevanja sam zavisio da ne bih ugrozio cilj - nisu shvatali da sam ponekad morao da kažem ne - rekao je on.

Heroj ili saučesnik? Humanista, duboko upleten u nepravdu nacističkog režima? Kalmajera je Memorijalni centar "Jad Vašem" posthumno 1992. proglasio "Pravednikom među narodima".

"Najuspešniji spasilac Jevreja u Nemačkoj"

Pre šest godina je Osnabrik, rodni Kalmajerov grad, odlučio da osnuje muzej u kojem bi se kritički bavilo životom ovog advokata. I to u vili gde je bilo sedište nekadašnje Nacionalsocijalističke nemačke radničke partije (NSDAP). Tu odluku su tada podržale sve političke stranke u Osnabriku. No prašina oko muzeja podigla se tek danas.

- Bio bi veliki plus za Osnabrik ako bi nekadašnja centrala NSDAP ponela ime najuspešnijeg nemačkog spasioca Jevreja. To bi bio istorijski doprinos - kaže Joahim Kastan, iz Inicijative koja se bori da muzej, kada bude završen, bude nazvan po Kalmajeru.

Međutim, jedna inicijativa iz Holandije to vidi drugačije. Stotine umetnika, naučnika i preživelih iz Holokausta ne želi da muzej nosi Kalmajerovo ime. U peticiji upućenoj nemačkoj Vladi i u otvorenom pismu kancelarki Merkel, oni kritikuju činjenicu da je Vlada već odobrila 1,7 miliona evra za obnovu vile.

Video: Mesto u kom je Gavrilo Princip umro u mukama: Mračni hodnici Terezina uteruju strah u kosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mako

    18. jul 2020 | 09:11

    Bog je presudio i teško duši njegovoj za svakog ubijenog .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA