≫ 

Pre 16 godina otvoren Stari most u Mostaru: Obnova posle rušenja je trajala 7 godina

Stari most u Mostaru, čiju izgradnju je 1566. godine tražio Sulejman Veličanstveni, a graditelj mu bio poznati Mimar Sinan, ima izražen luk četiri metra širok i 30 metara dug, koji se svojom visinom od 24 metra, na najvišem mestu, uzdiže nad rekom

  • 2
Mostar Mostar / Foto: Pixabay

Na današnji dan 2004. godine u Mostaru je svečano otvoren obnovljeni Stari most čija je obnova potrajala skoro sedam godina.

Most je srušen 9. novembra 1993. godine i njegova obnova je počela nekoliko godina kasnije. Ovo remek delo orijentalne arhitekture iz 16. veka i danas dominira rekom Neretvom.

Stari most u Mostaru, čiju izgradnju je 1566. godine tražio Sulejman Veličanstveni, a graditelj mu bio poznati Mimar Sinan, ima izražen luk četiri metra širok i 30 metara dug, koji se svojom visinom od 24 metra, na najvišem mestu, uzdiže nad rekom.

S oba kraja završava s jednim odbrambenim tornjem - Helebija na severoistoku i Tara na jugozapadu, koji se zajedno nazivaju „mostari“ (carinici na mostu po kojima je grad dobio ime), piše Al Džazira.

Luk je napravljen od lokalnog kamena „tenelija“, a njegov oblik je proizvod mnogih nepravilnosti koje su nastale deformacijom intradosa (unutarnje linije luka). On se može opisati kao kružnica koja je s obe strane pritisnuta.

Rušenje prenosio CNN

Stari most je svoju najveću slavu stekao u svom najtežem trenutku. Tog kobnog 9. novembra 1993. godine slika Starog mosta obišla je čitav svet. Prenos uživo preko CNN-a i drugih satelitskih TV kanala zauvek je ovekovečio najtragičniji trenutak: momente spektakularnog odbrojavanja kao i samu eksploziju i pad mosta u Neretvu.

Mediji su optužili jedinice hrvatskih snaga HVO za rušene mosta, što Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju nije dokazao. Ekspertska analiza (Janković, Sućeska, Šikanić) na suđenju generalu HVO Slobodanu Praljku je zastupala tezu da je most srušila Armija BiH podmetnutim eksplozivom kako bi događaj pripisala HVO.

U medijima se pojavio i navodni dokument Armijom BiH sa naredbom za rušenje mosta u propagandne svrhe. Do danas, međutim, niko iz HVO-a nije preuzeo odgovornost za rušenje mosta.

Obnova mosta nakon rata je trajala je sedam godina i koštala je 13,5 milona dolara od sredstava Svetske banke, donacija Turske, Italije, Holandije i Hrvatske.

Stari most i stara gradska jezgra Mostara 2005. godine službeno su uvršteni na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a.

Video: Poleć, sokole... u Neretvu ispod mosta u Mostaru skakali samo najhrabriji Balkanci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA