• 27

Istorijsko otkriće u Srbiji pod oznakom "F-183": Devojčica kojoj je ubijeno 16 članova porodice

U Adligatu se nalazi originalni nameštaj iz stana iz kojeg je cela porodica izvedena na streljanje u centru Novog Sada

  • 27
Pokolj u Novom Sadu 1942, Novosadska racija

Foto: Wikimedia

U Arhivu Vojvodine pronađen je elaborat pod oznakom „F-183“ pod nazivom „Komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini - Novi Sad“ koji svedoči da su žrtve mađarskih fašista u raciji u Bačkoj, pored Srba, Jevreja i Roma bili i Slovaci, saopštio je Adligat.

Prema podacima koji su do sada bili nepoznati srpskim i slovačkim istoričarima, u Raciji je u konclogorima nastradalo, između ostalog, dvoje dece od tri i pet godina.

Nameštaj i fotelja devojčice od 11 godina

U Adligatu se nalazi originalni nameštaj iz stana iz kojeg je cela porodica izvedena na streljanje u centru Novog Sada.

Tada je jedanaestogodišnjoj Ileani Čuri ubijeno 16 članova porodice, a ona je kao dete izvedena na streljanje i preživela igrom slučaja.

U Adligatu se nalazi i fotelja u kojoj je ovo dete, kasnije slavna profesorka anglistike, Fulbrajtov stipendista sa postdoktoratom na Jejlu, provela najtežih nedelju dana u životu, pošto se vratila sa streljanja kada su njena majka i tetka ubijene.

Legat prof. Čure je u Adligatu kao i mnogo predmeta i dokumenata vezanih za Raciju.

- Arhiv Vojvodine i Adligat su rešeni da zajedno doprinesu potpunom otkrivanju istine i čuvanju važnih dokumenata srpske istorije - izjavio je Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Dokument postoji decenijama, ali niko to nije znao

Dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, zahvaljujući kome je ovaj dokument sada izašao na videlo kaže da on postoji već decenijama, a nije bio uredno arhivski zaveden, te se nije znalo ni da postoji.

- Do sada smo imali predstavu o stradanjima Srba, Jevreja i Roma u Novosadskoj raciji. Ovi podaci stajali su u kutijama, daleko od interesovanja istoričara i javnosti, mada znatno menjaju dosadašnju predstavu o Novosadskoj raciji - kaže Kuzmanović.

Njegov pomoćnik, socijalni antropolog i arheolog Kristijan Ošust, naglašava da je ovo prvi put da se naučno mogu dokazati slovačke žrtve Racije, što je velika stvar za istorijsku nauku 20. veka.

Direktor Arhiva, Nebojša Kuzmanović, naročito ističe saradnju sa Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ sa kojim je Arhiv nedavno potpisao protokol o saradnji.

Znate li šta se tada desilo? Dunavom je plivala krv kod Novog Sada: Cele porodice su iskasapljene, ubijeno je 1.300 ljudi

Video: Zvao sam se Johan Fišer... Bio sam zatvorenik zloglasnog Gestapovog zatvora u Pančevu

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Davor

    Moj dida je tad bio Hortijev vojnik, jer u Bačkoj nismo imali ustaše, i baš nikad nije pomenuo nekakvu raciju.

  • Rasa

    kako domacih izdajnika? Danaa kazu da su oni antifasisti i oalobodioci a ne izdajnici

  • Jovana

    U grobnicama koje sam pominjala svi su stradali od ustaške kame uglavnom zene deca i sve što su ustše pronašle po kučama

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima