• 8

Hiljadu papirnih ždralova i jedna želja: Tragična priča devojčice koja je postidela Ameriku

Njena kuća nalazila se oko dva kilometara od mesta eksplozije. Udar je bio toliko snažan da je Sadako izletela kroz prozor. Svi su mislili da je poginula, ali je devojčica ipak bila živa i, naizgled, nepovređena

  • 8
Sadako Sasaki

Foto: Wikimedia

Porodica Sasaki živela je u Hirošimi Sadako je imala samo dve godine kada je na njen grad pogodio “Mali dečak”, prva atomska bomba ikada bačena.

Njena kuća nalazila se oko dva kilometara od mesta eksplozije. Udar je bio toliko snažan da je Sadako izletela kroz prozor. Svi su mislili da je poginula, ali je devojčica ipak bila živa i, naizgled, nepovređena, piše Istorijski zabavnik.

"Bolest atomske bombe"

Sledećih deset godina Sadako je živela kao i sva ostala deca u tom kraju Japana. Kraj rata je doneo razaranja i pustoš kakvu niko nije ni mogao da zamisli, ali je život ipak išao dalje.

A onda se u novembru 1954. godine Sadako razbolela….

Imala je prehladu, i na vratu su počele da joj se pojavljuju otekline koje su se pomerale prema licu. U januaru 1955. na nogama su joj se pojavile ljubičaste mrlje.

Nedugo zatim, dijagnostifikovana joj je leukemija ili “bolest atomske bombe” kako ju je zvala devojčicina majka.

Crne prognoze i jedna nada

Lekari su bili neumoljivi – Sadako Sasaki živeće u najboljem slučaju još godinu dana.

U tom periodu, doktori su zabeležili veliki porast obolelih od leukemije, posebno među decom. Već početkom ‘50-ih, bilo je jasno da leukemija nastaje kao posledica radijacije.

Sadoko je smeštena u bolnicu. Uplašena i sve bolesnija, stalno je slušala bajke i japanske legende. Omiljena joj je bila ona po kojoj će, ako uspe da napravi 1.000 origami papirnih ždralova imati pravo da poželi jednu želju.

Sadako Sasaki

Foto: Wikimedia

A Sadako je želela samo da ozdravi…

Zbog nedostatka papira, Sadako je morala da se snalazi. Koristila je papir iz pakovanja lekova i sve što je mogla da izmoli od odraslih. Ovo je, uprkos naporima i činjenici da joj je do oktobra noga bila potpuno otečena, podrazumevalo i odlazak u sobe drugih pacijenata samo kako bi ih pitala da uzme papir iz poklona koji su dobijali.

Sadako i hiljadu papirnih ždralova

Tog 25. oktobra 1955. Sadoko nije mogla ni da jede. Nakon upornih molbi roditelja, zatražila je čaj i pirinač. Pojela je dve kašike, i rekla: “Dobro je”. Zatim je umrla. Imala je 12 godina.

Do tada, Sadako je napravila 644 ždrala. Njeni prijatelji su dopunili broj do hiljadu i ona je sahranjena zajedno sa njima. Tako kaže priča ispričana u knjizi “Sadako i hiljadu papirnih ždralova”.

Druga verzija navedena u memorijalnom parku u Hirošimi tvrdi da je devojčica do avgusta 1955. premašila hiljadu i nastavila i dalje da pravi papirne ptice.

Sadako Sasaki postala je simbol stradanja nevinih žrtava za vreme Drugog svetskog rata. Njena statua i danas stoji u Memorijalnom parku mira u Hirošimi.

Na dan njene smrti deca iz celoga sveta šalju papirne ždralove koji se, zajedno sa porukama mira, kače na spomenik posvećen maloj Sadako – devojčici koja je samo želela da živi.

Video: Prodaju poslednje Hitlerovo pismo a sve pare idu za borbu protiv koronavirusa

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzigi

    Da su Japanci kojim slučajem imali atomsku Havaja više ne bi bilo,deset bi bacili pez pardona.Ali i ovako su ih dobro potkačili.E sad gde god je Japanska vojska ušla na tuđu teritoriju tu ni cveće nije raslo narednih 20 godina.Lepo ih Ameri pitali hoćete da se predate-Car reko ne, dobro gruni ih jednom,Car opet ne-grunu ih drugi put Car se uzenta jer vidi ode i on. Potpisa on predaju i osta im i dalje njihov Car.Mislim da taj njihov samoubilački ponos je kriv za to što im se desilo.I da treba malo po svom dvorištu da prečešljaju istoriju.A da nisu Ameri bacili bi Rusi. Bio rat a ovi se preračunali. I gledano istoriski šta da su im Rusi sa Kinezima ušli u zemlju-kuku.

  • Pitali

    Ko Japance da li se stide sto su dnevno znali da ubiju po 100.000 Kineza!!

  • Boža zemunac

    Zabole Amere. Oni za stid ne znaju. Na žalost.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima