• 2

Ovo je najstariji rendgenski snimak u Srbiji: Šaka čuvenog kralja Petra Prvog

, Telegraf

Snimak je nastao 1905. godine

  • 2
kralj Petar I Karađorđević.

Foto: Wikipedia

Na Fejsbuk stranici "Zbirka propagandnih postera" objavljena je fotografija najstarijeg rendgenskog snimka koji je nastao u Srbiji. Te 1905. godine snimljena je ruka srpskog kralja, Petra Prvog Karađorđevića.

Kako se navodi u opisu fotografije, snimak je nastao 1905. godine, a na njemu se vidi da je u šaci starog kralja zaostao kuršum iz vremena Francusko-pruskog rata, u kome je naš vladar učestvovao kao pripadnik Legije stranaca.

Fotografija je u vlasništvu porodice Bumbaširević, i preuzeta je iz knjige "Petar I Kralj oslobodilac", autora Dušana M. Babca.

U ratu učestvovao kao Pjer Kara

U Francusko-pruskom ratu kralj Petar je učestvovao pod imenom Pjer Kara, navode Novosti. Tokom jedne borbe je pao u zarobljeništvo Prvog bavarskog korpusa, odakle je uspeo da se izvuče i prepliva Loaru do francuskih trupa, gde se ponovo priključio borbama.

Branko Bogdanović je, u svom tekstu u Politici, pisao da se kralj mesec dana kasnije, 25. i 28. novembra 1870, borio kod Mezijera i Žuranvila. Naredne godine, 8. januara, u bici kod Vilerseksela, bio je ranjen. Prema „Biltenu Akademije Sen-Sir” od 12. januara 1912, Petar je za hrabrost pokazanu kod Vilerseksela odlikovan oficirskim krstom Legije časti.

Nakon potpisivanja primirja, Petar je iz Bordoa, 6. marta 1871, francuskom ministru vojnom Pjeru Dežanu podneo ostavku na vojnu službu.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Senad v

    To je hrabrost i snaga coveka i zelja da zivi takve ljude danas sve manje ima

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima