• 3
 ≫ 

Kako je Titov spomenik sklonjen iz Užica: Ispratili ga jajima i flašom ruskog šampanjca

, Telegraf
 ≫ 

Spomenik je danima pre uklanjanja bio mesto na kome su uvek duhovite Ere davale oduška svom nezadovoljstvu, pa je nekoliko puta bio išaran grafitima, a jednom je na njemu osvanula i omča

 • 3
Titov spomenik Užice, Josip Broz Tito, spomenik u Užicu

Foto: Wikimedia/Pinki

U septembru 1991. godine sa užičkog Trga partizana je posle 30 godina uklonjen spomenik Josipa Broza Tita, po odluci gradskih vlasti kako više ne bi iritirao građane bivše Užičke republike.

Tito je tih dana poslednji put namučio i koštao Užičane, prenosi Jugopapir.com.

Po preporuci republičke vlade da se uklone znamenja i nazivi sa njegovim imenom i likom, Izvršni savet SO Užice ("Titovo" je već ranije izbrisano) doneo je po hitnom postupku odluku o uklanjanju spomenika koji je iritirao najveći broj stanovnika grada koji krase svetle revolucionarne tradicije prve slobodne teritorije u okupiranoj Evropi.

Ovom odlukom, međutim, bili su pogođeni borci Užica, koji su se energično suprotstavili, ocenjujući je nezakonitom i ishitrenom. Većina njih je protestovala u svojim prostranim stanovima sa pogledom na Trg partizana; drugi su se oglasili preko sredstava javnog informisanja, a bilo je i onih spremnih da bronzanu figuru, tešku više od tri i po tone, brane svojim prsima, kao što su 1941. branili odstupnicu Vrhovnom štabu.

Naravno, od svih tih povika u stilu "samo preko mene mrtvog" jača je bila dizalica Građevinskog preduzeća "Zlatibor" - na oduševljenje oko pet hiljada prisutnih žitelja. Istom dizalicom velikan je položen na pleća u dvorištu iza užičkog Narodnog muzeja.

Kako prenosi Jugopapir.com, taj spomenik je u danima pre uklanjanja bio mesto na kome su uvek duhovite Ere davale oduška svom nezadovoljstvu: nekoliko puta osvanuli su grafiti "Šta ćeš ti ovde? Idi u Jasenovac", jednog jutra se i omča našla na vratu monumentalne figure, pa su predstavnici zakona morali da uzmu četke u ruke.

Pri samom činu uklanjanja spomenika, najglasniji su bili mladi iz Užica. Oni iz starijih generacija su samo odmahivali glavom.

- Da ga razlupamo, pa da komade prodajemo kao Berlinski zid - predložio je tada jedan srednjoškolac.

Drugi je naglas pitao: "Gde mu je sad Šesta lička?!".

Bilo je i neumesnih predloga da se nabije na kolac - to su rekli neki golobradi sa šajkačama i kokardama.

Zlonamerni izveštači bi ovo jedva dočekali i obeležili ovaj čin kao četničko orgijanje, ali, s druge strane, iznenađuje da niko od opozicionih stranaka nije prisustvovao ovom činu. O zvaničnicima opštinskih vlasti i da ne govorimo.

Čak nije bilo nijednog uniformisanog predstavnika zakona da masu ljudi koja je htela da bude u centru zbivanja ukloni od teških mašina radi njihove sigurnosti.

U trenutku kada se teška bista odvojila od svog postolja, poletelo je nekoliko pokvarenih jaja i otvorena flaša ruskog šampanjca za koju je odmah potekla priča da je poslata direktno iz kabineta Borisa Jeljcina, kao "pelcer" demokratskih promena iz prve zemlje socijalizma.

Dobra pića tekla su u potocima i 60 godina ranije kada je monumentalni spomenik, rad vajara Frana Kršinića, na Dan borca 1961. godine, postavljen na Trg partizana. Samo, tada su prvoborci i opštinski rukovodioci stajali u prvom redu i primali cveće od Titovih pionira.

I tada je sve to koštalo, kao što je i pre 30 godina utrošeno 150.000 dinara za uklanjanje. Ni pre 60 godina a ni na dan uklanjanja, cenu niko nije zvanično saopštio. Najvažnije je bilo da je narod bio manje iritiran, a i opštinski izbori su se bližili, pa je bio važan svaki poen u stranačkoj utakmici.

Video: Telegraf prošetao ostacima Titovog rudnika uranijuma: Da li je radioaktivan?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

 • Tomatinjo

  24. septembar 2020 | 18:19

  Primitivizam povampirenih aveta prošlosti. Užička republika je bila prva oslobođena teritorija na područuju porobljene Evrope. Zato je bila trn u oku nacističkih okupatora i domaćih izdajnika koji pristdoše da im budu sluge i saučesnici u nacističkim zločinima. Užičkom republikom Srbija i Srbi mogu da se ponose i uvek treba da čuvamo sećanje na nju.

  11
  6

  Podelite komentar

 • Užičanka

  24. septembar 2020 | 23:43

  Čudan smo narod! Zašto uklanjanjem spomenika brisati istoriju? Činjenica je da je Tito postojao i da smo u njegovo vreme bili cenjena zemlja u celom svetu . Spomenik nije trebalo sklanjati, trebalo je da svedoči o jednom vremenu i kome se to sviđalo on bi se istom poklonio a kome se nije sviđalo on bi isti popljuvao. Neron je spalio Rim ali njegovi spomenici nisu skrajnuti. Srpski vladari bi da istorija pistoji tek od njihovog ustoličenja!

  10
  7

  Podelite komentar

 • Toni

  24. septembar 2020 | 13:02

  Sramota jedna

  10
  9

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima