• 0

Rešena najveća misterija Drugog svetskog rata, otkriveno gde se nalazi ukradena Ćilibarska soba?

, Telegraf

Ćilibarska soba izgrađena je u Pruskoj, a zatim poklonjena Petru Velikom 1716. godine

  • 0
Ćilibarska soba

Foto: Profimedia/Alexei Danichev /Sputnik

Poljski ronioci naveli su da su pronašli olupinu nemačkog broda iz Drugog svetskog rata koji bi mogao da pomogne u rešavanju decenijama stare misterije o tome gde se nalazi Ćilibarska soba, ukrašena komora koju su nacisti opljačkali iz carske palate u Rusiji.

Ukrašena ćilibarom i zlatom, soba je bila deo Katarinine palate u blizini Sankt Peterburga. Poslednji put je viđena u Kenigsbergu, tada baltičkom lučkom gradu u Nemačkoj, a sada ruskoj enklavi u Kalinjingradu.

Parobrod "Karlsrue" isplovio je iz Kenigsberga 1945. godine sa teškim teretom pre nego što sz ga sovjetski ratni avioni potopili kod poljske obale.

Ronioci iz grupe "Baltikteh" navode da su pronašli olupinu ovog broda, prenosi Guardian.

- Olupinu tražimo od prošle godine kada smo shvatili da bi mogla da bude najzanimljivija, neotkrivena priča, koja leži na dnu Baltičkog mora. Praktično je netaknut. U njegovom skladištu orkrili smo vojna vozila, porcelam i mnoge sanduke sa još nepoznatim sadržajem - rekao je Tomas Stačura, jedan od ronilaca u saopštenju.

"Karlsrue" je učestvovao u operaciji Hanibal, jednoj od najvećih morskih evakuacija u istoriji, koja je pomogla više od nemačkih vojnika i civila iz Istočne Pruske da pobegnu od Sovejta pred kraj Drugog svetskog rata.

Dokumentacija iz ovog vremena sugeriše da je brod na brzinu napustio grad sa velikim teretom i 1.083 osobe na brodu.

Ćilibarska soba izgrađena je u Pruskoj, a zatim poklonjena Petru Velikom 1716. godine.

Nacisti su je demontirali i odneli u Kenigsberg, odakle je nestala tokom savezničkih bombaških napada na grad. Mnogi veruju da je sve uništeno, a repčila je napravljena u Katarininoj palati.

Video: Prodaju poslednje Hitlerovo pismo a sve pare idu za borbu protiv koronavirusa

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima