Pronađene novine iz XIX veka, koje su pisale o samoubistvu Subotičana: Nešto im je svima zajedničko

- Nego iskreno žalimo nad grobom onoga koji je zaslužio duži život a plemenitiju smrt. Bog mu bio milostiv! - piše u jednoj vesti objavljenoj u listu "Neven"

  • 1
Subotica 1914 Subotica iz 1914. godine, Foto: Wikipedia/Xenophon

U kovitlacu svakodnevice često zaboravimo šta se desilo pre nekoliko dana, kamoli nešto što je bilo pre nekoliko desetina ili stotina godina.

Tako je portal "Grad Subotica"objavio isečke lista "Neven" iz XIX veka, a novinari su u tim izabranim tekstovima pisali o samoubistvima Subotičana. Prelistavajući štampu, jasno se vidi da tada nije bilo mnogo manje skandala, korupcije i sl, samo je u svemu tome vladala "nekakva predvidljivost i red koji je uspostavljen".

Ovo su neke stare vesti u kojima se govori o samoubistvima Subotičana.

Ukinuo je svoj život

- Samoubistvo. Kazimir Janković, bivši varoški veliki fiškal, koji je dugo vremena trpio od prsobolje (tuberkuloze), 24. marta sa pištoljem ukinuo je svoj život. Otac mu je pre 20-24 godine skočio u bunar, brat mu se jedan u Dunavu udavio, a drugi se takođe ubio. Koji čovek nema vere, taj u samoubistvu traži olakšanje, al umesto toga čeka ga strašna kazna kod Gospodara života ljudskog - navodi se u vesti tog lista.

Subotica 1914 Subotica, Foto: Wikipedia/Xenophon

Skočio je u bunar

- Stipan Horvatski, husar gradskog naslednika 18. maja skočio je u bunar, te posle se nije znalo posvedočiti, da je to zločinstvo pomućenom pameću učinio, zakopan je bez svešteničke pratnje. Priča se, da je nesrećnika na tu žalosnu smrt silni dug naveo - objavljeno je u "Nevenu".

Svojeručno ukinio svoj život

- Jakov Vojnić – Purčar, samovoljni domobranac 12. juna svojeručno ukinuo je svoj život. Od srca žalimo, što pokojnik tako nemilo pogine, jer i on je naše gore list bio, te kao izučen mladić imao je ugledno mesto u društvenom životu. A ovako nemilo raževili svoje roditelje, koji su ga velikim troškom škularili; zao primer da našoj omladini, koja ovaj grih nije poznavala, a uvredi i Boga, koji jedino raspolaže sa životom čovečjim. Bože mu oprosti - piše u jednoj vesti objavljenoj u tom listu.

Sinagoga Subotica Subotica, Foto: Wikipedia/

Ubojito tane u slipo oko

- Smrt Gjure Manojlovića, direktora banke, člana upravnog odbora i vrlog prijatelja našeg naroda. Nemio udes naš posjeti nas i po smrti odličnog našeg prijatelja, koji, na neopisivu žalost našu, sam svojom rukom saspe ubojito tane u slipo oko, u Segedinu u svratištu Tise. Ni nam je do tog da izpitivamo za uzroke. Nego iskreno žalimo nad grobom onoga koji je zaslužio duži život a plemenitiju smrt. Bog mu bio milostiv! Sahranjen je 6. januara po obredu grčko-istočnom na srpskom groblju - stoji u vesti iz "Nevena".

Legao na železničku prugu

- Dosadio mu život. Levai Šimun, senator u penziji juče je legao na železničku prugu, kada ga je jezdeći vlak pogazio - piše u tekstu.

Pokušao sebi smrt učiniti nožem

- Balog, učitelj, pokušao je sebi smrt da učini nožem. Odnesen je u bolnicu, i malo je nade da će u životu ostati. Jedni vele da su ga domaći nemiri a i piće nagonili na to nedilo, a drugi misle, da je tome uzrokom i mesni (?) zvanični pritisak - navodi se u vesti objavljenoj u "Nevenu".

Video: Na kapiji Đerdapa i istočne Srbije: Golubac između istorije i budućnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA