≫ 

Mračna istorija Nobelove nagrade: Kako je Adolf Hitler završio na spisku nominovanih

Adolf Hitler završio je na spisku nominovnanih 1939. godine, samo tri meseca pre nego što je Nemačka izvršila invaziju na Poljsku i otpočela Drugi svetski rat

  • 5
Adolf Hitler Adolf Hitler / Foto: Wikimedia/Unknown author

Šta Mahatma Gandi, Eleanor Ruzvelt i Adolf Hitler imaju zajedničko? Pa, svo troje su bili nominovani za Nobelovu nagradu.

Adolf Hitler završio je na spisku nominovnanih 1939. godine, samo tri meseca pre nego što je Nemačka izvršila invaziju na Poljsku i otpočela Drugi svetski rat.

Nominacija je stigla od Erika Gotfrisa Kristijana Banda, socijal-demokrate u švedskom parlamentu. Ta nominacija je izazvala proteste i bes, a Brand je optužen da je fašista i na kraju mu je zabranjeno predavanje u nekoliko udruženja.

U pismu upućenom komitetu, Brand je nazvao firera "bogomdanim borcem za mir" i "princem mira na planetu". Nazvao je "Majn kampf" najboljim i najpopularnijim komadom literature na svetu i izrazio je uverenje da će diktator "umiriti Evropu i verovatno ceo svet".

Ako zvuči kao da se šali, to je zato što se i jeste šalio.

Brand je bio antifašista i njegovo pismo je trebalo da bude ironično. Kao što je rekao u intervjuu za švedski list "Svenska Morgonposten", to je bio komentar na nominaciju Nevila Čemberlejna, tadašnjeg premijera Velike Britanije, za koju je smatrao da je nije zaslužio, te je nameravao i da isprovocira Hitlera i naciste.

Kasnije 1939, kada je rat buknuo, napisao je da je pismo bilo sarkastično kako bi "zakucao Hitlera na zid srama kao neprijatelja broj jedan za mir u svetu".

Iako nije postojala indicija da će Hitler nagradu i osvojiti, morao bi da prekrši sopstveno naređenje kako bi je prihvatio. Besan zbog prestižne nagrade koja je dodeljena njegovom kritičaru Kralu fon Oseckiju 1935. Hitler je zabranio svim Nemcima da u budućnosti prihvate ovu nagradu.

Nominacija je ipak otkazana, a 1939. godine nagradu za mir nije niko dobio.

Video: Prodaju poslednje Hitlerovo pismo a sve pare idu za borbu protiv koronavirusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Lol

    5. oktobar 2020 | 16:52

    Pa i Obama je dobio Nobela za mir, a izvrsio invaziju na 7 zemalja.

  • Srpska 🔔🔔🔔

    5. oktobar 2020 | 16:54

    Verovatno ce je dobiti i Erdogan sultan!!!

  • Zmaj.

    5. oktobar 2020 | 19:12

    Kad je mogao Obama dobit a Tramp da bude nominiran nečudim se da je i Hiko među njima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA