≫ 

Poruka na dečijoj cipeli iz Aušvica dovela do jednog kofera: Otkriveno ko je bio dečakov otac

Zaposleni u Memorijalnom centru Aušvic u julu su otkrili na jednoj cipeli napisano ime Amos Stajberg. Rođen je u Pragu 1938. godine i ubijen je sa majkom u Aušvicu

  • 2
Aušvic Foto: Privatna arhiva

Pisana poruka nađena ovog leta u dečoj cipelici u nekadašnjem koncentracionom logoru Aušvic dovela je istražitelje do kofera koji je najverovatnije pripadao detetovom ocu.

Zaposleni u Memorijalnom centru Aušvic u julu su otkrili na jednoj cipeli napisano ime Amos Stajberg. Rođen je u Pragu 1938. godine i ubijen je sa majkom u Aušvicu, piše "The Jerusalem Post".

Krajem prošlog meseca, ova cipela povezana je sa koferom koji je pripadao Ludvigu Stajbergu, za kog sada istraživači veruju da je Amosov otac. Ludvug je deportovan u Aušvic na samom početku, odvojen od žene i sina i preživeo je Holokaust. Emigrirao je u Izrael.

Stajnbergovo ime bilo je napisano na koferu kao i njegov broj. Prema tvrdnjama muzeja, rođaci koji žive u Izraelu su dali još informacija na onovu kojih su izneti neki zaključci.

Ludvug se preselio u Izrael 1949. godine i promenio ime u Jehuda Šinan. Bio je nastavnik i direktor škole i radio je kao kantor u nekoliko sinagoga. Umro je 1985. godine i nadživelo ga je šestoro unuka i 14 praunuka.

- Veoma sam zahvalan porodici Stajbegr za informacije koje su nam dali kako bi smo upotpunili naše znanje. Ovim gestom, predmeti koji su neraskidivo povezani sa Aušvicom gube anonimnost koja im je teška, ponekad nepodnošljiva, i dobijaju dublji, individualni značaj. Kao objekat od velike dokumentarne vrednosti, cipela je pokazatelj patnje određene osoboe, a zajedno sa hiljadama drugih predmeta koje čuvamo u Memorijalnom centru Aušvic-Birkenau, dokaz o genocidu koji se ovde dogodio - rekao je Pjotr Cajvinski, direktor muzeja.

Video: Angela Merkel prvi put u poseti Aušvicu: Zašto kancelarka ide baš sad?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Sale

    13. oktobar 2020 | 11:09

    Ova fotografija koja pokazuje dečije cipele je sam deo koji nije uništen, jer su se redovno uništavali predmeti koji nisi imali vrednost. Sama poseta ovom muzeju (logoru) je poučna ali veoma mučna kada se vidi šta "ljudi" mogu da smisle i urade drugim ljudima (ženama i deci). Ne ponovilo se!!

  • e moji

    13. oktobar 2020 | 07:29

    А ми наше жртве заборавили, земљу продали, прецима се наругали, нашу децу издали.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA