≫ 

Ajnštajn je Milevu ostavio zbog svoje rođake: Pre toga joj je postavio zahteve koje je ispunila

Njihov brak je posle nekoliko godina upao u krizu, a naučnik je čak šest dana u nedelji provodio u patentnom zavodu

  • 6
Mileva Marić  i Albert Ajnštajn Foto: Profimedia/LFI/Avalon.red/Avalon Editorial

Albert Ajnštajn važi za jednog od najvećih genija u istoriji, a njegov brak sa Milevom Marić pun je intrigantnih detalja koji i dan danas izazivaju raspravu.

Venčali su se 1903. godine, kada je Ajnštajn ima 24, a Mileva 28 godina. On od početka nije tretirao svoju suprugu na način na koji je trebalo. Kako se brak pogoršavao, stvari su istovremeno postale ružne i smešne, uključujući i situaciju u kojoj je Ajnštajn navodno tražio od supruge da pristane na njegovu listu zahteva.

Njih dvoje su u početku bili ludi jedno za drugo, a delili su duboku strast prema fizici, što im je omogućavalo da se povežu oko svog rada.

Ajnštajn je ponekad bio povučen i često je bio toliko zaokupljen studijama da je zanemarivao ličnu higijenu. Marić se udala za čoveka koji je već bio oženjen svojim poslom.

Prve dane njihove veze obeležila je jedna misteriozna i tragična situacija. Mileva je 1902. godine rodila dete, godinu dana pre njihovog venčanja, ali niko sa sigurnošću ne zna šta se dogodilo devojčici, koja se zvala Lizerl.

Njeno rođenje bilo je nepoznato javnosti sve do 30 godina nakon Ajnštajnove smrti kada su 1987. objavljenje njegove beleške i dokumenta, otkrivajući njihovo vanbračno dete.

Lizerl je navodno obolela od šarlaha. Nije poznato da li je umrla ili je data na usvajanje.

Njihov brak je u to vreme upao u krizu jer je Ajnštajn čak šest dana u nedelji provodio u patentnom zavodu, a Mileva je teško prihvatala gubitak deteta.

U godinama koje su usledile Albert i Mileva dobili su još dvoje dece – sinove Hansa Alberta i Eduarda. Kažu da su oba dečaka bila jako vezana za majku koja ih je praktično sama odgajala jer je otac najveći deo vremena provodio u radu.

Albert Ajnštajn Foto: Pixabay

Posle kratkog rastanka 1914, posle 11 godina braka, Ajnštajn je navodno sastavio listu zahteva koje je dao ženi kao uslove za njegov povratak, prenosi Ranker.com.

Njih dvoje bili su otvoreni za održavanje veze zbog dvoje dece, ali Ajnštajn nije bio spreman da popusti oko svoje vizije braka, koja nije podrazumevala nikakvu njegovu odgovornost i puno zahteva za njegovu ženu.

1. Postaraj se da moja odeća i veš uvek budu u dobrom stanju;

2. Svoja tri obroka ću uvek jesti u svojoj sobi;

3. Postaraj se da moja spavaća soba i radna soba uvek budu čiste, a posebno moj radni sto;

4. Moraš da prihvatiš da neću da sedim kod kuće sa tobom;

5. Da neću izlaziti ni putovati sa tobom;

6. Nećeš očekivati nikakvu intimnost sa moje strane i ne smeš da mi prebacuješ za to;

7. Nećeš pričati sa mnom osim kada ti to zatražim;

8. Odmah ćeš napustiti sobu bez protesta kada ti to zatražim;

9. Nećeš me omalovažavati pred našom decom, ni kroz reči, ni kroz ponašanje.

Zbog dobrobiti njihovo dvoje dece, Mileva je pristala na ove zahteve. Ostali su u braku još pet godina.

Ajnštajn je navodno 1912. godine započeo aferu sa svojom rođakom Elzom Lovental, rođenom Ajnštajn. Razveo se od Mileve 1919. godine i oženio Elzom. Međutim, i njihov brak je bio komplikovan.

Pismo koje je Ilsa Ajnštajn, Elzina ćerka, poslala profesoru medicine sa kojim je bila u vezi, Džordžu Nikolaju, otkriva da je Ajnštajn navodno imao aferu sa Ilsom u isto vreme kada je bio u vezi sa njenom majkom.

- Albert odbija da donese bilo kakvu odluku. Sprema se da oženi mene ili majku. Znam da me A. puno voli, možda više nego što će bilo koji drugi muškarac ikad, to mi je sam rekao juče - napisala je Ilsa Nikolaju.

Ajnštajn je ostao u braku sa Elzom do njene smrti 1936. ali ni to nije bio srećan brak. Naučnik je imao brojne afere dok je bio u braku sa njom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • nikolas

    27. decembar 2020 | 23:34

    ALBERT JEVREJ AUTISTICNO DETE KOJE DUGO NIJE MOGLO DA OBUJE CIPELE I ZAVEZE PERTLE BIO JE GENIJE -VELIKI CUDAK !!! MILEVIN RAD ZA ALBERTA ZNACILA JE SLAVU I DOBIO JE NOBELA !! BAREM JE BIO POSTEN I DAO JOJ JE NOVAC OD NAGRADE SA KOJIM JE KUPILA 2 KUCE U CIRIHU I IZDRZAVALA DECU I LECILA IH!!

  • Тодорић

    28. decembar 2020 | 04:53

    Не би ме изненадило да је присвојио и Милевину теорију релативитета...класични шизофреничар.

  • Nada

    28. decembar 2020 | 02:15

    Šteta što takvi ljudi uopšte postoje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA