≫ 

„Hej, Sloveni“ nije bila zvanična himna SFRJ. Zvaničnu nikada niste čuli

„Himna SFRJ” je bila zvanična himna SFRJ ali nikada nije izvođena, jer nije imala melodiju. Nakon višedecenijske potrage za pravim rešenjem, tek 1977. regulisan je privremeni status „Hej, Sloveni”, da bi trajni bio ozvaničen samo tri godine pre secesije Slovenije i Hrvatske

  • 56
Jela Janickovic, jogonostalgicarka, Josip Broz Tito Foto: D. K

Član 8 Ustava SFRJ iz 1974. godine kaže: „Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija ima himnu.” Koju, međutim, to već nije bilo naznačeno.

Decenija je „Hej, Sloveni” izvođena kao nacionalna himna, na državnim svečanostima, utakmicama reprezentacije, svim događajima na kojima se himne inače izvode, a da za maltene sve to vreme njen status nije bio zvaničan.

U stvari, tek je 1977., četrnaest godina pre raspada zemlje, Zakonom o upotrebi grba, zastave i himne formalno uređen njen privremeni status, dok se pitanje himne ne reši; pre toga, ona se ni u jednom zakonskom aktu nije pominjala, imala je potpuno neformalan karakter.

A samo tri godine pre secesije Slovenije i Hrvatske, donet je IX amandman na Ustav SFRJ kojim je „Hej, Sloveni” postala zvanična himna. Tako je tokom praktično čitavog postojanja Druge Jugoslavije, ono što svi smatramo da nam je bila himna, zapravo nam uopšte nije bila zvanična himna.

VIDEO: „Hej, Sloveni”

Priča iza svega toga vrlo je interesantna. „Hej, Sloveni” je panslavistička rodoljubiva pesma, napisana od strane slovačkog sveštenika, pesnika i istoričara Sama Tomašika u Pragu 1834., nastala iz autorovog revolta zbog sveprisutnosti nemačkog jezika u češkoj prestonici.

Njena melodija je za potrebe Sveslovenskog kongresa u Pragu 1848. bila prilagođena od „Mazurke Dombrovskog”, popularne poljske pesme koja je posle obnove poljske državnosti iza Velikog rata postala zvanična himna te zemlje; iste 1848. prvi put je zapevana na tlu Jugoslavije, u Sloveniji, gde ju je masa pevala i 1905. prilikom otkrivanja spomenika Francu Prešernu u Ljubljani.

Postala je takođe i himna sokolskog pokreta, a mnogi Slovenci i Hrvati u austrougarskoj vojsci, koji su kasnije prelazili saveznicima, znali su da je pevaju u rovovima da bi drugoj, ruskoj ili srpskoj strani, stavili do znanja da dele ista osećanja. Tako se proširila i Balkanom i ostala popularna u međuratnom periodu.

Treće zasedanja AVNOJ-a, Avnoj, SFRJ, FNRJ, Jugoslavija Treće zasedanje AVNOJ-a održano u Beogradu 7—10. avgusta 1945. Foto: Wikimedia Commons/Public domain/Muzej Jugoslavije

Ključan trenutak za nas bilo je njeno svečano izvođenje na otvaranju Prvog zasedanja AVNOJ-a u Bihaću 26. novembra 1942. To se ponovilo i na Drugom zasedanju u Jajcu 29. novembra naredne godine, da bi tačno dve godine kasnije bila intonirana u najsvečanijem trenutku sednice Ustavotvorne skupštine, prilikom proglašenja republike, kada su svi narodni poslanici ustali i zapevali je.

Tako je ona bez artikulacije njenog statusa prihvaćena kao nacionalna himna, ali pošto je imala „ozbiljan” nedostatak, naime, panslovenski a ne jugoslovenski karakter, smatralo se da je potrebno drugačije rešenje. Zato je već početkom 1946. održan konkurs za tekst nove himne.

Pobedio je Čedomir Minderović pesmom „Smelo smo pošli iz mraka i strave”, u kojoj se ne pominju ni Jugoslavija ni Jugosloveni, jer je autor vodio računa o tome da ne žele svi da se svrstaju pod zajednički identitet. Ona je usvojena i dobila je zvanični naziv „Himna FNRJ”; upravo se na nju se odnosi gorecitirani Član 8 Ustava SFRJ.

Robert Prosinečki i Zvonimir Boban Mlada reprezentacija Jugoslavije krajem osamdesetih. Foto: MN Press

Međutim, ona nikada nije kao himna zaživela, zato što se od nje odustalo posle nekoliko godina uzaludnih pokušaja da se dođe do melodije, u čemu su se okušale desetine i stotine jugoslovenskih kompozitora: nijedan nije uspeo da stvori kompoziciju zahtevanog borbenog poleta. Njen tekst je, ipak, moćan i snažan:

Smelo smo pošli, iz mraka i strave,

Kroz krvavu borbu, u bitaka dim!

Bratstvo, jedinstvo da pobedu slave!

Da slobodna — zasjaš lepotama svim!

REF.

Republiko naša, pod suncem slobode,

Duh Tvoj u vekove nek ponosno sja!

Putevi slave nek Te večno vode,

I steg Tvoj nek samo za pobede zna!

Nad delom radnih i ponosnih ljudi,

Slobode nek blista naš plameni znak!

Armije naše granitne su grudi,

Naš juriš za Tebe ko oluj je jak!

REF.

Napred i napred! I nikada robom!

Sve slavnija, jača, na putu si tom!

Zavete palih mi čuvamo s Tobom,

Da večito srećan i naš budeš dom!

REF.

AUDIO: „Svečana pesma”. Muzika: Nikola Hercigonja; Tekst: Mira Alečković

Na novi konkurs se čekalo do 1959., kada je u uži izbor ušla kompozicija makedonskog autora Takija Hrisika iz Bitolja, ali odluka nije donesena. No pošto je Skupština SFRJ od SOKOJ-a tražila da se izjasni, SOKOJ je izabrao kompoziciju „Novoj Jugoslaviji” od Nikole Hercigonje, za koju je Mira Alečković napisala tekst „Svečana pesma”.

Izvedena je 19. aprila iste godine na svečanosti povodom 40 godina od osnivanja KPJ odnosno SKJ, ali nikakvog njenog ozvaničenja nije bilo. Navodno je hrvatskom rukovodstvu bio problem „unitaristički” karakter pesme, navodno im je smetalo preterano pominjanje Jugoslavije, što je Mira Alečković navodno odbila da promeni.

Ima li u tome istine, ne znamo, ali refren te pesme verovatno je svima poznat:

Jugoslavijo, borba te rodila,

O Jugoslavijo, narod te slavio,

Ljubav te, zemljo naša, napojila,

Budi ponosna, Jugoslavijo.

Četiri godine docnije kompozitor Aleksandar Obradović je na inicijativu Edvarda Kardelja prilagodio drugi stav Betovenove „Simfonije broj 5”, i ona je izvedena 1963. na proslavi Dana Republike, ali se dalje od toga nije otišlo.

AUDIO: „Svečana pesma”. Muzika: Taki Hrisik

Na novom konkursu 1969. pobedio je Taki Hrisik svojom kompozicijom „Svečana pesma”, ali ona iz nekog razloga narednih trinaest godina nije ni izvođena ni emitovana. Narod ju je prvi put čuo tek 1982., a štampa je marta te godine spekulisala da se radi o „saplitanju” jednog „malog” kompozitora, uz stidljivo upozoravanje da bi sve moglo dobiti i „drugačiji”, etnički prizvuk.

Uprkos tome, javnost je bila pozvana da napiše tekst, i to tek 1974. U takvim se okolnostima teško moglo doći do adekvatnog odgovora: od 560 pristiglih rešenja, nijedno nije prošlo. Naredni konkurs doneo je 2.005 tekstova; pet je nagrađeno, a posebno su izdvojeni onaj Maričke Cilenšek i onaj Đoke Stojičića. Svih pet i Hrisikova muzika predloženi su Skupštini na raspravu i usvajanje. Ništa.

Nakon što je sredinom osamdesetih propao i poslednji konkurs, kako bi nova kompozicija bila izvedena 29. novembra 1945. na 40. godišnjicu SFRJ, a pošto se odustalo od ideje da nova himna bude „Jugoslavijo (Od Vardara pa do Triglava)”, pomirilo se napokon sa himnom „Hej, Sloveni”, koja je, kao što rekosmo, IX amandmanom na Ustav napokon ozvaničena 1988.

Video: Ovo je Srbija za sve one koji su se borili i koji se i dalje bore protiv nevidljivog neprijatelja

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Sale71

    9. januar 2021 | 18:24

    Još uvek me obuzme ponos i prodju trnci kroz telo kada počne Hej Sloveni....

  • zokidjango

    9. januar 2021 | 18:05

    Izbacite tu juguslavju vise iz vasih glava SAMO SRBIJAAAAA

  • Boki

    9. januar 2021 | 19:51

    Zivim u nadi da cu za svog zivota(43 godine star) docekati dan kada se vise nece pricati o Jugoslaviji. Nadam se da su ovi narastaji koji dolaze pametniji od onih koji su bili i da vise nikad nece dozvoliti ni pomen iste osim u knjigama istorije. Mrznja ce mozda i proci u vremenu koje dolazi ali samo ako budemo komsije. Ako se zlo i ponovno ujedinjenje desi onda ce i ti narastaji i njihiva djeca da se kupaju u krvi rata. Istorija je uciteljica zivota i onaj ko ne nauci duzan je ponoviti! Mi smo imali prvu Jugoslaviju,nismo naucili, stvorili drugu, svi znamo sta se desilo sa drugom pa zar je jos nekome do stvaranja trece? Vrijeme je da naucimo, Zivjela Srbija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA