Tramp ulazi u istoriju kao prvi predsednik SAD u poslednjih 150 godina koji je povukao ovaj potez

Prvi predsednik koji je to učinio bio je Džon Adams

  • 6
Donald Trump Tramp Foto: Tanjug/AP

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp saopštio je u petak da neće prisustvovati inauguraciji Džoa Bajdena, koja bi trebalo da se održi 20. januara.

Bajden je nedavno rekao da dobra stvar što Tramp neće prisustovati ceremoniji, istakavši da je to jedna od retkih stvari oko kojih su saglasni.

- Premašio je i ono najgore što sam od njega očekivao. Bio je sramota za SAD, osramotio nas je širom sveta, nije dostojan funkcije predsednika - kazao je Bajden nedavno na konferenciji za novinare.

Ukoliko aktuelni prvi čovek Amerike ostane pri toj odluci, biće prvi u više u poslednjih 150 godina koji je bojkotovao ceremoniju proglašenja naslednika na mestu predsednika, a četvrti u američkoj istoriji.

Kako navodi CNN, još dva američka predsednika propustila su inauguraciju naslednika - za Martina Van Burena nije poznato zašto je odustvovao, ali njegov izostanak istoričari nisu videli kao čin bojkota, dok je Vudro Vilson propustio ceremoniju proglašenja novog predsednika SAD zbog zdravstvenih razloga.

Ričard Nikson nije došao na inauguraciju Džeralda Forda u Beloj kući, pošto je Nikson u avgustu 1974. godine podneo ostavku na tu funkciju posle afere “Votergejt”. Navodno je napustio Belu kuću sat vremena pre ceremonije Forda, ali su poznavaoci prilika saglasni da je u tom slučaju reč o “mirnom prenosu vlasti”.

Prema navodima istoričara, do sada su samo tri predsednika bojkotovala inauguraciju novog predsednika SAD:

* Džon Adams 1801. godine nije prisustvovao inauguraciji Tomasa Džefersona

* Džon Kvinsi Adamas 1829. godine nije došao na proglašenje Endrjua Džeksona za predsednika

* Endrju Džonson nije došao 1869. godine na inauguraciju Julisisa Granta

Direktor predsedničkih studija na Univerzitetu Virdžinija, Barbara Peri, kazala je za CNN da je bojkotovanje ceremonije proglašenja naslednika za predsednika "nesrećni presedan koji je pokrenuo Adams" i dodala da nije ponavljan do 1829. godine kada je istu stvar uradio njegov sin.

Kako navodi nekadašnja starija savetnica u “Brookings Institution”, Ilejn Kamark, kada je reč o Džonu Kvinsiju Adamsu i Endrjuu Džonsonu, na tadašnje političke prilike uticala je “neuobičajena doza neprijateljstva između partija”.

Misterija odsustva Van Burena

Van Buren nije prisustvovao inauguraciji Vilijama Henrija Harisona 1841. godine, a istoričari i dalje ne mogu da utvrde šta se tačno desilo. Prema pisanju CNN-a, postoje navodi da je Van Buren bio u odvojenoj kočiji iza Harisona na putu ka Kapitol Hilu, ali to nikada nije potvrđeno.

Postoji mogućnost da on nikada nije bio ni pozvan da prisustvuje inauguraciji, mada je njegov potpredsednik Ričard Mentor Džonson bio na ceremoniji.

Vudro Vilson i moždani udar

Vudro Vilson, tada odlazeći predsednik, nije došao 1921. na ceremoniju proglašenja, jer je patio od posledica moždanog udara.

Prema navodima istoričara, on se vozio sa novim predsednikom Vorenom Hardingom, ali nije ostao na događaju. Kurator predsedničke biblioteke Vudro Vilson, Endrju Filips, kazao je da je Vislon obavestio Hardinga da neće doći, jer su stepenice do bine gde se održavala ceremonija bile “strme za njega”.

- Našalio se u vezi toga i rekao: "Senat me je ranije bacio, i ne želim sada da padnem sam" - kazao je Filips za CNN.

Video: Tramp poručio pristalicama: Idite kući, idite u miru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Viktor

    11. januar 2021 | 20:34

    Verovatno vas je obrukao jer nije zapoceo ni jedan rat. Ameri su najgora nacija na planeti pored naravno Engleza, samo zeljni laži, para, ratova i krvi. Nema dalje, kao da ih je sam djavo pravio...

  • toma

    11. januar 2021 | 20:53

    Ako vam je on bio najveca sramota,sto nije zaratio sa celim svetom,sta ste vi onda,tramp je bio najumereniji predsednik kojeg je amerika imala,a ove demokrate hoce da ga ocrne do kraja,nazalost politika ZLA se vraca,sa postavom ovih demokratskih zlikovaca!!!

  • 😝😝😝

    11. januar 2021 | 21:13

    Tramp je veliki gospofin za tebe Bajdene. Sramota za SAD da ti Bajdene budes predsednik,narod te ne voli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA