≫ 

Ispovest Smilje Tišme, koja je preživela užas ustaških logora: Bebu su bacili o zid, pokrila sam oči

Ustaša je bacio dete, udarilo je u zid. Pukla mu je lobanja. Majka je vrištala, čupala kosu, svedoči Tišma

  • 10
NDH, Nezavisna država Hrvatska, Jasenovac Foto: Profimedia/Zuma Press

Jasenovac, Stara Gradiška, Sisak, Jastrebarsko, pa sirotište. Na ovim adresama je detinjstvo Smilje Tišme, curice iz srpskog sela Zrinjska u Zapadnoj Slavoniji. Preživela je strahote i ponela slike i ožiljke, pišu Novosti.

- Imala sam, tako, šest-sedam godina. Imala sam mlađeg brata i još mlađe dve sestre. One se ne sećaju užasa. Brat i ja pamtimo. "Ovde je bila ona kuka o koju su vešali ljude", šaputali smo kada smo prvi put, posle rata, posetili Jasenovac. Pogledi su nam se zaledili na tom mestu. Dok smo, tako, stajali, preda mnom je bilo sve: poslednji susret sa ocem, on je prvi odveden u logor. Odnela sam mu preobuku i malo hrane, a on mi govori:

"Beži, Smiljo, beži, dete!" Nikada ga više nisam videla. Preda mnom su bili trenuci kad su nas razdvojili od majke i njena poruka: "Neka vas čuva Sveta Petka." To je, valjda, bio taj dan našeg večnog rastanka.

Logor Jasenovac Foto: Wikimedia/Muzej Revolucije Narodnosti Jugoslavije

U memoriju deteta koje nije znalo ni koliko godina ima, a zna da je jedini oslonac sestricama i bratu, utisnute su i nove scene užasa.

- Pamtim povijenog suvog čoveka u Jasenovcu koji je kolicima skupljao mrtvu decu - priča Smilja Tišma.

- Uzima ih za ruku, za nogu i ubacuje u kolica. Svakog jutra taj čovek je punio kolica i odvozio nekud. Ali, kada sad vratim sećanje, ne znam da li je ova slika jezivija ili ona kad ustaše u Sisku odvajaju bebe od majki. Trgaju ih sa dojki. Jedna majka nije dala svoje dete. Ustaša je bacio dete, udarilo je u zid. Pukla mu je lobanja. Majka je vrištala, čupala kosu. Ja sam rukama pokrila oči. Snažno sam ih dlanovima pritiskala. 

Poslanici u Narodnoj skupštini Srbije Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Iz logora u logor, iz užasa u užas... Jastrebarsko, dečji logor.

- Stalno je odnekud dopirao plač dece. Mi ih ne vidimo. Kasnije smo saznali da dolazi sa odeljenja u kom su bile bebe i deca do dve i po godine. Kasnije smo saznali da su im časne sestre mazale neke otrove oko usta. Govorile da ne plaču i da ne budu žedni. Ta deca su umirala u mukama i otuda su dopirali piska i plač tih malenih mišića. Taj me plač budi, pratiće me dok živim. Ne bih nikome poželela takvo detinjstvo i da u takvim ožiljcima traje. Zato vas molim da o užasima u logorima NDH govorite, da i nas podstičete da o tome govorimo, jer ako ne govorimo mi, ko će?!

Smilja Tišma je završila Pravni fakultet. Danas je poslanik Narodne skupštine Republike Srbije.

Video: Državni vrh Hrvatske položio venac za žrtve Jasenovca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Bogdan

    24. februar 2021 | 11:32

    I hoćemo li mi dočekati da Srbija već jednom tuži hrvatsku za ovaj strašan genocid koji je počinjen nad nama?

  • Jovo

    24. februar 2021 | 11:20

    Meni je prosto neshvatljivo kako neko može da ima toliku dozu mržnje i hladnokrvnosti u sebi da ubija DECU. I to na najsvirepije moguće načine. A samo zato što su to deca SRBIJE!

  • Simke

    24. februar 2021 | 11:23

    Posle II sv rata kao kaznjena je bila Nemacka (mada blago po meni).Medjutim najveci psiho nacistickog rezima ustaska hrvatska nije.To je sustina njihovog danasnjeg lele....a.Njima je u drzavi na vlasti hdz idalje.Mora se sankcionisati to inace nema svrhe dalje pricati.Rusija i Kina uzdam se u njih da ce izleciti bolesnu hrvatsku nema druge.Moze i Srbija nije problem.Ali bi to Rusi i Kinezi pravno odradili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA