• 8

Dr Dragiša Mišović nije naplaćivao preglede, sam plaćao lekove: Tramvaj ga udario na putu ka zatvoru

Posle nesreće Mišović je primljen u Opštu državnu bolnicu bez svesti, gde umire, dva dana kasnije, 18. januara 1939. godine. Sahrani u Čačku prisustvovalao je više od 15.000 ljudi

  • 8
Dr Dragiša Mišović

Foto: Arhivska fotografija

Na današnji dan pre 123 godine, 4. marta 1898. godine, u selu Kulinovci kod Čačka rođen je doktor Dragiša Mišović, poznati srpski lekar i pripadnik komunističkog pokreta. Kao sedamnaestogodišnjak, 1915. godine sa srpskom vojskom kojoj je pristupio, mada premlad, prelazi preko Albanije.

Godine 1916. u Nici, u Francuskoj, osniva se srpska gimnazija i mladi Mišović već sledeće 1917. godine maturira kao drugi u rangu od 600 učenika. Francuski đak postaje i na studijama medicine. Tokom studija u Francuskoj postao je član Komunističke partije Francuske i predsednik udruženja "Klarte" (Svetlost), zbog čega mu je ukinuta stipendija, piše Udruženje Čačana u Beogradu.

Ali on ne odustaje i 1925. godine na Karlovom univerzitetu u Pragu biva promovisan u doktora medicine. Nostrifikuje svoju Diplomu na Medicinskom fakultetu u Beogradu, januara 1926. godine. Najvećem broju svojih privatnih pacijenata doktor Mišović nije naplaćivao preglede, a mnogima je sam plaćao lekove.

Iako krhkog zdravlja, istakao se u borbi protiv diktature kralja Aleksandra Karađorđevića i bio veoma aktivan od 1936. do 1938. godine u stvaranju Narodnog fronta.

Politički rad Dragišu Mišovića dovodi u sukob sa zakonom. Biva zatvoren u zatvoru "Glavnjača" u Beogradu. Prilikom prevoženja u zatvor automobil u kome se nalazio Mišović udario je u tramvaj. Posle nesreće Mišović biva primljen u Opštu državnu bolnicu bez svesti, gde umire, dva dana kasnije, 18. januara 1939. godine. Sahrani narodnog lekara u Čačku prisustvovalao je više od 15.000 ljudi.

DOKTOR DRAGIŠA MIŠOVIĆ ROĐEN U ČAČKU NA DANAŠNJI DAN

Na današnji dan pre 123 godine, 4. marta 1898. godine, u selu...

Posted by Udruženje Čačana U Beogradu on Четвртак, 04. март 2021.

Tokom Narodnooslobodilačkog rata, Čačanski partizanski odred, formiran jula 1941. godine, nosio je njegovo ime. A danas njegovo ime nose kliničko bolnički centar u Beogradu na Dedinju i osnovna škola u Čačku, kao i ulice u Čačku, Beogradu, Nišu, Subotici, Kragujevcu i drugim gradovima.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јуриј

    Да је дочекао рат, страдао би од србомрсца Броза, као и многи Срби комунисти.

  • pero

    Bio covek jako obrazovan kad bi video skim ima posla pobegao bi ili bi ga ubili

  • Zlata

    Umro u 41-oj god..😢

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima