≫ 

Rođen na Krfu, kršten kao pravoslavac: Zašto su princa Filipa poštovali i u Srbiji?

Tokom bekstva iz Grčke, on je bio sakriven u gajbicama od mandarina

  • 3

Iz Velike Britanije danas je stigla vest o smrti princa Filipa, supruga britanske kraljice Elizabete II.

- Kraljica Elizabeta II sa velikom žalošću obaveštava javnost da je preminuo njen voljeni suprug princ Filip, vojvoda od Edinburga - navodi se u saopštenju Bakingemske palate.

- Njegovo visočanstvo preminulo je mirno jutros u zamku Vindzor - dodaje se u objavi za medije.

Veze Filipa sa pravoslavljem i Srbijom

Princ Filip rođen je 10. juna 1921. godine na grčkom ostrvu Krf, koje je neraskidivo povezano sa Srbijom. Iako mu je prezime bilo Gluksburg, on je kršten po pravoslavnim obredima.

Kako ističu istoričari, porodica mu je bila optužena za katastrofalan poraz Grčke u ratu sa Turskom, te je morao da se da sa porodicom u bekstvo.

Tokom bekstva iz otadžbine, on je bio sakriven u gajbicama od mandarina. U izganstvu, otac mu se nažalost odao alkoholu i kocki, a majka mu je bila primljena u duševnu bolnicu.

Brigu o njemu preuzela je sestra koja je bila udata za visokorangiranog nacistu. Školovanje je nastavio u Velikoj Britaniji, gde ga je usvojio ujak. Treba napomenuti da je Filip ima četiri sestre, te da su sve bile udate za nemačke plemiće, tvrde istoričaro.

Učestvovao je u borbama tokog Drugog svetskog rata, a uporedo se školovao i za pomorskog oficira. Na koledžu je upoznao kraljicu Elizabetu II, koja je tada bila princeza.

Da bi stupili u brak, morao je da se odrekne vere, titule i nasleđa, ali je to učinio i postao suprug britanske kraljice. Par je u periodu od 1948. do 1964. godine izrodio četvoro dece.

Zanimljivo je da, iako mu je supruga bila kraljica Elizabeta II, princ Filip je “samo” imao titilu vojvode od Edinburga.

Takođe, nemoguće je a da se ne pomene kako je Princ Filip je bio jedan od najvećih savremenih dobrotvora manastira Hilandar.

Saučešće Vučića

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti princa Filipa.

- U ime građana Srbije i u svoje ime želim da vam uputim najiskrenije saučešće povodom smrti princa Filipa, vojvode od Edinburga - piše u telegramu.

- Svojom ličnošću i osećajem za odgovorno vršenje zahtevnih javnih dužnosti tokom decenija, stekao je nepodeljenu naklonost ne samo Britanaca, već i čitavog sveta. Bio je duboko posvećen dobrobiti Britanije. Nenametljivo, ali čvrsto, osvojio je srca svojih sunarodnika, ali i svih ljudi bez obzira na naciju, rasu ili veroispovest, koji su cenili njegovu ozbiljnost, predanost, vedar duh i iskreni patriotizam ukorenjen u neprestanom služenju državi tokom čitavog niza decenija bremenitih velikim brojem izazova - dodato je u pismu.

Video: Bakingemska palata na ogradu istakla obaveštenje o smrti princa Filipa: Zastave na pola koplja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA