≫ 

Kad je Filip oženio kraljicu Elizabetu imala je samo 21 godinu: Njihova burma i dalje "čuva" tajnu

Filip, inače princ grčkog porekla koji je rođen na Krfu, odmah je šarmirao buduću kraljicu

  • 3
Prince Philip, Princ Filip

Foto: Tanjug/AP

Vest da je danas preminuo princ Filip (99), suprug britanske kraljice Elizabete II (94), poput vihora je obišla svest.

Informaciju o smrti vojvode od Edinburga javnosti je saopštila Bakingemska palata.

- Kraljica Elizabeta II sa velikom žalošću obaveštava javnost da je preminuo njen voljeni suprug princ Filip, vojvoda od Edinburga - navodi se u saopštenju Bakingemske palate.

- Njegovo visočanstvo preminulo je mirno jutros u zamku Vindzor - dodaje se u objavi za medije.

Ljubav kraljice Elizabete II i princa Filipa nije bila poljuljana uprkos brojnim nevoljama, kao što su bili razvodi u porodici, smrt princeze Dajane, kao i spekulacije o navodnom ljubavnim aferama. Par je 20. novembra trebalo da proslavi 74 godina braka.

 

Sve je počelo na koledžu

 

Na sudbonosnom prvom sastanku, na Britanskom kraljevskom pomorskom koledžu u Dartmoutu, Filip je dobio zadatak da zabavi Elizabetu i njenu mlađu sestru Margaret dok su njihovi roditelji, kralj Džordž VI i kraljica Elizabet, bili na jednom događaju. Prema navodima poznavalaca prilika, Filip, inače princ grčkog porekla koji je rođen na Krfu, odmah je šarmirao buduću kraljicu.

Uprkos simpatiji, romansa je još uvek bila daleko. Zbog razlike u godinama, Filip je nju tada posmatrao kao dete - princeza Elizabeta tada je imala tek 13, a princ 18 godina.

Vojvoda od Edinburga je zbog izbijanja Drugog svetskog rata narednih pet godina služio u ratnoj mornarici, ali uprkos ratnim dešavanjima imao je prepisku sa Elizabetom.

Verdiba u tajnosti

 

Njih dvoje su se preko pisama zaljubili, a princ Filip je zaprosio kraljicu na kraju rata, tokom šetnje terenom Balmoral kada je imala 19 godina.

Filip i Elizabeta morali su da drže u tajnosti njihovu veridbu skoro dve godine, dok kraljica nije proslavila 21. rođendan.

Par se venčao 20. novembra 1947. godine u Vestminsterskoj opatiji uz prisustvo 2.000 zvanica. Ceremoniju je tada prenosio britanski javni servis BBC, a prema nekim podacima 200 miliona gledalaca širom sveta pratilo je kraljevsko venčanje.

Iako je venčanje bilo, postoje neki detalji koji će najverovatnije zauvek ostati tajna. Jedan od njih je gravura unutar burme koju nosi kraljica Elizabeta.

Humor je ključ

 

Bivši sekretar Diki Arbiter, koji je iz prve ruke posmatrao život bračnog para, tvrdi da je između njih atmosfera uvek bila prijatna.

- Kraljica u svakoj situaciji može da nasmeje Filipa. Ono što vidite u javnosti nije ni nalik na to kakav je kraljevski par privatno - govorio je Arbirer, a prenosi "Sun".

Video: Bakingemska palata na ogradu istakla obaveštenje o smrti princa Filipa: Zastave na pola koplja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • 534

    9. april 2021 | 17:50

    A svih 12 vitozova okruglog stola su im bili kumovi. Kolumbo je bio na putu pa nije bio na svadbi.

  • Gaga

    9. april 2021 | 17:47

    Koliko je taj decijih srca promenio

  • Ljubiša

    9. april 2021 | 19:04

    Vojvoda od Mudenburga je pio čaj i sa kraljem Arturom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA