≫ 

Američki veteran uporedno testirao našu M70 i njihovu AR-15: „Bio sam ’outgunned’ u Iraku 100 odsto”

„Zastava M70” polako ali sigurno osvaja američko tržište, koje je najveće i najzahtevnije na svetu što se tiče ličnog i sportskog naoružanja, i polako ali sigurno u Americi postaje možda i najprepoznatljiva i najcenjenija varijanta ruskog „kalašnjikova”

  • 4
Zastava M70, LunkersTV Američki veteran uporedno testira srpsku automatsku pušku „Zastava M70” sa američkom „AR-15”. Foto: YouTube / LunkersTV

AK-47” nije bila prva automatska puška, niti prva uspešna automatska, ili ako hoćete, jurišna puška na svetu; obe titule pripadaju nemačkoj pušci „šturmgever 44”, čiji naziv i doslovno znači „jurišna puška”, otkuda i dolazi alternativno ime za ovaj tip oružja.

Ova nemačka puška umnogome je inspirisala i uticala na Mihaila Kalašnjikova da 1945. počne sa razvojem sovjetskog oružja koje će postati legendarni „kalašnjikov”. Razlike između njih nisu male, ali nisu male ni sličnosti; Kalašnjikov nije „pokrao” nemački dizajn, ali da je „šturmgever 44” poslužio kao nadahnuće, verovatno niko neće sporiti.

Kultni „kalašnjikov” će se u decenijama posle toga proizvoditi u mnogim zemljama u sovjetskoj sferi uticaja, pa čak i u nekima koje su bile van te sfere, kao recimo u Jugoslaviji, u kojoj je „Zastava” (tada: „Crvena zastava”) razvila 1969. svoju verziju (proizvodnja je počela iduće godine pa se zato zove „M70”).

Afrika, Južni Sudan, Zastava M70 Pripadnici Nacionalne armije Južnog Sudana sa srpskom puškom „Zastava M70” sredinom aprila 2016. godine. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / Voice of America, www.voanews.com

Po mišljenju mnogih stručnjaka, „M70” je bolji od samog originala, čak i od sovjetskih unapređenih verzija originala, pušaka „AKM” iz 1959. i „AK-74” iz 1974. Rusi sada imaju novu, petu generaciju, „AK-12”, koja je u njihovu vojsku uvedena 2018., ali o njoj vojni eksperti tek treba da daju sud.

Jednostavnost korišćenja, pouzdanost, preciznost, razorna moć kalibra 7.62×39mm, činjenica da se dokazala na brojnim ratištima, nažalost i na ratištima zemlje u kojoj je nastala, učinila je „M70” najomiljenijom nesovjetskom varijantom, koju još uvek koriste oružane snage širom sveta, mahom članice Pokreta nesvrstanih u Africi i Aziji, kao i sve bivše jugoslovenske republike.

AR-15”, adaptirana 1964. za američku vojsku kao „M16, bila je njihov odgovor na „AK-47”. Njeni konstruktori su ostavili puno prostora za dalje unapređivanje, u skladu s tehnološkim razvojem, pa njena poslednja generacija, M4 karabin”, ima na sebi gomilu dodataka za savremeno ratovanje, koji se lako kače (zbog toga, a i zato što može da se „kod kuće” sklopi iz delova, zovu je i „lego-puška”).

U poslednjih dvadesetak godina je „kalašnjikov” generalno postao zastupljeniji na američkom tržištu, nakon što je dugo bio omalovažavan. „Zastava oružje” odnedavno u SAD izvozi poluautomatsku varijantu bez posrednika, a postoje i tamošnja preduzeća koja ga po licenci proizvode, mada su izgleda njihove puške inferiornije. Danas je često i dvostruko skuplji od „AR-15” (dugo je bilo obrnuto).

Američki marinci, M4 karabin, Avganistan, Taliban, Američka vojska Američki marinci naoružani puškom „M4 karabin” tokom akcije hapšenja jednog talibanskog vođe u provinciji Helmand u Avganistanu 14. avgusta 2012. godine. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / DVIDSHUB, www.dvidshub.net / Matanya

Popularni američki jutjuber Robert Terkla, veteran iz Iraka koji vodi kanal „LunkersTV”, pre tri godine je uporedno testirao našu „M70” i „AR-15”, i ostao poprilično iznenađen rezultatima.

Uprkos onome što biste mogli pomisliti kada biste samo čitali komentare ispod videa, zaključak uopšte nije bio da je „AR-15” bolji; čovek doslovno kaže da „ovo nije očekivao”, da „ne zna šta sada da kaže”, te da je u Iraku, gde su pobunjenici koristili „M70” (ili možda generalno „kalašnjikov”, nije bio decidiran), bio „outgunned”, dakle — nadjačan u tom smislu.

Zabuna je možda nastala zato, što su izabrali pogrešan okvir za „M70”, pa su morali ručno da ubacuju municiju, ali to uopšte i nije bila poenta klipa, oni su imali želju da ustanove koja je puška preciznija i moćnija, a ispostavilo se da je to naša, u šta možete i sami da se uverite. Najbolje bi bilo da gledate od početka, ali pucanje počinje na 8:31.

Pogledajte video:

Video: Najveći sajam oružja na svetu: Predstavljen novi Kalašnjikov za arapsko tržište

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Stojko

    30. jun 2021 | 11:00

    Samo sto poenta Ak-47 a i nase kopije nje bila da puska bude precizna, vec da seljak iz ruske stepe ili nas gedza moze da je uzme, puca, upadne u blato, izadje, opet puca i da to sve radi kako tako. I to se pokazalo kao dobar recept jer pola Afrike, i oni nepismeni i oni sa 2 razreda a i klinci od 11 godina mogu da koriste Kalasnjikov.

  • Дејан

    5. februar 2022 | 19:31

    Мислим да ово није југословенска верзија ак 47...тј.м 70 АБ1...М70аб1 аб2 имају тромблонски мишан,што пушка са теста нема

  • X

    30. jun 2021 | 20:07

    A sto toliko naseg oruzja u USA a nas narod gladan..zar nebi trebali imati dosta koristi od prodaje ?!??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA