≫ 

Danas je Dan pobede: Rat potrajao i posle formalnog okončanja, Jugoslavija izgubila 1.706.000 ljudi

U Srbiji dvodnevno obeležavanje

  • 7
Vojna parada u Rusiji, generalna proba pred proslavu Dana pobede Foto: Tanjug/AP

Kapitulacijom nacističke Nemačke 9. maja 1945. okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Deveti maj se slavi i kao Dan Evrope.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, a u Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.

Datum koji predstavlja službeni završetak Drugog svetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu Misuri u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju posle bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika. Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona, podseća RTS.

Počasna artiljerijska paljba povodom Dana pobede Obeležavanja Dana pobede u Srbiji započelo je juče ispaljivanjem počasnih plotuna Vojske Srbije sa Savske terase na Kalemegdanu / Foto: mod.gov.rs

Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca.

U Moskvi se svake godine povodom Dana pobede održava vojna parada.

Dan Evrope

Deveti maj obeležava se i kao Dan Evrope jer je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka u kojem ne bi bilo mesta za sukobe među evropskim zemljama.

Suština njegove ideje bila je u uspostavljanju zajedničkih tela, tačnije odnosa, najpre u proizvodnji i distribuciji uglja i čelika kao temelja industrijske snage.

Naredne godine osnovana je Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je vremenom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, da bi četiri decenije kasnije, 1991. u holandskom gradiću Mastrihtu bila proglašena Evropska unija.

Evropski savet je 1955. godine u Milanu odlučio da se dan objavljivanja Šumanovog plana, 9. maj, obeležava kao Dan Evrope.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Galop

    9. maj 2021 | 08:35

    Jel se u te jugoslovene ubrajaju i ustaše koji su izginili? Posle rata su i oni bili jugosloveni.

  • Srbbgd

    9. maj 2021 | 08:19

    Slave li komšije tj. susjedi?

  • Tt

    9. maj 2021 | 08:08

    Ucili smo u Titovoj Jugoslaviji o 1700000 zrtava a da je 700000 ubijeno u ustaskim logorima Jasenovac NDH.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA