Četiri Srbina, šest Pulicera: Prestižna nagrada za izuzetna dela

Pulicerova nagrada je prestižno priznanje koje se dodeljuje u SAD svake godine za dostignuća u oblasti novinarstva, američke istorije, književnosti i muzike

  • 7
Mihajlo Pupin

Foto: Wikimedia/Smithsonian Institution

Dodeljuje je Univerzitet Kolumbija iz Njujorka od 1917. godine. Nagrada je dobila ime po Džozefu Puliceru, američkom novinaru mađarskog porekla, koji je svoju celokupnu imovinu zaveštao ovom univerzitetu. Džozef Pulicer se tokom svoje novinarske karijere hrabro borio protiv društvenh nepravdi. U tradiciji dugoj preko jednog veka među laureatima su se našla i četiri izuzetna čoveka srpskog porekla: Mihajlo Pupin, Volt Bogdanić, Čarls Simić i Goran Tomašević. Volt Bogdanić je među retkim trostrukim dobitnicima ovog značajnog priznanja.

Mihajlo Pupin Idvorski

 

Mihajlo Pupin je čitavog života pamtio reči njegove majke: „Dete moje, ako želiš da pođeš u svet, o kome si toliko slušao na našim poselima, moraš imati još jedan par očiju — oči za čitanje i pisanje. U svetu ima mnogo čega o čemu ne možeš saznati ako ne umeš da čitaš i pišeš. Znanje, to su zlatne lestvice preko kojih se ide u nebesa; znanje je svetlost koja osvetljava naš put kroz život i vodi nas u život budućnosti pun večne slave.“ Olimpijada Pupin, majka Mihajla Pupina

Pulicerovu nagradu za autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka“ Mihajlo Pupin dobio je 1924. godine. Pupin je u tom trenutku čovečanstvu već podario svoja izuzetno značajna naučna otkrića koja su mu donela zasluženu slavu. Međutim, pored naučnog rada, važan deo njegovog života bio je usmeren prema naporima za izgradnju pravednijeg i boljeg sveta. Pupin je koristio svoj uticaj da bi za narod iz koga je potekao obezbedio bolji položaj u međunarodnoj javnosti. Knjiga za koju je dobio Pulicerovu nagradu i danas, nakon čitavog veka, predstavlja izuzetno inspirativno štivo, na čijim stranicama mnogi pronalaze motivaciju za lični uspeh.

Volter Volt Bogdanić Walt Bogdanich

Foto: Pulitzer.org/New York Times

Volt Bogdanić

 

Istraživački novinar srpskog porekla Volt Bogdanić trostruki je dobitnik Pulicerove nagrade. Serija tekstova o problemima sa medicinskim testovima objavljenih u listu Wall Streeet Journal donela mu je prvo priznanje 1988. godine. Sledeća Pulicerova nagrada došla je 2005. kao priznanje za istraživački rad na razotkrivanju serije nesreća na američkoj železnici. Otrovni sastojci prisutni u kineskim proizvodima i njihovo dospevanje na svetsko tržište bili su tema koja je 2008. godine Bogdaniću donela trećeg Pulicera.

Čarls Simić  Charles Simic

Foto: Wikipedia/Slowking4

Čarls Simić

 

Američki pesnik srpskog porekla Čarls Simić dobio je Pulicerovu nagradu 1990. godine za zbirku pesama „The World Doesn't End“. Pre toga je sa svojim stihovima već dva puta bio u užem izboru za ovu nagradu. Simića često nazivaju i najvećim živim američkim pesnikom. Njegov pesnički put započet odrastanjem u beogradskoj ulici Majke Jevrosime i teškim ratnim godinama, nastavljen je emigrantskim iskustvima preko Pariza do Njujorka i zatim Čikaga. Svoj dom Simić je našao u Strafordu u Nju Hempširu.

Goran Tomašević

 

Dobitnik Pulicerove nagrade u Breaking News kategoriji za 2019. godinu bio je tim Rojtersovih fotografa. Goran Tomašević član je ovog tima od 1996. godine. Tomašević je rođen u Beogradu 1969. godine i tokom karijere je aktivno beležio zbivanja na brojnim svetskim ratnim žarištima. Objektivom je hvatao trenutke sukoba u bivšoj Jugoslaviji, Iraku, Avganistanu, Južnom Sudanu, Libiji, Siriji, Egiptu, Kongu, Mozambiku, Nigeriji, Burundiju... Tomaševićeva fotografija „Petao prolazi pored mrtvog tela člana bande Bario-18 u San Pedro Suli (Septembar 28, 2018/Goran Tomašević)“ predstavlja potresno svedočenje o strahotama migrantske rute koja vodi iz Južne i Centralne Amerike prema severu.

Saznajte više: www.vistesvet.com

Vi ste svet

Ambasada SAD odaje priznanje vama koji sanjate snove čitavog sveta

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA