• 24

Čuvar (100) nacističkog logora smrti pred sudom posle 76 godina: Pomogao u ubistvu skoro 3.500 ljudi

, Telegraf

Suđenje će početi u oktobru, iako osumnjičeni ima 100 godina

 • 24
Zahsenhauzen nacistički kamp logor Sachsenhausen Nemačka

Foto: Tanjug/AP

Bivši čuvar (100) nacističkog koncentracionog kampa suočava se sa suđenjem u Nemačkoj zbog skoro 3.500 ubistava tokom Drugog svetskog rata.

Čuvaru će se suditi zbog saučesništva u ubistvima koja su se dogodila u logoru smrti Zahsenhauzen.

Veruje se da je stogodišnjak tri godine radio kao čuvar u kampu, prenosi Unilad.

Oko 200.000 ljudi držano je u nacističkom koncentracionom kampu Zahsenhauzen u blizini Berlina između 1936. i maja 1945. godine. Za to vreme ubijeno je 20.000 ljudi.

Osumnjičeni je u logoru radio od 1942. do 1945. godine.

Identitet osumnjičenog nije poznat iz legalnih razloga, međutim, Tomas Valter, advokat koji je uključen u njegovo suđenje, rekao je da je Zahsenhauzen bio "mesto za nacističko vođstvo pred vratima Berlina zbog njihove zablude da vladaju životom i smrću".

- Mnogi tužioci su istih godina kao i optuženi i nadaju se pravdi - rekao je on.

Iako se suđenje održava 76 godina kasnije, Stefani Bohra, istraživač iz Berlina kaže da "ubistvo ne zastareva".

- Radi se o rešavanju zločina i bivši zatvorenici imaju priliku da izveštavaju o tome šta se tamo dogodilo - rekao je on.

Osuda Džona Demjanjuka 2011. godine, koji je imao 91 godinu u to vreme, otvorila je vrata za moguće osude za nacističke zločine. Demjanjuk je bio stražar u koncentracionom logoru Sobibor u Poljskoj.

Iako su ga naci eksperti opisali kao "najmanju od malih riba", on je osuđen na pet godina zatvora kao saučesnik u masovnom ubistvu preko 28.060 Jevreja.

Poslednje suđenje čuvaru (100) iz logora Zahsenhauzen trebalo bi da počne početkom oktobra.

Predsednik suda Frank Stark rekao je da bi 100-godišnjak trebalo da bude u mogućnosti da razgovara između dva i dva i po sata dnevno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ilija gromovnik

  Gospodo samo lud nevidi da ovog momenta njemačka vrši ekonomski genocid nad evropskim narodima

  2
  0

  Podelite komentar

 • Перагеније

  Јесу ли Немци обележени као геноцидан народ - као што би англескеонце хтели нама да пришију? Све их је заштитила Католичка црква... Ово нису ни ситне рибе 'нису рибе уопште, већ црвићи... А све се дешавало "пред вратима" славне берлинске академије наука...

  9
  1

  Podelite komentar

 • Paja

  ''Džona Demjanjuka 2011. godine, koji je imao 91 godinu u to vreme.'' ''Demjanjuk je bio stražar u koncentracionom logoru Sobibor u Poljskoj. Iako su ga naci eksperti opisali kao "najmanju od malih riba", on je osuđen na pet godina zatvora kao saučesnik u masovnom ubistvu preko 28.060 Jevreja.'' Pa koliko ja vidim zločin se isplati, kada je kao AKTIVNI POSMATRAČ ubistva preko 28060 Jevreja dobio samo PET GODINA ZATVORA, bez obzira na sadšnje godine života. SRAMOTA od pravde. Ima sreće pa nije Srbin, drugačije bi izgledala pravda.

  6
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima