≫ 

Vakcinacija srpske vojske na Solunskom frontu: Mišić prvi primio cepivo, za njim 110.000 vojnika

Dobro je što 1918. nismo imali internet, jer bismo verovatno izgubili Veliki rat, pošto bi značajan deo naše vojske ispario u borbi sa zaraznim bolestima koje su harale po logorima i rovovima, dok oni koji bi pretekli možda ne bi imali dovoljno snage da probiju neprijateljske linije i jurnu ka otadžbini

  • 16
Srpska vojska, Solunski front Srpska vojska na Solunskom frontu. Foto: Profimedia/Maurice-Louis Branger/Roger Viollet

Možda je internet kao medij došao prerano za ljudsku vrstu, pre nego što smo, kao celina na nivou čitave planete, u potpunosti iskorenili nepismenost i opštu nekulturu.

To bi moglo da bude jedno od objašnjenja ovog sloma poverenja u autoritet nauke, koji se odigrao tokom poslednjih nekoliko decenija, zato što je svaki poluobrazovani paranoik iznenada dobio kanal kojim može da prezentuje svoje ideje, koje se potom šire kao virus među njemu sličnom populacijom, koja razrađuje i nadograđuje te prvobitne ideje, stvarajući nove, i tako unedogled.

Taj slom poverenja u autoritet nauke ne manifestuje se uvek na način koji direktno ugrožava društvo (ravnozemljašenje postaje opasno tek posredno i dugoročno, zbog antinaučnog narativa koji dodatno utvrđuje); ali tokom poslednjih godinu i po dana, od kako je počela pandemija koronavirusa, ispoljava se na izuzetno opasan način.

Ludwik Hirszfeld Poljska mikrobiolog Ludvik Hiršfeld, poljski doktor jevrejskog porekla, tvorac srpske petovalentne vakcine, koju je izradio u skromnoj laboratoriji u Solunu, a kojom je imunizovana i sačuvana srpska vojska. Fotografija je iz 1916., dok je kao dobrovoljac radio pri srpskoj vojsci u Solunu. Foto: Wikipedia

Da li antivakseri misle da rade dobru stvar, ili svesno i (zlo)namerno čine to što čine (većina svakako spada u prvu kategoriju), uopšte nije od značaja, bitne su posledice.

Da je nekada bilo bitno drugačije pokazuje primer sa Solunskog fronta, gde je Vrhovna komanda 1916. godine poljskom doktoru Ludviku Hiršfeldu omogućila da u skromnoj laboratoriji napravi svoju petovalentnu vakcinu (protiv trbušnog tifusa, kolere te paratifusa A, B i C), koja je, iako slabo testirana, potom spasila život našoj vojsci.

Nju je prvi primio vojvoda Živojin Mišić, potom ostali najviši vojni zvaničnici, dajući tako primer svojim vojnicima, kojih je 110.000 čekalo u redu za cepivo. Pomor, koji je sve do tada tinjao u vojnim logorima i u rovovima na frontu, napokon je prestao.

Pomenusmo da je ova srpska vakcina bila slabo testirana; možda bi adekvatnije bilo reći da je bila gotovo netestirana. Zbog čega se naša vrhuška odlučila onda na takav rizik? Naposletku, postojala je francuska vakcina, s kojom je počela imunizacija naše vojske, paralelno sa imunizacijom i naših francuskih saboraca na Solunskom frontu.

Mionica, selo Struganik, vojvoda Živojin Mišić Vojvoda Živojin Mišić tokom Velikog rata. Foto: Rina.rs

Međutim, nekoliko starijih ljudi u našoj vojsci je preminulo posle primanja tog cepiva, i premda nije utvrđeno da li zbog njega ili njegove neefikasnosti (nije sadržala paratifus C, za koji francuski lekari još nisu znali), imunizacija je obustavljena zbog protesta pojedinačnih komandi.

Vrhovna komanda zato odlučuje da omogući dr Hiršfeldu — koji je na Solunskom frontu i sam u jednom trenutku oboleo od paratifusa A a onda i malarije — da napravi svoju vakcinu, koja bi pokrila i paratifus C, mutaciju koju je upravo on otkrio, izolujući je iz krvi jednog bolesnog bugarskog zarobljenika, zbog čega taj, do tada nepoznati soj tifusa, nosi njegovo ime, Salmonella hirszfeldi.

Uz pomoć svoje supruge Hane, lekara pedijatra, u podrumu jedne solunske zgrade je napravio 110.000 doza za mesec dana; kada je vakcinacija trebalo da počne, zapisao je u svojoj autobiografskoj knjizi „Istorija jednog života” iz 1946., vojvoda Mišić mu je kazao: „Prvo mene vakciniši!”

Hanna Hirszfeldowa Hana Hiršfeld, poljski lekar pedijatar, došla je u Kraljevinu Srbiju 1915. kao dobrovoljac, zajedno sa svojim mužem Ludvikom. Njih dvoje su delili sudbinu srpske vojske, i u podrumu jedne solunske zgrade, za mesec dana 1916., izradili 110.000 doza petovalentne vakcine koju su sami razvili, kojom je imunizovano 110.000 srpskih vojnika. Fotografija je iz 1920. godine. Foto: Wikipedia

Ko je bio dr Ludvik Hiršfeld i otkud on među nama? Ovaj poljski mikrobiolog i serolog, u Srbiju je stigao kao dobrovoljac, na poziv Arčibalda Rajsa, odmah po izbijanju epidemije pegavog tifusa; nedugo potom u Srbiji mu se pridružila i Hana.

Njih dvoje, koji su ostali sa srpskom vojskom do kraja rata, i zahvaljujući kojima je ona bila među prvim oružanim silama koje su masovno primenjivale transfuziju krvi, u inat domaćim antisemitima bili su poreklom — Jevreji.

Kao počasni pukovnik srpske vojske, odlikovan Ordenog Belog orla, posle Velikog rata kratko je bio šef Bakteriološkog odeljenja Vojne bolnice u Beogradu, da bi se već 1919. vratio u svoju domovinu (mada Jevrejin poreklom, deklarisao se kao Poljak).

Nacisti ga s ženom i ćerkom 1941. interniraju u pretrpani Varšavski geto, gde ilegalno pokušava da sprovode imunizaciju protiv tifusa, koji hara u onim nemogućim životnim uslovima. Iz geta njih troje beže 1943., ali ćerka uskoro umire od tuberkuloze (autobiografiju je napisao iste godine, posle ćerkine smrti).

Ludwik Hirszfeld Poljska mikrobiolog Komemorativna poštanska marka koju je Pošta Srbije izdala 2018. u čast dr Ludvika Hiršfelda, poljskog mikrobiologa i serologa koji je kao dobrovoljac došao u Kraljevinu Srbiju 1915. i delio sudbinu srpske vojske do kraja Velikog rata. Foto: Wikipedia

Hana i on do kraja okupacije žive pod lažnim imenima i s lažnim dokumentima, često menjajući mesto prebivališta, uz pomoć brojnih poljskih prijatelja.

Po oslobođenju Lublina 1944. učestvovao je u osnivanju Lublinskog univerziteta; potom prelazi u Vroclav, gde postaje direktor Instituta za imunologiju i eksperimentalnu terapiju, koji danas nosi njegovo ime i deluje pri Poljskoj akademiji nauka.

U tom gradu je preminuo 7. marta 1954.; Hana ga je nadživela deset godina, preminuvši 20. februara 1964. Interesantno, mada je ovo verovatno trebalo pomenuti ranije, oboje su rođeni 1884., a počivaju u istoj grobnici. 2018. godine Pošta Srbije mu se, za sve ono što je učinio za naš narod, odužila komemorativnom poštanskom markom s njegovim likom.

Video: Brnabić: Ja ne bih volela da uvodim obaveznu vakcinaciju posebno za zdravstvene radnike

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Праведник

    30. septembar 2021 | 20:21

    То неповерење Вам прави однос фармацеута и лекара и ковертице које само лете. Уплаћујеш здравствено а пола анализа мораш радити приватно, да не говорим о редовним прегледима за жене које су раније завршавале за 15 минута код гинеколога, а сада требају одвојити три дана. Да нисте дозволили да толико уђе новац у те делатности, данас не би имали никакав проблем....

  • Zoe

    30. septembar 2021 | 20:10

    Al nije morao da potpisuje da prima na svoju odgovornost hahaahhaha

  • СРБИН ШУМАДИНАЦ

    30. septembar 2021 | 20:14

    Е то је била ваљана војска али и вакцина а данас ни војске ни вакцине не коштају......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA