≫ 

Kineski restoran, prodavnica automobila ili nesto treće: Misterija kuće u kojoj je rođena kraljica Elizabeta

Da je kuća opstala sada bi vredela između 25 i 100 miliona funti

  • 0
Kuća u kojoj je rođena kraljica Elizabeta Foto: National Library of Scotland, Google

Gde se tačno nalazila kuća u kojoj je rođena britanska kraljica Elizabeta Druga, da li su je svi tražili na pogrešnom mestu i da da su tačne tvrdnje da je oštećena tokom akcije Blic za vreme Drugog svetskog rata, samo su neka od pitanja koja muče kraljičine obožavaoce.

Elizabeta Druga rođena je 21. aprila 1926. godine u ulici Bruton, u broju 17, u Mejferu. Na ovoj adresi ne nalazi se velelepna palata ili bolnica, već obična gradska kuća u prometnoj londonskoj ulici.

Njeni roditelji uselili su se u ovu kuću, koja je pripadala njenoj babi i dedi, grofu i grofici od Stratimora, samo nekoliko nedelja pre njenog rođenja.

- Ovo je dobar pokazatelj da članovi kraljevske porodice nisu bili previše imućni u to vreme. Novac je bio veliki problem mnogima - kaže kraljevski istoričar Robert Lejsi.

Ono što svi treba da imaju na umu je da kraljica od svog rođenja nije bila predodređena da se nađe na mestu britanskog monarha. Ona je u trenutku rođenja bila ćerka kraljevog mlađeg sina i nije se očekivalo da će biti na mestu na kom je danas.

Da li je kuća uništena tokom bombardovanja?

Kraljičin prvi dom više ne postoji, a na internetu često kruže priče da je stradao tokom Drugog svetskog rata.

- Kuća je oštećena tokom akcije "Blic", a zatim je kasnije srušena - piše na sajtu Vikipedije.

Međutim, veliki broj dokumenata u britanskoj arhivi pokazuju da je ova kuća, koja je sagrađena u 18. veku, srušena mnogo pre rata.

Čini se da su investitori bili mnogo nemilosrdniji od bombi, ako je suditi na osnovu sudbine ove kuće.

Još 1937. godine počelo je rušenje zgrada u ovom kvartu koji se protezao do trga Berkli.

Bilo je planova da se na tom mestu izgradi hotel, ali je kasnije iskorišćen za izgradnju poslovnog centra. Iz tog perioda ostao je jedan crtež ratnog umetnika Ser Mirheda Bonea koji je zabeležio trenutak kada su radnici rušili fasadu ovih kuća.

Ako još uvek postoje neke sumnje u ovu verziju priče, nju će još jače potkrepiti beleška koja se nalazi u Metropoliten arhivu, koja potvrđuje da je ova kuća srušena, piše BBC.

Astrea, firma koja je zadužena za kompleks Berkli Skver Haus kaže da je lokaciju ove zgrade uoči Drugog svetskog rata zauzelo Ministarstvo vazduhoplovstva.

Da li se tu danas nalazi kineski restoran?

Još jedna od najčešće spominjanih teorija je i da se na mestu gde je kraljica rođena sada nalazi restoran kineske hrane. Ovo ponovo nije potpuno tačna informacija.

Restoran Hakasan koristi istu adresu u ulici Bruton, ali tu se takođe nalaze i kancelarije. Ceo ovaj kompleks izgrađen je na placu na kom se nekada nalazilo nekoliko privatnih kuća, uključujući i onu u kojoj je rođena kraljica.

Možda ovo nije previše romantična priča, ali to je vrlo bezličan ulaz koji je najbliži prvobitnoj lokaciji na kojoj se nalazio broj 17. Na tom mestu danas se najpribližnije nalazi bočni ulaz u jednu kancelariju na Berkli skveru.

Salon automobila

U londonskom Metropoliten arhivu u Krankenvelu nalazi se mnoštvo starih dokumenata koji pokazuju originalni izgled kuće. Prema tom planu jedan deo imanja preklapao bi se sa delom gde se nalazi kineski restoran, a menadžerka ovog restorana, kaže da im je ova tema među omiljenima za razgovor sa gostima koji dođu u njihov lokal.

Međutim, veći deo njenog bivšeg doma sada je zamenjen korporativnom staklenom zgradom.

Na susednom zidu nalaze se dve ploče koje označavaju da je kraljica rođena baš tu, a jednu od njih postavio je i Vestminsterski savet.

Ova ploča nije u tradicionalnoj plavoj boji iz nekoliko razloga. Prvi je jer takva ploča mora biti na originalnom zidu, a drugi jer se takve ploče ne postavljaju za osobe koje su još uvek žive.

Kuća u kojoj je rođena kraljica Elizabeta Jedna od ploča koja svedoči d aje kraljica ovde rođena Foto: Mick Sinclair/Alamy Profimedia

Kada je kraljica rođena u toj kući 1926. godine, njeni baba i deda došli su istog dana da je vide. Kraljica Meri zabeležila je u dnevniku da je njena unuka bila draga, divnog tena i svetle kose. Istog dana došao je i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Vilijam Džonson Hiks, pošto je protokol nalagao da ministar unutrašnjih poslova mora da prisustvuje rađanju svakog člana kraljevske porodice.

Kuća nije visoko na listi turističkih atrakcija

Iz te kuće izašla je njena majka tri godine ranije kada se udala za njenog oca, koji je u tom trenutku bio vojvoda od Jorka. Oni su se neposredno pre njenog rođenja vratili u ovu kuću. Ova kuća bila je blizu poznatog logopeda koji je, ispostaviće se kasnije, budućem kralju pomagao da savlada mucanje.

Ovaj kvart bio je poznat po zabavama i modernim okupljanjima više klase. Međutim, to vreme bilo je veoma nestabilno i duboko podeljeno. Generalni štrajk izbio je nekoliko nedelja nakon kraljičinog rođenja, a njen deda Džordž V postao je poznat po svojoj izjavi "pokušajte da živite sa njihovim platama, pa ih onda osuđujte".

Kraljica je sa porodicom kratko boravila u ovoj kući, a zatim su se preselili u veću kući u Pikadili ulici.

Postojali su naknadni planovi da se njihova kuća pretvori u poslovni centar, a sačuvani dokumenti iz tog perioda detaljno pokazuju kako bi te prostorije, uključujući i onu u kojoj je kraljica rođena bili preuređeni u kancelarije.

- Soba na prvom spratu u kojoj je princeza rođena, jedna je od najmanje kitnjastih soba, ali je takođe i jedna od najsvetlijih - pisalo je u jednom novinskom izveštaju.

Međutim, kuća je kasnije srušena. Ono što posebno čudi je što se ova lokacija ne promoviše u turističkoj ponudi, iako na svetu postoji jako malo privatnih kuća u kojima je živeo budući kralj i dve kraljice.

- Mislim da se to dosta odrazilo na skromnu prirodu kraljice Elizabete - rekao je istoričar Lejsi.

Sadašnja vrednost

Ovo imanje još uvek pripada kraljevskoj porodici, ali ne onoj na koju mislite. Ona je u vlasništvu kraljevske porodice iz Abu Dabija, a vrednost imanja procenjena je na pet milijardi funti.

Tokom tridesetih godina prošlog veka ovim kvartom upravljao je Hauard Frenk, suosnivač poznate agencije za nekretnine. Jedan zaposleni, koji danas radi u ovoj agenciji rekao je da je u to vreme taj kvart bio veoma moderan koji su mnoge zemljoposedničke porodice birale za svoje gradske kuće.

- Posle rata niko nije mogao sebi da priušti da zadrži ove velike, neuređene i stare zgrade, pa su mnoge od njih pretvorene u kancelarije - rekao je on.

On dodaje da se konačno završio krug sa ovim kvartom jer su one ponovo pretvorene u luksuzne stambene i poslovne zgrade. Da je ova kuća preživela, sada bi vredela od 25 do 100 miliona funti.

Međutim, ova kuća je kao što smo rekli 1937. godine sravnjena sa zemljom, a do tada mala princeza Elizabeta i njeni roditelji uveliko su živeli u Bakingemskoj palati.

Nakon abdikacije njenog strica, njen otac je preuzeo tron kao Džordž VI. Njen stric se odrekao prestola zbog veze i braka sa razvedenom amerikankom Volis Simpson, koji je u to vreme bio nedopustiv za jednog kralja.

Tajni službenici koji su pratili Volis, saznali su da je ona imala ljubavnu aferu sa jednim prodavcem automobila sa kojim se često viđala.

Na kraju se saznalo da je ovaj čovek živeo u ulici Bruton, ali u boju 18 u kome se danas nalazi prodavnica automobila marke Bentli.

Video: Čudan momenat na banketu: Tramp dodirnuo kraljicu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA