15 godina od smrti Sadama Huseina: Na pogubljenju nije pokazao strah, u nekim državama i danas ima pristalice

Pronašli su ga 13. decembra 2003. nakon osam meseci potrage, na osnovu informacija dobijenih od obaveštajnih službi, u rupi za pacove pokraj rodnog Tikrita

  • 3
Izzat Ibrahim al-Douri Sadam Husein Foto: AFP/Profimedia

Danas se navršava 15 godina od kako je bivši irački predsednik Sadam Husein pogubljen vešanjem, tri godine nakon hapšenja i suđenja u Iraku na kom je proglašen krivim za zločine protiv čovečnosti i osuđen na smrt.

Savezničke snage predvođene američkom vojskom 2003. godine pokrenule su invaziju na Irak, operaciju nazvanu "Iračka sloboda", pod opravdanjem da Sadam gomila oružje za masovno uništenje.

Trebalo im je manje od mesec dana da slome otpor iračke vojske, ali Sadama nisu pronašli.

Vašington je ponudio 25 miliona dolara za njegovo hapšenje. Oko 600 vojnika učestvovalo je u akciji potrage nazvanoj Crvena zora, po američkom antikomunističkom filmu snimljenom 1984. godine. Bio je to možda i najveći "lov" na jednog čoveka u istoriji.

Otkriven u "rupi za pacove"

Pronašli su ga 13. decembra 2003. nakon osam meseci potrage, na osnovu informacija dobijenih od obaveštajnih službi, u rupi za pacove pokraj rodnog Tikrita.

- Imamo ga - objavio je sledećeg dana u Bagdadu šef američke civilne uprave u Iraku Pol Bremer.

Na videosnimku hapšenja, bivši diktator izgledao je kao skitnica, lica punog ugriza od buba, duge brade i odsutnog pogleda.

Vojnicima koji su ga uhapsili rekao je na engleskom: "Ja sam Sadam Husein, predsednik Iraka i želim da pregovaram".

Tokom hapšenja nije pružao otpor. U blizini su pronađena i dva kalašnjikova i 750 hiljada dolara u gotovini.

Amerikanci su ga godinu dana kasnije predali iračkim vlastima kako bi mu se na posebnom iračkom sudu sudilo za zločine protiv čovečnosti.

Suđenje je trajalo od oktobra 2005. do jula 2006. godine. Prkosni Sadam, koji je sve vreme osporavao legitimitet suda, osuđen je na smrt 5. novembra 2006. godine.

Šijiti slavili po ulicama

Njegovi žestoki protivnici trenutak pogubljenja snimili su kamerom.

- Nisam vidio nikakve znakove straha - rekao je bivši savetnik Mufak al-Rubi koji je prisustvovao izvršenju smrtne kazne. Za vreme Sadamovog režima tri puta je bio u zatvoru.

- Pre pogubljenja vikao je da želi smrt Americi, smrt Izraelu i Persijancima, i želeo je da dugo živi Palestina - rekao je Al-Rubi.

Pošto je čovek koji je vladao Irakom više od 30 godina proglašen mrtvim, šijiti, koji su najviše patili pod njegovom vlašću, izašli su na ulice i veselili se.

Brutalno pogubljenje, za koje američka vojska tvrdi da ni na koji način nije učestvovala, šokiralo je sunite i izazvalo međunarodnu osudu, izuzev u Izralu i Iranu.

"Kraj zmije"

Dan nakon pogubljenja Sadam je sahranjen u rodnom selu Audži, pokraj Tikrita, zajedno s dvojicom sinova Udajem i Kusajem koji su ubijeni istog dana u akciji američkih snaga u Mosulu u julu 2003. godine.

Za Halifa Abdela Samila, zastupnika stranke Dava, jedne od najvećih šijitskih političkih organizacija u zemlji, smrt Sadama Huseina bila je "kraj zmije koja je svela Iračane na grupu poniženih ljudi".

Pod njegovom vlašću od 1979. do 2003. godine, represija je bila brutalna, a rat sa Iranom koji je trajao osam godina, Zalivski rat, kao i prateće sankcije imali su razorni uticaj po ovu zemlju.

U Jordanu i danas ima pristalice

Stare iračke novčanice sa likom Sadama Huseina i danas se prodaju u suvenirnicama širom Jordana. Vlasnik radnje kaže da ove predmete sa njegovim likom uglavnom kupuju turisti.

- Kupuju ih neki arapski turisti. Sadam je bio svoj čovek - kaže vlasnik radnje.

Iako je prošlo 15 godina od njegove smrti, sećanje na njega i danas živi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Saddam In Amman (@saddaminamman)

Instagram profil koji je posvećen sećanju na bivšeg diktatora postoji već tri godine i vrlo je aktivan.

Profesor međunarodnih odnosa Hasan Al Molani kaže da je širenje iračkog uticaja među arapskim zemljama omogućilo da njegov kult i dalje živi.

- Među ljudima koji protestuju na ulicama i traže slobodu postoji dosta njih koji su prosadamski orjentisani. u mnogim državama on je simbol hrabrosti i mnogi veruju da se bolje živelo dok je bio na vlasti - kaže profesor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Žile

    30. decembar 2021 | 13:03

    A njegovi egzekutori-zločinci i lažljivci, i dalje šetaju kao slobodni ljudi koje ruka pravde još nije stigla.

  • ANTIROM

    30. decembar 2021 | 13:20

    VECNA SLAVA PRIJATELJU NASE ZEMLJE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA