≫ 

Za rođake kraljice Elizabete dugo se mislilo da su mrtve: Smatrali su ih "imbecilima", nisu znale da govore

Njihova sudbina obrađena je i u seriji "Kruna" koja se bavi životom kraljevske porodice

  • 0
Rođaci Kraljica Elizabeta Foto: Profimedia/Zuma Press/KEYSTONE Pictures USA

I dok se o javnom životu kraljice Elizabete Druge dosta zna, ponekad nam se čini da kraljevska porodica na sve načine pokušava da privatan život, ili bar onaj koga se stidi, zadrži za sebe. 

Među brojnim tajnama koje su članovi kraljevske porodice pokušali da sakriju je ona o kraljičinim rođakama Nerisi (1919-1986) i Ketrin Bous-Lajon (1926-2014), ćerkama Džona Herberta Bous-Lajona, brata Kraljice Majke, i njegove supruge Fenele.

Godine 1987. u izdanju plemićke genaloške enciklopedije "Burke's Peerage" iz 1963. godine, objavljeno je da su Nerisa i Ketrin umrle 1940, odnosno 1961. godine što zapravo nije bilo istina. Obe su, međutim, u tom trenutku bile žive i nalazile su se u Kraljevskoj bolnici za mentalno obolele Erlsvud još 1941. godine.

Osnovana 1847, Bolnica Istvud u Redhilu (Sari) bila je prva ustanova za mentalno zaostale osobe. Intelekt kraljičinih rođaka bio je na nivou šestogodišnjeg deteta i nijedna ni druga nisu bile sposobne da govore. Prava dijagnoza je nepoznata, a prema medicinskoj terminologiji koja se koristila u to doba, njih dve su proglašene "imbecilima".

Rođaci Kraljica Elizabeta  Katharine and Nerissa Bowes-Lyon Foto: Profimedia/Alamy/Andrew Stehrenberger / Alamy

Njihova sudbina obrađena je i u seriji "Kruna" koja se bavi životom kraljevske porodice. U jednoj od scena princeza Margaret je zaprepašćena kada sazna da su joj sestre žive. Kraljica Majka joj kaže da su smeštene u ustanovu zato što bi "njihova bolest, idiotluk i imbecilnost doveli u sumnju integritet kraljevske loze".

- Možeš li da zamisliš kakvi bi naslovi osvanuli u novinama? Pravilo nasleđivanja samo po sebi je osetljivo pitanje, dodaj tome mentalnu bolest i to je kraj - jedan je od citata u pomenutoj seriji.

Treba reći da je ovaj razgovor plod mašte tvoraca serije. Veruje se da Kraljica Majka zapravo nije znala istinu o Nerisi i Ketrin sve do 1982. godine kada je, saznavši gde su, poslala sestrama ček za kupovinu slatkiša. Štaviše, budući da su smeštene u ustanovu skoro pet godina nakon abdikacije Edvarda Osmog, malo je verovatno da je odluka doneta kao reakcija na nove veze porodice s prestolom.

Rođaci Kraljica Elizabeta  Katharine and Nerissa Bowes-Lyon Foto: Profimedia/Alamy/Andrew Stehrenberger / Alamy

U seriji terapeut princeze Margaret konstatuje da je, budući da je bolest potekla s majčine strane, a ne očeve (strica kraljice Elizabete i princeze Margaret), argument o "pravilu nasleđivanja" zapravo neosnovan.

Serija otkiva da Nerisa i Ketrin nisu bile jedine rođake iz kraljevske porodice koje su smeštene u bolnici za mentalno zaostale. Još tri rođake bile su pacijentkinje, Ajdonea Elizabet Fejn (1912-2002), Rouzmeri Džin Fejn (1914-1972) i Eteldreda Flavija Fejn (1922-1996).

Reč je o sestrama Nerisine i Ketrinine tetke Herijet, sestre njihove majke Fenele i njenog supruga majora Henrija Nevila Fejna. Stručnjaci su tada spekulisali da je nasledna bolest ubijala muške članove porodice u ranom detinjstvu, dok je kod žena izazivala psihičke poremećaje.

Kada je 1987. godine objavljeno da su Nerisa i Ketrin žive, njihov rođak lord Klinton demantovao je tvrdnje o prikrivanju. Rekao je da je verovatno njegova tetka Fenela pogrešno popunila formular za encikloplediju, nazivajući je "nespretnom osobom".

Ovo je, međutim, osporeno, budući da su u enciklopediji objavljeni konkretni podaci o smrti obe sestre. Isto je smatrala i Fenelina unuka, lejdi Elizabet Anson, koja je za Guardian 1987. izjavila da često nije u potpunosti popunjavala sva mesta u enciklopediji i da su oni zato pretpostavili da prazna mesta znače da su one preminule. Direktor izdavačke kuće je bio zaprepašćen kada je saznao za ovu katastrofalnu grešku.

Nerisa je preminula 1986. godie kada je imala 66 godina, a na sahrani nije bio niko od članova kraljevske porodice, samo bolničari koji su godinama vodili računa o njoj. Slučnu sudbinu doživela je i Ketrin koja je preminula 2014. godine u 86. godini života. Nijedna ni druga sestra nisu nikada dobile novac od kraljevske porodice, osim novca koji je izdvajan za njihovo lečenje.

Bolnica Erlsvud zatvorena je 1997. godine.

Video: Da li je Megan Markl trebalo da bude deo kraljevske porodice?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA