Žena dobrota i jedina nada dece u Jasenovcu: Na današnji pre 44 godine preminula je Diana Budisavljević

Članovi njene porodice nisu voleli da govore o njenom delu, njeno ime ne stoji u udžbenicima, ali istorija ne bledi, činjenice ne blede, pa je danas njeno ime prepoznatljivo i znači jedno - dobrotu

  • 3
Diana Budisavljević, Jasenovac Diana Budisaljević / Foto: United States Holocoust Memorial Museum, Washington

Neki je upoređuju sa Šindlerom, a neki govore da je veća od njega. Diana Budisavljević spasila je više od 12.000 dece iz logora NDH tokom četiri duge godine Drugog svetskog rata. Više od sedam hiljada spasene dece bila su deca srpske nacionalnosti.

Rođena Austrijanka, Diana Obekser, nije ni slutila da će jednog dana biti junakinja dečjih života, a da će se ta deca, u svojim poznim godinama, javljati njenim praunucima i zahvaljivati na spašenom životu, piše NS uživo.

Diana se udala za zagrebačkog lekara, Julija Budisavljevića, koji je bio jedan od retkih Srba koji su bili pošteđeni tokom rata. Isprva, ona je pomagala pravoslavkinjama koje su bile u logorima, dopremajući im hranu i odeću prvo iz ličnih zaliha, a onda zajedno sa zagrebačkim porodicama koje su želele da učestvuju u njenoj akciji.

Kada je saznala da se tamo nalaze i deca, Diana nije marila za svoj život, pa je logor smrti Jasenovac posetila prvi put 1942. godine. Decu je uspevala da spasi, nalazeći im porodice koje su im pružile dom. Imala je svoju kartoteku, koja joj je oduzeta nakon rata i nikada nije pronađena. Deca su pre odvođenja u Zagreb popisivana - ona koja su bila dovoljno stara znala su svoje ime i prezime, ona koja nisu dobijala su brojeve, da bi kasnije u porodicama imala nova imena.

Zbog pomoći deci, Diani ništa nije bilo strano, pa se tako sastajala i sa Alojzijem Stepincem, tadašnjim kardinalom iz Zagreba, koji je, paradoksalno, podržavao NDH, a u isto vreme se i gnušao zločina ustaškog režima.

U logorima nije bilo samo srpske dece, tu su bila i romska, jevrejska deca. Za Dianu to nije bila nacionalnost, već životi koja treba da imaju.

Nakon svega što je uradila, Diana je decenijama bila zapostavljana i zaboravljena. I kada se govorilo o njoj, govorilo se veoma malo. Članovi njene porodice nisu voleli da govore o njenom delu, njeno ime ne stoji u udžbenicima, ali istorija ne bledi, činjenice ne blede, pa je danas njeno ime prepoznatljivo i znači jedno - dobrotu.

Posthumno je odlikovana sa više ordenja u Srbiji i Austriji, ulice u Beogradu, Prijedoru i Gradiški nose njeno ime, a zgrada u kojoj je živela u Austriji nakon 11 godina od prvobitne inicijative, prošle godine je dobila spomen ploču. Diana je preminula na današnji dan 1978. godine, u svom rodnom gradu, i tog trenutka je postala besmrtna.

Tokom ratnih godina, u logoru Jasenovac, 20.000 srpske, romske i jevrejske dece je umoreno.

Video: Jedna katolkinja našla se na fresci u pravoslavnoj crkvi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dara

    20. avgust 2022 | 15:10

    Večno joj hvala. Njeno ime je orden dobrote i hrabrosti. O njoj treba pisati uvek svim generacijama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA