"Među njima je bilo hemije": Kako su Gorbačov i Regan pomogli da se okonča Hladni rat?

Prvi u nizu sastanaka dvojice lidera koji je održan u Ženevi trebalo je da traje 20 minuta, ali je na kraju trajao sat i po vremena. Kun kaže da je Reganov utisak nakon razgovora bio zaista pozitivan

  • 4
Mihail Gorbačov Mikhail Gorbachev Foto: Tanjug/AP

Sin Ronalda Regana, Majkl sedeo je na sahrani svog oca u prvom redu. Ono čega se takođe seća je osoba koja je sedela odmah iza njega, bio je to bivši Sovjetski lider Mihail Gorbačov, koji je preminuo juče u 91. godini. Dvojica lidera su se krajem devedesetih sastali nekoliko puta, a mnogi smatraju da su upravo oni zaslužni za okončanje Hladnog rata.

- Mihail Gorbačov postao je dobar prijatelj moje porodice tokom godina - rekao je juče Regan nakon što je čuo za smrt poslednjeg lidera SSSR-a.

On kaže da je njegov otac svaki sastanak sa Gorbačovim završavao rečima "Ako je božja volja", dok mu je tadašnji sovjetski lider uvek odgovarao rečima "Uvek pogledam svuda po sobi, da vidim da li je Bog tu".

Kapitalista Regan i komunista Gorbačov nisu bili baš dobri partneri. Međutim, nekoliko dobrih sastanaka, tada dva najveća lidera, pomogli su da se okonča Hladni rat. Zajedno su vodili pregovore o značajnom Sporazumu o povlačenju nuklearnih projektila srednjeg dometa iz 1987. godine.

Bivši zvaničnici Reganove administracije rekli su juče, nakon vesti o smrti Gorbačova, da su dva lidera imala zajednički cilj, a to je da svet povuku sa ivice rata supersila. Oni su takođe rekli da je Gorbačov, za razliku od svojih prethodnika bio spreman na kontakt sa Vašingtonom.

"Nova vrsta sovjetskog lidera"

Iako je Regan o SSSR-u govorio kao o "imperiji zla", međutim, njegova tadašnja politička "srodna duša" Margaret Tačer mislila je drugačije.

- Sviđa mi se Gorbačov, možemo da poslujemo zajedno - govorila je tada Tačerova.

U narednim godinama Regan i Gorbačov su u Ženevi održali su prvi u nizu zajedničkih sastanaka.

Ovim sastancima prisustvovao je i Ken Adelman, Reganov direktor kontrole naoružanja.

- Bio sam na ručku s njim i on je ušao i rekao: "Ovo je nova vrsta sovjetskog lidera". Bila mi je čudna ta njegova rečenica jer nikada nije sreo staru vrstu sovjetskog lidera, ali je bio potpuno u pravu. Regan je sebe video kao velikog pregovarača i na svoj živo je gledao kao na jedan veliki pregovor. Bio je veoma tužan što, kako je rekao, nije mogao da razgovara sa svim sovjetskim liderima pre Gorbačova „jer oni stalno umiru na meni“. Šta je trebalo da uradim?'"

Adelman je dodao da dvojica lidera nisu bili prijatelji ali da su bili uljudni jedan prema drugom.

Mihail Gorbačov Mikhail Gorbachev Foto: Tanjug/AP

- Mislim da se Gorbačov divio Reganu. Reganu se svakako dopao Gorbačov jer je bio novi tip sovjetskog lidera, sa kojim je mogao da se nosi i videli su da im je budućnost isprepletena. To je svakako bilo tačno kada su smislili Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa, koji je bio prvi ugovor koji je eliminisao čitavu klasu nuklearnog oružja - kaže on.

Još jedan svedok njihovih susreta bio je savetnik predsdnika Džim Kun. On kaže da se seća da je Margaret Tačer vršila pritisak na Regana da je Gorbačov zaista drugačiji od drugih lidera i da treba da prihvati sastanak sa njim.

- Tačerova mu je rekla da je Gorbačov nikada nije prekidao dok je govorila. To je podstaklo Regana da otvorenog uma ode na sastanak u Ženevu i sretne se sa Gorbačovim. Ono što je Regan takođe znao je da će nakon ovog sastanka doći do novih susreta dvojice lidera, koji bi kasnije mogli da rezultiraju zajedničkim dogovorom oko nuklearnog naoružana - priseća se Kun u izjavi za Guardian.

"Među nama ima hemije"

Prvi u nizu sastanaka koji je održan u Ženevi trebalo je da traje 20 minuta, ali je na kraju trajao sat i po vremena. Kun kaže da je Reganov utisak nakon razgovora bio zaista pozitivan.

- Postoji hemija između nas dvojice. Slušamo jedan drugog. Nismo postigli dogovor, ali mislim da postoji šansa da će se dogovori nastaviti. Trebaće nam puno vremena da postignemo dogovore, ali mislim da ćemo uspeti da nađemo zajednički jezik - govorio je tada Regan.

Kun dodaje da su tokom drugog sastanka dvojica lidera otišla u šetnju kod Ženevskog jezra.

- U blizini se nalazi mala kuća na jezeru. Na sastanku su bili samo njih dvojica sa prevodiocima. Regan je tada rekao Gorbačovu da SSSR nikada ne može da pobedi u trci u naoružanju sa SAD. Gorbačov je bio vrlo inteligentan i uvek je bio pripremljen za svaki razgovor. Znao je da stvari moraju da se promene. On je takođe znao da je Regan tip osobe sa kojom bi on mogao da radi i tako je jedan sastanak vodio do sledećeg i sledećeg - priseća se Kun.

Iako su se slagali oko mnogih stvari, ono oko čega su se uvek raspravljali bila su ljudska prava.

- Regan je Gorbačovu uvek govorio o ljudima koje SSSR drži mimo njihove volje. Ta rečenica je uvek iznervirala sovjetskog lidera. Gorbačov mu je uvek na to odgovarao da ga ne uči kako da vodi svoju državu ili kako da tretira svoje građane. Uvek bi mu rekao da su SAD dozvolile ljudima da žive na trotoarima i sdaa zbog toga ne mogu da kontrolišz kriminal u zemlji - priseća se bivši Gorbačov savetnik.

Tek 1987. godine Regan je Gorbačovu rekao da sruši Berlinski Zid. Dve godine kasnije, revolucije u sovjetskim državama zbrisale se komunističke vlade u Istočnoj Nemačkoj i ostatku istočne Evrope. Gorbačov i Reganov naslednik, predsednik Džordž Buš, sastali su se na samitu na Malti i proglasili kraj Hladnog rata.

Video: Pad Berlina: Pogledajte arhivske snimke poslednje velike bitke Drugog svetskog rata u Evropi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nikolas

    31. avgust 2022 | 22:55

    REGAN JE BIO KAUBOJ GLUMAC I NIJE MU BILO TESKO DA PREVARI GORBACOVA !!!?

  • Перагеније

    31. avgust 2022 | 20:17

    Окончање хладног рата било је ПОСЛЕДИЦА "окончања" СССРа.

  • Liberal

    1. septembar 2022 | 05:09

    Rus Gorbačov je najveća budala ovog sveta,dozvolio da ga prevari jedan lažov i prevarant,glumac američki,ti amerikanci,uglavnom su germanske rase,to su največi lažovi,prevaranti svetskog glasa,čudime samo kako je ruska služba državne bezbednosti dozvolila toj budali Gorbačovu da poveruje u lepe reči i osmeh ovog prevaranta,uništio Gorbačov ne Rusiju već celi svet i evo vidise doveo ga do ruba nuklearnog rata,neka mu sada Bog sudi tamo gde je otišao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA