76. rođendan petla Sofronija: Da li se sećate južnjaka koji "tera šegu"? Glas mu dao glumac Ateljea 212

Poneo osobine tadašnjeg senatora Klegorna

  • 1
Petao Sofronije

Foto: IMDB

Petao Sofronije, jedan od likova iz animiranih filmova koji ispunjavaju detinjstva generacija, ušetao je u srca ljudi širom sveta 31. avgusta 1946. godine.

Njegovi tvorci, Robert Makimson i Voren Foster, koji su radili za filmsku kompaniju Varner Bros, već početkom četrdesetih godina poželeli su da osmisle crtanog junaka koji će nositi osobine senatora Klegorna.

Glas je ovom harizmatičnom petlu prvi dao Mel Blank, „čovek sa hiljadu glasova“, poznat po tome što je stvorio glasove mnogih animiranih likova svog vremena – Duška Dugouška, Patka Dače, Tvitija, Silvestera, Brzog Gonzalesa, ali i mnogih drugih. Ono što Sofronija razlikuje od ostalih crtanih junaka jeste neobično visok glas kao i specifičan južnjački naglasak.

Kada je u pitanju domaća sinhronizacija, na ovim prostorima Sofroniju je prvi život udahnuo glumac Ateljea 212 Ljubiša Bačić, koji je svoj glas pozajmljivao svim krupnim, a i ponekim strašnim likovima iz animiranih filmova kao što su Popajev protivnik Badža i Njupadžija iz Štrumpfova.

U najvećem broju filmova naglasak je na Sofronijevom rivalstvu sa psom čuvarom farme. Interesantno je da zapravo nikada nije prikazano kako je rat između njih dvojice započeo, ali su prikazane brojne smicalice koje su jedan drugom priređivali. Najčešće Sofronije prvi počinje da smešta psu, ali i pas je jednako vešt u odmazdi i nikad mu ne ostane dužan.

Uz Sofronija i psa, na farmi žive i brojne druge životinje. Mačak Silvester je još jedan Sofronijev rival, dok su tu još i kokoška Mica, ptić Kobac, Nebojša, ali i mnoge druge životinje koje čine život na farmi zanimljivim i Sofroniju pružaju izvor inspiracije za nove dogodovštine.

Sofronije se pojavljuje u ukupno 29 kratkometražnih animiranih filmova koji su napravljeni od 1946. do 1964. godine, a sve ih je režirao Robert Makimson, podseća Danas.

Video: Ova beba i njegova kuca, svakog jutra zajedno gledaju crtaće

(Telegraf.r)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • KKK

    1. septembar 2022 | 09:24

    Mi smo odrastali uz njih, imali srecno detinjstvo, zasto su sadasnja deca liseni toga.!!???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA