≫ 

Ko je ukrao Kamen sudbine i kako ga je kraljica Elizabeta proslavila: Uskoro ga vraćaju zbog Čarlsa

Kada je krađa otkrivena to je postala međunarodna senzacija, a granica između Škotske i Engleske bila je zatvorena po prvi put za 400 godina

  • 0
Kraljica Elizabeta II, krunisanje, kamen sudbine Foto: Profimedia

Kada je policajac video par u strastvenom zagrljaju ispred Vestminsterske opatije, ni na sekund nije pomislio da je svedok jedne od najneverovatnijih krađa u istoriji Velike Britanije.

Čovek koji je bio u vozilu bio je Ian Hamilton, koji je nedavno preminuo u 97. godini.

Hamilton je 50-ih godina prošlog veka bio student Univerziteta u Glazgovu, i došao je u London sa namerom da da masovnu izjavu o škotskom nacionalizmu. Policajac ga je video kako uskače u "ford" kraj koleginice Kej Metison i prišao je da istraži zašto su bili parkirani ispred opatije u ranim jutarnjim satima na dan Božića.

Par koji se grlio je rekao da su upravo stigli iz Škotske i da nisu mogli da pronađu hotel. Saosećajni policajac je čak i malo popričao sa njima, dok im nije naredio da pomere vozilo.

Dok je gledao kako se odvoze, nije bio svestan da je u automobilu bio sakriven komad "kamena sudbine", drevnog simbola Škotske, koji je šest vekova ranije zaplenio engleski kralj Edvard Prvi.

Pre nego što je dan prošao Ian Hamilton je ukrao i drugi deo kamena teškog 150 kilograma i odneo ga iz opatije.

"Kamen sudbine" korišćen je prilikom krunisanja škotskih kraljeva stotinama godina pre nego što je ukraden tokom ratova za nezavisnost i odnesen u Vestminstersku opatiju, gde je smešten u presto od hrastovine kralja Edvarda.

Kraljica Elizabeta II, krunisanje, kamen sudbine Kamen sudbine Foto: Profimedia

- Kamen sudbine je ikona Škotske. Prilikom jedne od brojnih invazija Engleske na Škotsku, odneli su simbol naše nacije. Vraćanje tog kamena je bio simboličan gest - rekao je Ian Hamilton godinama kasnije u intervjuu za BBC.

Tako su tokom božićnih praznika četiri studenta Univerziteta u Škotskoj odlučila da krenu put Londona u dva stara "forda". Osim Iana i Kej, u akciji su učestvovali i Gavin Vernon i Alan Stjuart.

Prvobitni plan je bio da Ian sklizne u mračni ugao opatije, neposredno pre nego što se zatvori i kasnije otvori vrata iznutra. Ali noćni čuvar ga je ugledao i izbacio, prihvatajući izgovor da je slučajno ostao zaključan unutra.

Iduće noći su pokušali ponovo. Oko 4 sata ujutru, parkirali su jedan od automobila u blizini, a drugi su odvezli pravo do travnjaka koji se nalazi iza Vestminsterske opatije.

Dok je Kej čekala u kolima, muškarci su otišli do jednih od vrata da probaju da ih otvore. Kej je kasnije rekla kako je bila sigurna da ceo London može da čuje buku.

Kada su uspeli da otvore vrata, grupa je bila uzbuđenja i spremna da iščupa kamen koji se nalazio ispred trona.

Spustili su kamen na pod, a Ian je skinuo kaput kako bi kamen stavili na njega i vukli ga po podu. Gavin i Alan su uhvatili po rukav kaputa, a Ian je uzeo lanac koji je bio pričvršćen za kamen. Međutim, čim su pokušali da ga pomere, lanac je prepolovio kamen na dva dela.

Ian je u šoku podigao manji deo, težak oko 40 kilograma i otrčao sa njim u naručju, kao da je lopta. Kej je rekla da ga je videla kako izlazi na bočna vrata opatije.

- Onda sam, na svoj užas, ugledala policajca tamo niz travnjak. Shvatila sam da će policajac videti Ijana ako krene prema kolima. Zato sam auto dovezla što sam bliže mogla tim bočnim vratima i on je bacio kamen na zadnje sedišta, a onda je bacio kaput preko njega - prisetila se Kej.

Nakon što im je policajac prišao, Kej i Ian su se odvezli sa manjim od dva dela kamena na zadnjem sedištu "forda".

Gavin i Alan su pobegli bez većeg komada kamena, uvereni da su ih drugovi ostavili na cedilu. Nisu znali da je Ian ubrzo izašao iz vozila i da se vraćao ka zgradi.

Ključevi drugog automobila ispali su mu iz džepa kaputa i sada je morao da se vrati u crkvu da ih pronađe. Njegovoj sreći nije bilo kraja kada je slučajno nagazio na ključeve u blizini vrata kroz koje je pobegao.

Odvezao se dalje od opatije taman kada je svitalo i usput je ugledao Gavina i Alan kako hodaju pomalo pogubljeno.

Grupa je veći deo kamena zakopala kamen u blizini Ročestera u Kentu, a Kej je manji deo odnela kod prijatelja, u njegovu garažu u Birmingemu.

Kada je krađa otkrivena to je postala međunarodna senzacija, a granica između Škotske i Engleske bila je zatvorena po prvi put za 400 godina.

Policija je, sa pravom, verovala da će neko kamen pokušati da prenese preko granice, pa je tim detektiva iz Skotland jarda poslat da sarađuje sa policijom Škotske.

Ian je rekao da je nameravao da ostavi kamen zakopan dok se situacija ne smiri, ali je postao zabrinut zbog uticaja vremenskih uslova na kamen koji nije bio izložen spoljnim faktorima 600 godina.

Kraljica Elizabeta II, krunisanje, kamen sudbine Kraljica kraj prestola na kojem su krunisani mnogi kraljevi Foto: Profimedia

U novogodišnjoj noći je krenuo sa Alanom i još dvoje ljudi da uzme veći deo kamena koji je ostao zakopan kod Kenta.

Kada su stigli u Ročester, ugledali su kamper parkiran iznad kamena, ali su uspeli da nagovore vlasnika da pomogne da kamen prenesu do automobila.

Konačno su se vratili u Škotsku i kamen je predat drugim članovima Škotskog saveza, koji su vodili kampanju za škotski parlament. Ian je odahnuo kada je predao kamen, jer je znao da su već počeli da sumnjaju na njega.

Inspektori su otkrili da je Hamilton izneo skoro svaku knjigu o Kamenu sudbine iz biblioteke Mičel u Glazgovu mesecima pre krađe.

Do sada je glavni deo kamena bio sakriven ispod podnih dasaka u fabrici u Bonibridžu. Kasnije je prebačen u Stirling.

Drugi deo je donet iz Birmingema i na kraju su uspeli da ponovo spoje kamen. Posle nekoliko meseci, Škotski savez je odlučio da kamen treba vratiti. Krađa je poslužila svrsi.

Odlučili su da ostave kamen u srušenoj opatiji Arbroat, gde je 1320. godine data čuvena izjava o nezavisnosti Škotske. Kamen je 11. aprila 1951. vraćen u Vestminstersku opatiju u Londonu.

Kamen je zamenjen u stolici za krunisanje, a dve godine kasnije, u junu 1953, stolica kralja Edvarda, sa Kamenom sudbine ispod, imala je veći značaj nego ikad kada je krunisanje kraljice Elizabete emitovano na televiziji.

Četrdeset godina kasnije, u julu 1996, kraljica je, zajedno sa premijerom Džonom Mejdžorom, pristala da kamen bude vraćen u Škotsku. Sada se može videti u zamku u Edinburgu.

U narednih nekoliko godina Kamen sudbine će se ponovo pomeriti, kako bi postao centralni deo planiranog muzeja Gradske kuće u Pertu.

Očekuje se da će biti vraćen u Vestminstersku opatiju za krunisanje kralja Čarlsa Trećeg.

Kako su protekli životi lopova Kamena sudbine?

Ian Hamilton je imao uspešnu karijeru u krivičnom pravu. Kej Metison se vratila u Inverasdejl, bila je učiteljica u lokalnoj osnovnoj školi, a umrla je 2013. godine.

Gevin Vernon je diplomirao elektrotehniku i emigrirao u Kanadu 1960-ih. Umro je u martu 2004.

Alan Stjuart je imao uspešnu poslovnu karijeru u Glazgovu i umro je u 88. godini 2019.

Studentska banda nikada nije procesuirana za svoje postupke. Vlada je saopštila da niko nije povređen, čak i ako je kamen "vožen po džombama".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA