≫ 

Tragična sudbina radnika s najpoznatije jugoslovenske novčanice

Višestruki je udarnik, odlikovan sa više ordena, ali sve se promenilo kada mu se lik našao na čuvenoj novčanici

  • 2
Arif Heralić, hiljadu dinara, pare Foto: Shutterstock

Arif Heralić, jedan od najboljih livaca Zeničke železare, i čovek s najpoznatije jugoslovenske novčanice od 1.000 dinara, počeo je da se menja onog trenutka kada je postao svestan da njegovu fotografiju  svakodnevno drži u rukama više miliona ljudi.

Index.hr u saradnji s Yugopapirom donosi priču o njemu iz 1967. godine.

- Tužan je Arif Heralić. S njegovog lica iščeznuo je osmeh koji poznaje svaki Jugosloven. Promenio se čovek čiji se lik nalazi na novčanici od hiljadu starih i 10 novih dinara. Njegove oči postale su mutne i uokvirene borama i podočnjacima. Obrazi natečeni. Brada proseda i neobrijana. Kosa duga, zamršena... Godine, neuredan život i alkohol učinili su svoje - navodi se u tekstu autora N. Cvetića za "Nedeljnu reviju".

Teško je prepoznati Arifa...Nekadašnji livac u Zeničkoj železari sada je penzioner. Stanuje u trošnoj kućici u naselju Prvi maj u gradu čelika. Kuća mu je prazna, sa zidova otpada malter. Na podu prazne boce, komadi kruha...

Kako je potonuo livac

Tokom dugog razgovora, kako se navodi, Arif je sedeo na rasklimanom otomanu, jer nema stolice. Nije štedeo reči. Sećao se svojih velikih vremena koja su otišla u nepovrat. On je bio jedan od najboljih radnika Železare. Višestruki je udarnik. Odlikovan je ordenom Rada I reda, II reda i medaljom za rad.

- Pre dvanaest godina slikali su me. Kad novčanica uđe u promet, ja oboleh na srcu. Zatim puče glas da sam dobio dva miliiona, pa me neki noću isprebijaše namrtvo. Uzeše mi 150.000 dinara...- ispričao je Arif.

Arifov život dobio je drugi tok onog trenutka kad je postao svestan da njegovu fotografiju drže u rukama svakodnevno milioni ljudi. Obuzeo ga je neki čudni osjećaj. Pomutilo mu se u glavi. Rakija nije mogla izbistriti misli. Silazna putanja livca treće peći okićena je bocama i čokanjima.

Pre šest godina otišao je u penziju, a kaže da je mogao da radi još 20 godina.

Prima penziju od 24.000 starih dinara. 24 Arifova lika. I 19.000 dečjeg dodatka. Ima desetoro dece.

Kako kaže, slika mu je štampana u većem broju primeraka i misli da bi trebalo da dobije novac za to.

- Žalio sam se na sve strane, pa ne pomaže. Ako tako ostane, žaliću se i Međunarodnom sudu u Haagu. Znam ja prelaze i bogaze. Ići ću do Ujedinjenih nacija... - rekao je.

U međuvremenu je počeo da pije iako zna da to nije dobro.

- Gledamo Arifa i ne prepoznajemo ga baš kao što ga ne mogu lako poznati ni njegovi zemljaci - zaključuje se u tekstu.

Video: Zastava SFRJ dok Brena peva Jugoslovenku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Fredy

    8. novembar 2022 | 16:26

    Sta bi danas imali Arifi koji bi bili na novcanicama, i bez novcanica milioneri, lopine belosvetske. Lepa Yuga i nikad zaboravljena.

  • petar

    6. decembar 2022 | 16:58

    Propala drzava koja je vise puta bila pred bankrotstvom a 1983 i bankrotirala.Zagorski hohstapler na zapadu kukao dok ne dobije kredite

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA