≫ 

Boing 757 u punoj brzini udario u planinu, izginulo 159 ljudi: Bolno sećanje na "prazničnu tragediju"

Let 956 "American Airlines" išao je za Kolumbiju iz Majamija kada se dogodila tragedija. Trebalo je samo nekoliko sati da bezdušni gerilci opljačkaju lokaciju

  • 0
Pad aviona, Kolumbija, let  965 American Airlines Foto: Oswaldo PAEZ / AFP / Profimedia

Na današnji dan 1995. godine u stravičnoj nesreći stradalo je 159 ljudi, kada se Boing 757 u punoj brzini zakucao u planinu.

U pitanju je bio let broj 956 American Airlines-a. Avion je leteo iz Majamija za Kolumbiju kada se tragedija dogodila. Samo četiri putnika i jedan pas su preživeli, a gerilci su svega nekoliko sati nakon tragedije došli da pljačkaju.

Na letu je bilo 155 putnika, koji su, kako se i dan danas veruje, uputili u Kolumbiju da tamo proslave Božić. U kokpitu su bili kapetan Nikolas Tafuri i kopilot Donald Vilijams, iskusni piloti sa više od 13.000 sati leta. Međutim, ni oni nisu mogli da spreče tragediju koja se dogodila.

Problem na letu je bio taj što kalifornijski kontrolori vazdušnog saobraćaja nisu imali radni radar koji bi nadgledao Boeing 757-223, pošto je uništen u terorističkom napadu 1992. godine.

Let je obavljen po mraku, oko 18.30 časova, a navigacioni sistem je imao probleme i shvatili su da idu ka Andima samo 12 sekundi pre nego je avion udario u planinu.

Samo iznenadni zvuk sistema za upozorenje o blizini zemlje ih je trgao, ali uprkos herojskom pokušaju da se izbegne katastrofa, već je bilo prekasno. Uprkos naglom usponu, let 965 udario je u zamračeni vrh El Diluvio.

Skoro svi putnici bili su imigranti prve ili druge generacije koji su se vraćali u svoju domovinu za božićne praznike. Desetine njih bila su deca. Većina se radovala što će videti rođake... Mnogi su po prvi put dovodili svoju decu u domovinu.

Svih šest stjuardesa takođe su rođene u Kolumbiji i godinama su radile na ovoj ruti u tri različite američke avio-kompanije. One su na osnovu radnog staža dobile ovo putovanje kako bi Božić mogle da provedu sa svojim porodicama.

Nesreću su preživeli Mercedes Ramirez, Maurisio Rejes, Gonzalo Dusan i šestogodišnja devojčica Mišel. Iz olupine je izvučen i pas, ali se ne zna kome je pripadao i šta mu se dogodilo.

Vest koja je dodatno šokirala svet jeste da su gerilci, samo nekoliko sati nakon pada aviona, došli da pljačkaju i odnose sve što vredi sa mesta pada aviona.

Odneli su delove aviona, preokrete potiska, sistem za navigaciju u pilotskoj kabini i mnoge druge delove pre nego što je bilo ko drugi imao priliku da propisno istraži mesto nesreće. To je primoralo i vojsku da izađe na mesto pada i obezbedi olupinu, i da se preživelima pruži pomoć.

Istraga je pokazala da se nesreća dogodila zbog toga što "letačka posada nije razumela sistem upravljanja u avionu", kao i zbog njihovog "nedostatka svesti o situaciji“ u vezi sa letenjem iznad planinskog terena.

Video: Sudar aviona: Aerodrom nije imao kontrolni toranj, najmanje dvoje poginulo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA