Vreme čitanja: oko 1 min.

Vojnik iz Prvog svetskog rata konačno identifikovan: Sahranjen uz vojne počasti posle 100 godina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Identifikacija svih nastrdalih tokom Prvog svetskog rata još nije završena

  • 0
Francuska, Prvi svetski rat, Veliki rat, Trojna ofanziva, Solunski front Francuski vojnici kod Soluna 1915. godine, verovatno tokom priprema za put ka Srbiji, do koje nikada nisu uspeli da stignu, što zbog zakasnele odluke Saveznika, što zbog omalenosti ekspedicije, što zbog poraza koji im je nanela bugarska 2. armija kod Krivolaka. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / Bibliothèque nationale de France, gallica.bnf.fr / Agence Rol

Više od sto godina nakon smrti u Prvom svetskom ratu, redov Robert Kenet Malkolm, rodom iz Darama u Engleskoj konačno je sahranjen uz pune vojne počasti.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je identifikaciju njegovih posmrtnih ostataka izvučenih iz rupe od granate ispred nemačkog bloka u Fusilier Vudu u Belgiji 2019. godine.

Oznake Kraljevskog vojnog medicinskog korpusa i sanitetska platnena zakrpa pronađeni sa telom ukazivali su da je Malkolm učestvovao u nošenju nosila sa ranjenicima.

DNK testiranje ostataka i istraživanje Centra za žrtve pokazalo je da je reč o vojniku poginulom u Prvom svetskom ratu, prenosi Bnn.network.

Njegov nestanak je prijavljen 6. avgusta 1917. i verovalo se da je ubijen tokom granatiranja. Istraga Centra je pokazala da su njegove medalje poslate njegovoj majci nakon rata, ali nisu isporučene i vraćene su vojsci i uništene. Odlikovanja, uključujući britansku ratnu medalju i medalju pobede, ponovo su izdate i uručene njegovoj porodici.

Robert Malkolm je sahranjen u sredu na groblju Bedford Haus u Ipru u Belgiji uz pune vojne počasti. Potomci njegovih rođaka dali su svoj uzorak DNK i tako je potvrđen njegov identitet. Oni su zahvalili nadležnima što je Malkolm konačno identifikovan i ponovo sahranjen.

U Prvom svetskom ratu poginulo je više od 15 miliona ljudi, a neki vojnici i dalje se vode kao nestali zbog nemogućnosti identifikacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA