Vreme čitanja: oko 2 min.

Dan koji je šokirao svet: Hteo da impresionira čuvenu glumicu, pa pokušao da ubije predsednika SAD

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Povrede predsednika Regana nisu odmah primećene, sve dok nije počeo da iskašljava krv

  • 1
Ronald Regan Foto: Wikimedia/U.S. federal government

Na današnji dan 1981. godine, Sjedinjene Američke Države su doživele jedan od najznačajnijih trenutaka u svojoj modernoj istoriji - pokušaj ubistva predsednika Ronalda Regana.

Toga dana, 30. marta 1981. godine, tadašnji predsednik SAD Ronald Regan je napuštao Hilton Hotel u Vašingtonu, nakon što je održao govor pred 5.000 članova AFL-CIO (American Federation of Labor and Congress of Industrial Organizations, federacija sindikata u Sjedinjenim Američkim Državama, op.aut.).

U tom trenutku, Džon Hinkli Mlađi ispalio je nekoliko hitaca iz svog revolvera kalibra .22, opremljenog razornim mecima, kako su nakon tog događaja opisali Regan i njegov tim obezbeđenja. Jedan od metaka je rikošetirao je od limuzine i pogodio Regana ispod leve pazušne jame. Pored njega, ranjeni su i portparol za štampu Džejms Brejdi, tajni agent Timoti Makarti i policajac Tomas Delahanti.

Povrede predsednika Regana nisu odmah primećene, sve dok nije počeo da iskašljava krv. Odveden je u bolnicu Univerziteta Džordž Vašington, gde mu je pružena medicinska nega.

Srećom, Regan je preživeo pokušaj atentata, ali je ceo svet bio šokiran ovim događajem.

Ovaj pokušaj ubistva nije samo promenio tok istorije Sjedinjenih Američkih Država, već je izazvao i rasprave o bezbednosti predsednika i pitanjima oružja. Takođe je izazvao nova istraživanja o mentalnom zdravlju i psihološkim profilima potencijalnih napadača na visokorangirane političare.

Nakon ovog događaja, predsednik Reagan se brzo oporavio i nastavio svoj mandat sa novom posvećenošću promeni odnosa između SAD i Sovjetskog Saveza.

Hinkli je pušten iz psihijatrijske institucije u septembru 2016. godine. Prema uslovima puštanja, morao je da se pridržava određenih restrikcija i da ostane pod strogim nadzorom. Nakon puštanja, preselio se kod svoje majke u Virginiju.

Trenutno se nalazi pod nadzorom i redovno mora da se javlja nadležnim organima.

Atentator hteo da impresionira Džodi Foster

Glumica Džodi Foster se indirektno povezuje s pokušajem atentata na Regana. Naime, Hinkli je bio opsesivni glumice i motivaciju za atentat na predsednika SAD navodno je pronašao u želji da privuče pažnju i osvoji naklonost Fosterove.

Džodi Foster, Jodie Foster, Taxi driver Džodi Foster u filomu "Taksista" Foto: MAID / Visual / Profimedia

Prema izjavama Hinklija i istražitelja, on je opsesivno gledao film "Taxi Driver", sa robertom Denirom u glavnoj ulozi, a u kom je Džodi Foster imala ulogu prostitutke koju glavni protagonista pokušava spasiti. Hinkli se emocionalno identifikovao sa Trevisom Biklom (likom Roberta Denira u filmu) i stvorio fantaziju o spasavanju Fosterove. Stoga je izvršio atentat na Regana u nadi da će time impresionirati Fosterovu i privući njenu pažnju.

Iako Džodi Foster nije direktno umešana u događaje vezane za atentat, njen nevoljni status kao objekta opsesije Hinklija naveo je javnost da bude svesna veze između napadača i poznate glumice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA