MISTERIJA PESKA SMRTI: Ovo mesto je najbolje čuvana tajna Kine, iza ove oaze proteže se pustinja ubica (FOTO)

Nekada je ovo područje bilo poznato kao važna tačka "Puta svile", a danas je poznatije po nasilnim etničkim tenzijama između turskih Ujgura i Han populacije, što zaustavlja razvoj turizma sve ove godine

  • 0

Nedelja je dan za stočnu pijacu na rubu Kašgara, na severozapadu Kine u provinciji Šinjang. Kamile i čuvena kineska jagnjad se dovoze na ovu pijacu koja je najveća ove vrste u Centralnoj Aziji, kako bi bili prodati do kraja dana. Vazduh zagušuju povici "boš, boš" što na ujgurskom jeziku znači "prolazimo, prolazimo".

U KINI SE IZ PEPELA GRADI NAJVEĆI GRAD NA SVETU: U ovom čudu će živeti čak 130 miliona ljudi

Na štandovima sa hranom može da se naruči samsa - hrskav hleb pečen u rerni, sa dinstanom jagnjetinom, koja je zaklana baš tog jutra. Ovde izraz "farma na stolu" ima bukvalno značenje. Krv životinja još uvek kaplje kako se hrana iznosi.

Šinjang je možda najbolje čuvana tajna Kine

Nekada je ovo područje bilo poznato kao važna tačka "Puta svile", a danas je poznatije po nasilnim etničkim tenzijama između turskih Ujgura i Han populacije, što zaustavlja razvoj turizma sve ove godine.

Hrana ovde očigledno ima turski uticaj, predeo je vatren, a arhitektura ima uticaj islama, Turske i Kirgistana.

Foto: Wikimedia/Colegota Foto: Wikimedia/Colegota

Stari grad Kašgar

Svako ko je gledao film "Lovac na zmajeve" prepoznaće u njemu stari grad Kašgar. Na filmu predstavlja Kabul u Avganistanu, ali to je jedini put kada je Kašgar prikazan u nekom zapadnom filmu.

Poslednji put kada je bio pod svetlima reflektora bilo je kada je Marko Polo prošao tuda 1273. godine. Za njega je rekao da je "najveći i najvažniji" grad u Šinjangu. Odavde je u Italiju poneo nudle i nazvao ih špagetama.

Foto: Wikimedia/Colegota Foto: Wikimedia/Colegota

Većina antičkih ulica su danas uglavnom nestale. Stari grad je demoliran i nije bezbedan za život. Sve što je ostalo ovde jeste malo naselje koje se nalazi na 15 minuta od Kašgar bazara.

Foto: Wikimedia/Fanghong Foto: Wikimedia/Fanghong

Put Svile

Kada se napusti Kašgar, prema zapadu ide se putem Karakoram, koji spaja Kinu sa Pakistanom. Put dužine oko  14 484 km od Kašgara do Abotabada u Pakistanu, obnovljen je sa obe strane granice, od strane vlade u Pekingu, kako bi se poboljšali ekonomski odnosi Kine i Pakistana.

Foto: Wikimedia/Nihongarden Foto: Wikimedia/Nihongarden

Na svakih 10 minuta pojavljuju se novi pejzaži

Vatrene planine zamenile su ogromne klisure.  Deca Kirgistanskog porekla žive u kamenim kućama sa solarnim panelima.

Na nepreglednim pašnjacima pasu kamile koje gledaju u automobile koji prolaze. Jezero Karakul je pravi dragulj, pogodno za pravljenje slika koje će posle završiti na Instagramu. Na ovom području je teško disati, pošto je ovde namorska visina oko  4 693 m, što čini ovaj autoput najvišim na svetu.

Foto: Wikimedia/Colegota Foto: Wikimedia/Colegota

Karakul znači "crno jezero", ali boja vode je nijanse žada. Kako se ide prema Tian Šan planinama koje su prekrivene snegom, postaje sve hladnije. Ovde na kineskoj severozapadnoj granici pogodni su putevi za krijumčarenje droge, pa policija patrolira sa psima. Prolaz Kundžerab je krajnja tačka dokle stranci mogu da se kreću, ali se ne zna zbog čega.

Foto: Wikimedia/Colegota Foto: Wikimedia/Colegota

Pesak može da nas proguta

Provincija Šinjang je ogromna i graniči se sa osam zemalja: Mongolijom, Rusijom, Kazahstanom, Kirgistanom, Tadžikistanom, Avganistanom, Pakistanom i Indijom. Prosto ju je nemoguće istražiti za relativno kratko vreme.

Kod provincije Urumki je Turpan, jedna od najnižih svetskih depresija. Vožnja vozom od Urumkija do Turpana traje oko sat i po vremena. Na tom putu se mogu videti farme u crvenoj pustinji, polja nafte i gasa, a to je najbolji podsetnik zašto je Šinjang toliko važan za Kinu. U Turpanu postoji hotel The Vines koji ima sopstveni vinograd. Ovde postoji izuzetan sistem za navodnjavanje, vertikalni bulnari i podzemni kanali, koji kanališu vodu sa planina hiljadama godina, što oaze u pustinji čini plodnim.

Foto: Wikimedia/Colegota Foto: Wikimedia/Colegota

Međutim, turizam ovde nije posebno razvijen.

Pustinja Taklamakan blizu Turpana je dom mnogim antičkim gradovima koje je progutao i očuvao pesak. Preko dana temperatura doseže i do 38 stepeni. Stanovnici ujgurskih sela žive u kućama od blata koje su zakamuflirane okolnim peskom. Prostranstvo pustinje je zapanjujuće i tek kada se zadesite na ovom mestu shvatite koliko priroda može da bude prelepa, a u isto vreme i neverovatno surova. Pesak povremeno deluje kao velika neman i čini vam se da može da vas proguta. Uslovi za život su teški, ali ljudi se vekovima trude da ovde opstanu, ne želeći da ostave ova prirodna prostvanstva i lepote za sobom.

Jedino zelenilo ovde se nalazi u Mazaru, islamskom svetilištu. Na jednoj kući od blata stoji natpis "bivša rezidencija Alberta Von Le Koka". Ispod se nalazi opis da je to jedan nemački istraživač koji je u 20. veku došao sa drugim evropskim doseljenicima.

Foto: Wikimedia/Colegota Foto: Wikimedia/Colegota

On je uzimao značajna istorijska blaga Kine i slao ih u razne evropske muzeje. Pećine Bezeklik se nalaze malo izvan ovog sela, i sa njihovih zidova je ovaj nemački istraživač skidao drevne crteže.

U Urumkiju postoji mnogo mesta gde se može popiti alkohol. U Gong Juan Bei Luiju se mogu kupiti preskupi kokteli, a u kafe barovima se služi pivo.

Foto: Wikimedia/Wang Xiaozhe and Meng Jie Foto: Wikimedia/Wang Xiaozhe and Meng Jie

To je izuzetak u ovoj provinciji gde u restoranima možete pronaći krofnice punjene jagnjećim mesom i bundevom, slani ujgurski sladoled i jagnjetinu na roštilju. U ovom mestu je poznat i Bar Fuzija, koji je uređen kao britanski pabovi, sa božićnom jelkom i velikim Super Marijom, gde se izvode lokalne džez i rok numere.

Foto: Wikimedia/Colegota Foto: Wikimedia/Colegota

(Telegraf.rs/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA