FESTIVAL SVETLOSTI: Berlin obasjan hiljadama boja (FOTO) (VIDEO)

Predivnom glavnom gradu Nemačke treba mnogo ideja kako bi uspeo da nadoknadi jedan nedostatak - vreme da bi stanovnici mogli da podnesu tmurne, hladne i kišne dane. Festival svetlosti se uhvatio u koštac sa ovim izazovom i dokazao da je spreman da pruži stanovnicima i turistima jedinstveni spektakl

  • 0

Svakog oktobra u Nemačkoj 70 svetlosnih projekcija je postavljeno širom Berlina tokom dve nedelje. One osvetljavaju čuvene znamenitosti i ostala popularna mesta sa asortimanom raznih dezena i boja.

Kada su Berlinci došli na ideju da organizuju prvi Festival svetlosti u oktobru 2004. godine, verovatno su očekivali dugačku, tmurnu i kišnu sezonu koja je dolazila.

Nakon kratkog leta, lokalnom stanovništvu je potrebna neka razonoda koja će ih oraspoložiti u beskrajnim hladnim noćima koje dolaze. Grupa združenih organizacija i privatnih kompanija je odlučila da počne sa dekorisanjem grada svetlosnim instalacijama, kako bi građani gledali u njih, u nedostatku sunca.

Festival je postao ugledan umetnički događaj koji privlači milione turista svake godine. Osim toga, evoluirao je od statičkog događaja sa svetlima do projekcije koje oduzimaju dah snimcima međunarodnih umetnika, sa 3D laserskim projekcijama. Jedan je od najvećih festivala rasvete u svetu, organizovan pod pokroviteljstvom gradonačelnika Berlina Klausa Voverajta.

Ovogodišnji festival se završio prošle sedmice. Oko 70 projekcija je ukrasilo znamenitosti, istorijska mesta, ulice i trendi kvartove. Grad je bio prepun spektakularne rasvete.

Na Brandenburškoj kapiji je prikazana projekcija koja odslikava živu atmosferu grada, noćni život, muzeje i kulturu. Neverovatni vizuelni efekti su se reflektovali na šest stubova kapije, rotirali su se i savijali.

Berlin tokom festivala privlači 1,5 miliona ljudi koji dolaze da vide ovu vrstu umetnosti, a oko 600.000 njih se prijavi u hostele u toku samo jedne noći.

Jedno je sigurno, Festival svetlosti donosi "Sunce" u tmurnoj sezoni hladnog, glavnog grada Nemačke.

Pogledajte video-snimak:

(Telegraf.rs / Izvor:dw.de)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA