• 15

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napravite najbolje ćevape i pljeskavice za 1. maj! Evo i kako

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svi prave roštilj za Praznik rada, pa ako hoćete da budete ozbiljna konkurencija, nećete kupiti gotove ćevape, već ćete napraviti svoje, originalne. Evo i kako

  • 15

Bliži se 1. maj i nezaobilazno roštiljanje u prirodi, pa se valja pripremiti za tu zgodu. Zato vam donosimo zanimljive recepte kako da napravite najbolje ćevapčiće i pljeskavice.

OTKRIVENA TAJNA SARAJEVSKIH ĆEVAPA: Ovaj recept zapišite i prenesite na buduće generacije!

Za dobre ćevape i pljeskavice potrebno vam je dobro meso. Gotovo roštilj meso koje možete nabaviti u prodavnicama, čak i ako je kvalitetno, nikad ne može biti toliko dobro kao kad ga sami napravite. Evo nekih recepata i trikova za savršeno meso s roštilja.

Mašina za mlevenje mesa

Ako sami hoćete da napravite roštilj meso, biće vam potrebna mašina za mlevenje ili, ako nemate mašinu, zamolite da vam meso samelju u mesari. Meso za roštilj potrebno je iseći na krupnije kocke, zatim ga samleti dva puta.

Pre nego što ga sameljete drugi put, meso bi trebalo da izmesite rukama, kako bi se smesa dobro vezala", a prema nekim starim receptima trebalo bi dodati i ovčiji loj, jer masnoća dobro vezuje meso. Međutim, ako je meso masnije, to će biti dovoljno.

Sve to trebalo bi da uradite dan ranije, jer je najbolje da smesa odstoji preko noći pre nego što bude spremna za pečenje.

PrintSkrin: YouTube/COOK WITHMEAT PrintSkrin: YouTube/COOK WITHMEAT

Koje meso upotrebiti?

Što se tiče vrste mesa, postoje razne kombinacije. Možete probati samo s junetinom, međutim, poznavaoci kažu da je najbolje kad dodate još neku vrstu mesa. Evo nekih predloga.

Uzmite 500g junećeg i po 250g svinjskog i ovčijeg mesa. Ili, 500g junetine i samo 250g svinjetine ili ovčetine.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Šta još dodati?

Od začina su nezaobilazni so i mleveni biber, a druge začine možete dodati ako hoćete da meso dobije specifičan ukus. U tu svrhu možete u smesu dodati malo peršuna u prahu, a mnoge roštiljdžije dodaju crni ili beli luk. Naša preporuka je da u smesu dodate 2 do 5 odsto veoma sitno iseckanog crnog luka. Začine možete dodati između prvog i drugog mlevenja.

Neki majstori dodaju i prezlu, odnosno, samleven stari hleb, kako bi meso imalo bolju teksturu. Naravno, ako pravite za sebe, ne želite da dobijete na količini već na kvalitetu, pa nećete dodati više od 5 do 10 odsto.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Mali trikovi

U deo pripremljene smese možete naknadno da dodate dimljenu slaninu ili neko drugo suvo meso i tucanu ljutu papriku. Tako ćete dobiti gurmanske uštipke ili pljeskavice, u zavisnosti od toga kako želite da oblikujete meso.

Ćevapčiće možete praviti rukama, koje je pre toga potrebno nauljiti ili možete uzeti plastičnu flašu. Najbolje je upotrebiti flašu od 2l, tako što ćete izrezati samo gornju trećinu. Kesu sa smesom gurnite u tako napravljen levak i gurajte smesu kroz otvor. Dobićete ćevape savršenog oblika, samo treba da odredite dužinu.

Foto: Wikimedia/Urbanadis Foto: Wikimedia/Urbanadis

Tokom pečenja preporučujemo da nabavite nekoliko grančica svežeg ruzmarina i malo maslinovog ulja. Grančicu ruzmarina umočite u maslinovo ulje i premažite meso dok se peče, ali tek pošto se uhvatila korica, odnosno, kad je već skoro pečeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Ranko

    30. april 2015. | 13:35

    Leskovackom rostilju fali da bude od cistog i kvalitetnog mesa a ne od mesavine raznih ostataka i "dodataka" ! ;) To mu fali...

    Podelite komentar

  • M.

    30. april 2015. | 14:11

    Ljudi dajte neki recept za cevap meso .Pozdrav iz Svice

    Podelite komentar

  • Suki

    25. decembar 2015. | 23:45

    Pojedini ubacuju Coca-Colu jer to ispravno???

    Podelite komentar