• 0

Ovih 5 jela nikako ne smete da podgrevate!

Neka od već spremljenih jela ne bi trebalo da podgrevate, ako ne želite da vam se dese neke od teških bolesti

  • 0

Ako primećujete da nemate vremena za pripremanje svežih, kuvanih jela kod kuće, nije rešenje da posežete za gotovim jelima koja je potrebno da pogrevate, jer to nekada može da bude veoma opasno po vaše zdravlje.

 

Evo koliko dana po isteku roka hrana sme da se jede?

 

Pitate se šta je najzdravije da date DECI za doručak? Odgovor će vas iznenaditi!

 

Možda ne znate da nisu sve namirnice pogodne za podgrevanje, ili zbog bakterija koje se ovim načinom pripreme hrane ne uništavaju, ili zbog proteina čije se molekuli na toploti razbijaju, piše Klix.

 

"Food Standards Agenci" i "European Food Information Council" opominju da ovih pet namirnica ne bi nikako trebalo da  podgrevate.

 

Printskrin: YouTube/Tasty

Printskrin: YouTube/Tasty

 

Piletina

 

Piletina i druga perad, baš kao i jaja, su često zaražena salmonelom, što može da predstavlja poseban problem ukoliko jelo od piletine ponovo podgrevate u mikrotalasnoj, čiji talasi ne prodiru u sve delove hrane, kao kad je zagrevate na šporetu. Iz tog razloga, posebno kad je piletina u pitanju, neophodno je da je okrenete više puta da bi se zagrejala sa svih strana i da bi talasi prošli do sredine mesa.

 

Podgrevanje piletine se ne preporučuje zato što ona, za razliku od crvenog mesa, ima veću gustinu proteina, čije se molekuli prilikom izlaganja toploti drugačije razbijaju, što može da dovede do stomačnih problema.

 

Foto-ilustracija: Foter/kulinarno

Foto-ilustracija: Foter/kulinarno

 

Pirinač

 

Najvažnija stvar u vezi pripremljenog, kuvanog pirinča jeste ispravno čuvanje posle pripreme. Ukoliko se nakon kuvanja pirinač drži na sobnoj temperaturi, spore bakterija se množe i mogu da proizvedu otrov koji dovodi do povraćanja i dijareje. Podgrevanje pirinča neće eliminisati ove otrove.

 

Printskrin: YouTube/Food, People, Places

Printskrin: YouTube/Food, People, Places

 

Krompir

 

Slično kao sa pirinčem, problem sa krompirom nije u samom podgrevanju, nego u načinu čuvanja. Ukoliko se krompir drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterije clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam, pogotovo ako je krompir zapakovan u foliju, zbog čega nema dotoka kiseonika. Podgrevanje krompira neće uvek elimisati ovu bakteriju.

 

Foto-ilustracija: tvol / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Foto-ilustracija: tvol / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

 

Spanać i drugo lisnato povrće

 

Spanać i drugo lisnato povrće, u zavisnosti od toga gde se uzgaja može da sadrži dosta nitrata, koji nisu opasni, ali mogu da se pretvore u nitrite, a potom u nitrozamine za koje se zna da su kancerogeni. Oni mogu da utiču na sposobnost krvotoka da sprovodi kiseonik do organa, a kod male dece mogu dovesti do stanja poznatog kao "sindrom plave bebe", koji nastaje usled respiratornog distresa.

 

Foto: Wikipedia/George Chernilevsky

Foto: Wikipedia/George Chernilevsky

 

Gljive

 

Gljive sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu da razbiju. Ukoliko se ne čuvaju prema propisima, gljive vrlo brzo mogu da propadnu i da dovedu do stomačnih problema nakon podgrevanja. Preporučuje se da u frižideru ne stoje duže od 24 sata, a potrebno ih je podgrejati na temperaturi iznad 70 stepeni celzijusa.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok