Stigao je ljubičasti hleb! Ne samo što je lep nego i leči!

Ovo nije samo trend, jer pored toga što zanimljivo izgleda, ovaj hleb je mnogo zdraviji od običnog. Saznajte zašto

Nakon plavoljubičastih krompira vreme je za ljubičasti hleb, novu namirnicu bogatu vlaknima i proteinima, koju će organizam mnogo lakše apsorbovati i variti nego beli hleb, smatra direktor programa sa Univerziteta u Singapuru, Žou Vijebao.

Vodite se glikemijskim indeksom hrane i izgledaćete savršeno! Šta je zapravo GI indeks?

Izmeniti glikemijsku formulu hleba, zadržavajući pritom njegovu mekanu strukturu, bio je izazov za njega.

Beli hleb, u čijem su sastavu rafinisana brašna, bogat je ugljenim hidratima, a glikemijski indeks mu je vrlo visok. Pritom je manje bogat vlaknima i mineralima od ostalih namirnica, podsetio je Žou, koji već godinu dana sa saradnicima radi na projektu radnog naziva "Ljubičasti hleb" čiji su rezultati objavljeni u oktobru 2015. u više naučnih časopisa. Jedan od njih je "Food Chemistry".

Vijebao i kolege ljubičasti hleb su napravili tako što su antocijanine, u vodi rastvorljive biljne pigmente iz crnog pirinča, dodali smesi za beli hleb.

Foto-ilustracija: Foter/Ruth and Dave

Foto-ilustracija: Foter/Ruth and Dave

Antocijanini spadaju u grupu flavonoida. To su u prirodi prisutne fitohemikalije i tamnocrvene su do plavičaste boje, a nalazimo ih u bobičastvom voću i nekim vrstama povrća - brusnicama, kupinama, borovnicama, patlidžanima... Prirodni su antioksidansi i često se koriste umesto sintetičkih boja u prehrambenoj industriji.

Antocijanini su blagotvorni za zdravlje, tvrde naučnici. Evropski savet za informisanje potrošača o hrani (Eficama) podseća da ova vrsta flavonoida ima protivupalna, antioksidativna, antiviralna i antihistaminička svojstva.

Eficama ističe i da antocijanini imaju značajnu ulogu u sprečavanju razvoja nekih vrsta raka i kardiovaskularnih oboljenja.

Foto-ilustracija: Flickr/m kasahara

Foto-ilustracija: Flickr/m kasahara

Redovno konzumiranje ljubičastog hleba, kaže profesor Vijebao, poboljšalo bi rad probavnog sistema za 20 odsto u odnosu na beli zbog hemijske reakcije između enzima iz crnog pirinča i skroba iz hleba. U tom slučaju energija se oslobađa postepeno, s vremenskim odlaganjem, a glikemijski indeks je prilično nizak.

Od ranije je poznato da konzumiranje namirnica sa niskim GI rezultira osećajem sitosti duže vreme. Dakle, iako je kalorijska vrednost hleba jednaka onoj kao kod belog hleba, osećaj sitosti i energetski efekat traju duže, što je posebno dobra alternativa za dijabetičare i sve koji vode računa o zdravoj ishrani.

Vijebao ističe i da se 80 odsto antioksidativnih svojstava ovakvog sastava hleba može očuvati i pri njegovom pečenju na 200° C.

Foto-ilustracija: Flickr/triin

Foto-ilustracija: Flickr/triin

Ljubičastog hleba još nema u proizvodnji na veliko, a kad stigne na rafove prodavnica biće nešto skuplji, kazao je profesor Vijebao, dodavši da je već kontaktirao nekoliko većih prehrambenih industrijskih lanaca zainteresovanih za obogaćenje aktuelne ponude hleba i peciva.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Antioksidansi, Flavonoidi, Glikemijski indeks, Hleb, Ljubičasti hleb, Pirinač, ugljeni hidrati, Vlakna, zdrava hrana, Žitarice

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
  • E
    Endokin

    Kinezi odavno farbaju zemicke mastilom od hobotnice...

  • M
    M.M.

    Ma nije to nista to je samo boja za testeninu! Ali ipak treba proveriti!!!

  • A
    ANA

    abs super mogu u njega da ubaci i krv niko nece primetiti

Napravite izvrsnu "Vukovu salatu": Kulinarsko autorsko delo Jelice Greganović

Zaboravljene beleške Merilin Monro otkrivaju recept koji je tek nedavno ugledao svetlost dana

Preukusne sicilijanske krofne koje su prava poslastica, a bez mnogo šećera

Danas vam se gade, a sutra njam, njam... Dobro došli u budućnost, hoćete tortu od cvrčaka?

Evo koje jelo Sajsi MC najviše voli da naruči u kafani, a možete ga napraviti i kod kuće

Mudijada u Ozremu ponovo u znaku specijaliteta od testisa (VIDEO)

Sve vreme smo omlet pravili pogrešno: Ako i vi ovo radite dok mutite jaja, pravite veliku grešku

Nada Blam sjajno kuva i slatko i slano, ali najviše se raduje specijalitetu koji pravi sa unukom

Ukusni kolač nazvan po reci koja protiče kroz Srbiju garantovano ćete obožavati

Gorica Popović otkrila svoju verziju tartar salate - jedan sastojak je ključan!

Đubre ili neodoljiva poslastica: Ova saksija krije najslađu tajnu (VIDEO)

Niskokalorični bakin kolač sa šljivama možete napraviti za svega 200 dinara

Recept za najlepšu piletinu sa kikirikijem i indijskim orasima

Majstor za jaja: Preseče ih "u letu", a onda s njima stvara umetnost (VIDEO)

Da li ljuštite krompir? Ako je vaš odgovor "da", onda je to najveća greška ikada!

Probajte gurmanluk koji ima manje kalorija od kesice grisina!

Amerikanac napravio prvi koktel od "Yebiga" rakije, a da li će se Srbima dopasti?

"Crnac bez jaja" je jedan od najukusnijih kolača, a pravi se očas posla

Čvrsta, glatka i ne lepi se za nož: Rudolf van Vin vam otkriva recept za savršenu glazuru

Ovo je tajna savršeno hrskave slaninice, a možete je pripremiti za samo 15 minuta!

Ovo je pravi tradicionalni recept za AJVAR koji dolazi sa juga Srbije i nema konkurenciju

Hrana bez koje Srbi ne mogu, a Bred Pit se kune u nju: Ovo je omiljeno jelo holivudskog glumca

Donald Tramp je najveći ljubitelj pomfrita iz Meka, a evo kako da ih sami napravite kod kuće

Omiljeno jelo Emanuela Makrona koje mu svojevremeno nisu dali da naruči u restoranu

Petar Božović najslađe jede u Nišu, a oseća se počastvovano kad mu ponude ovaj specijalitet

Najukusnije je "na kašiku": Omiljeno jelo Steva Karapandže je tradicionalni srpski specijalitet

Recept za obrok salatu od samo 150 kalorija koja se sprema za 3 minuta

Ovo je nekada bilo omiljeno jelo glumca Marka Nikolića kog je čak morao i da se odrekne

Lena Kovačević podelila recept za kolač koji je podjednako lep kao i ona

Zašto se svi oblizuju kada se pomene Srbija? 9 naših jela koja su naširoko poznata u svetu

5 nepogrešivih saveta da izaberete najlepši i najsočniji paradajz na pijaci

Tajni sastojak za savršene makarone sa sirom prema receptu Šakila O'Nila

Recept za prirodni sok od tri sastojka koji pomaže kod aritmije

Obrok od samo 86 kalorija, sprema se za 10 minuta: Sveže špagete od tikvica

Kajgana bez holesterola: Najzdraviji doručak koji ne goji, a pruža sitost

Muškarac na picu stavlja dodatak koji bi retko kome pao na pamet, a čini je još ukusnijom

Recept za obrok sa slaninom i mocarelom koji ima upola manje kalorija nego čokolada od 100 gr

Dženifer Lopez otkrila recept za omiljeni jutarnji napitak koji joj daje energiju za nastupe

Recept za domaću ledenu kafu je sve što vam treba ovog popodneva za pravo osveženje

Rashladite vreli vikend uz zdrav i osvežavajući napitak od lubenice

Sladoled torta, savršena za vrele dane: Potrebno vam je 3 sastojka i 15 minuta vremena

Da li ste za jedan sočni sendvić?! Ali, umesto kifle ide kiseli krastavac! (VIDEO)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima