• 2

Zbog OVOGA više nikad nećete lizati kašiku kojom ste mutili fil za tortu!

Postoje stvari koje volite da radite i u kojima uživate, bez obzira što znate da nisu dobre. Ipak, ovog zadovoljtva ćete se sigurno odreći

  • 2

Ako pravite kolače i torte kod kuće, sigurno ne propuštate priliku da poližete kašiku ili mutilicu za mikser nakon što ste napravili fil. Ali, to nije baš pametno, jer možete ozbiljno da ugrozite svoje zdravlje i to bakterijamaEvo i kako.

Zašto NIKAKO ne bi trebalo da držite ŠOLJU OD KAFE na kancelarijskom stolu

Evo gde je STVARNO najveći IZVOR BAKTERIJA u vašoj kući

Većina nas voli da poliže kašiku, varjaču ili nastavak od miksera kojim se mutio fil za tortu, ali stručnjaci kažu kako to nije baš najbolja ideja. Naime, kao i kod ostale hrane u kojoj su sastojci sirova jaja, tako i od sirovog fila za kolače može da vam pozli.

Smesa koja sadrži sirova jaja nosi rizik od salmonele, bakterije koja izaziva proliv i povraćanje. Jedini siguran način da izbegnete salmonelu je termička obrada jaja.

Jaja treba čuvati u frižideru na temperaturi nižoj od četiri stepena, a jaja koja su napuknuta treba odmah baciti.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Fil za kolače koji sadrži jaja treba kuvati na temperaturi od 70 stepeni Celzijusa.

Sirova ili meko kuvana jaja treba da izbegavaju deca i starije osobe.

Salmonelom se možete zaraziti konzumiranjem zagađenih namirnica životinjskog porekla – jaja, proizvoda od jaja, mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda.

Foto: borkazoid via Foter.com / CC BY-NC

Foto: borkazoid via Foter.com / CC BY-NC

Kako ćete znati da li se zarazili?

Bolest nakon inkubacije, koja traje 12-24 sata, počinje naglo. Simptomi su groznica, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje i proliv. Bolest može potrajati do sedam dana.

Pogledajte kako se bezbedno prave najukusnije torte.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Sofronije

    Što nas više upozoravate-mi sve kilaviji. Ja dočeka celih pedeset ližući te filove i sad kao treba da se pazim,nije nego.

  • Moje S Ime

    Jok ti ces

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima