Zašto NIKAKO ne bi trebalo da držite ŠOLJU OD KAFE na kancelarijskom stolu

Uzdate se u to da će vam kafa pomoći da lakše pregurate radni dan? Nažalost, ova navika može vam ugroziti zdravlje

  • 0

Radite u dobroj firmi, imate dobru platu, a u paketu sa tim obično dolazi i ogroman stres. Ipak, uz nekoliko stvari lakše uspevate da radni dan privedete kraju. Bez nekog posebnog reda, to su sanjarenje o ušuškanosti i udobnosti vašeg doma, priželjkivanje da živite svoj život onako kako ste maštali kao dete, kancelarijsko tračarenje ikafa, kafa, kafa, ogromne količine moćnog crnog napitka.

LEGLO BAKTERIJA KOJE UBIJA: Otkriveno gde je u kupatilu ZARAZA za koju nismo znali!

Možete li zamisliti radni dan bez fine, tople, mirisne kafe ili nekog drugog napitka ako niste kafopija? Sigurno vam ne bi bilo svejedno jer stvari mogu da dođu do granice nepodnošljivog.

Ali… okrutna je ironija da bi upravo ovoj divnoj navici, vašem savezniku koji vas budi i kad ste budni, mogao doći kraj – zato što bi mogla da vam ugrozi zdravlje, piše Mirror.

Stanite,  ne paničite. Pre nego što uključite alarm, opustite se. Nije uopšte reč o tome šta pijete već o posudi iz koje pijete.

Šolje u kancelarijama širom sveta, prema profesoru mikrobiologije životne sredine na Univerzitetu Arizone Čarlsu Gerbi, jesu plodno tlo za razne vrste gadnih zaraza.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ova JEZIVA stvorenja gamižu po vašim trepavicama! A što najgore, mogu da vam zagorčaju život (FOTO) (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Da li bi rešenje moglo biti – često i detaljno pranje posude nakon korišćenja?

Govoreći za Men’s Health, Čarls Gerba upozorava: – Kolonije klica žive u vašoj omiljenoj šolji!

Njegovo istraživanje pokazuje da je 90 odsto kancelarijskih šolja i šoljica prekriveno klicama koje mogu da prežive u sredinama koje im pogoduju i do tri dana. A 20 odsto njih su nosioci fekalnih bakterija!

Verovatno vam ni u snu ne bi palo na pamet da je tako nešto moguće.

Foto: flickr/las - initially Foto: flickr/las - initially

Ne brinite, nije stvar u vašim higijenskim navikama i ne znači da ste aljkavi ako vašu šolju napadnu mikroorganizmi. Bakterije menaju nikakvu moć ukoliko ne postoje pogodni uslove za njihovo preživljavanje.

– Ukoliko šolja stoji neoprana na vašem stolu nakon što ste popili kafu ili neki drugi napitak, klice počinju da se razmnožavaju odmah, a kolonije bakterija se uvećavaju čak iako šolja ne sadrži ništa više od taloga ili tragova kafe.

Ne podsmevajte i ne rugajte se ovome ukoliko revnosno, skoro religiozno, trčite da operete šolju čim popijete kafu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Klice i bakterije su u zapravo rezultat onoga što se dešava kada perete šolju u kuhinji vaše firme, i to sunđerom koji se tamo koristi ko zna koliko dugo. Što je stariji, to je smrtonosniji.

Profesor Gerba savetuje da svakoga dana ponesete svoju šolju kući, da je operete u mašini za sudove i budite sigurni da je prošla kroz suvi ciklus, pri kom visoka temperatura ubija sve klice.

Saznajte i zašto je potpuno beskorisno da držite kućne espreso-aparate u svom domu:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA