• 0

ODUPRITE SE ISKUŠENJU: Kasne večere štetne i za zdravlje i za liniju

Osobe koje često u kasnim noćnim satima imaju naviku da zavire u frižider možda bi trebalo da razmisle pre nego što to opet učine, jer je najnovija studija pokazala da je noć najlošije vreme za obrok

  • 0

Istraživanje je sprovedeno na miševima koji su podeljeni u dve grupe, pri čemu je prva grupa dobijala hranu s visokim učešćem masti tokom osam sati dnevno, dok je druga grupa imala pristup hrani 24 sata dnevno. Istraživanje je trajalo 100 dana, a rezultati su pokazali da su, iako su obe grupe unosile jednak broj kalorija, miševi koji su imali pristup hrani celi dan i noć imali većih zdravstvenih problema, jer unutrašnji sat organizma različito reaguje na potrošnju energije tokom dana i noći.
Naučnici su objasnili da je ljudski metabolizam aktivniji tokom dana, kada telo efikasnije troši energiju, pa zbog toga kasne večere vrlo lako narušavaju i najvitkije figure.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Nortvestern potvrdilo je teoriju da uživanje u hrani u noćnim satima dovodi do većeg nagomilavanja kilograma nego što bi to rezultiralo istom hranom u uobičajenom vremenu obedovanja. U tom istraživanju, miševi koji su bili hranjeni tokom noći dobili su više nego dvostruko na telesnoj masi od miševa koji su se hranili istom hranom tokom dana.
Jedenje u neodgovarajuće vreme remeti prirodnu ravnotežu organizma, što dovodi do niza metaboličkih reakcija, te na kraju utiče na hormone ključne za regulaciju apetita. Pri tome, dolazi do povećanja grelina, hormona koji podstiče glad, a smanjenja leptina, hormona koji signalizira sitost.
Naučnici se slažu da je ravnoteža tih hormona presudna u regulisanju apetita, a time i u regulaciji telesne mase. Ali, dok se ne pronađe način za uspešno manipulisanje tim hormonima, preporuka je da se izbegava "zalogaj pre spavanja", ne samo da bi se sprečilo dobijanje na telesnoj masi, već da bi se sprečili problemi sa varenjem, koji mogu izazvati smetnje sa spavanjem.
(Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima