Da li znate šta je portokalopita? Od danas to je vaša omiljena pita (RECEPT)

Napravite jedan od omiljenih grčkih dezerta čiji naziv dolazi od reči "portokali" što znači pomorandža.

Portokalopita pita od narandže
foto: printscreen/youtube/Akis Petretzikis

Sastojci za sirup:

700 grama šećera

500 grama vode

Osnovni sastojci za pitu:

5 pomorandži

1 paket kora za pitu

250 grama šećera

250 ml semenog ulja

250 grama mleka sa najviše posto masti

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

2 vanilina šećera

3 jaja

Za serviranje (po želji):

sladoled

PRIPREMA:

- od 5 pomorandži kuvajte sat vremena u vodi samo dve.

- ostavite ih da se ohlade

- ostale tri iscedite

Portokalopita pita od narandže

foto: printscreen/youtube/Akis Petretzikis

Priprema sirupa:

- Prokuvajte vodu sa šećerom. Kada se šećer istopi i prokuva sklonite ga sa vatre i dodajte sok od 3 pomorandže i ostavite sa strane.

- Neka se sirup dobro ohladi.

Priprema pite:

Dok se hladi sirup izvadite i kore - poređajte ih jedne pored drugih (da se ne dodiruju) i ostavite ih da se suše od jednog do tri sata. Sremne su onog trenutka kada postanu jako lomljive.

Zagrejte rernu na 160 stepeni.

Prokuvane 3 narandže isecite na pola i iscedite.

Dodajte šećer i ulje. Izmešajte mikserom sve.

Dodajte mleko, prašak za pecivo, sodu, vanilin šećer, jaja i miksujte sve dok smesa ne postane glatka.

Sada već osušene kore ređajte jednu na drugu, a onda ih sve zajedno rukama izlomite na najsitnije komade.

Komadiće kore dodajte u činiju sa smesom iz pet puta i varjačom blago mešajte.

Premažite puterom i brašnom pleh veličine 25x30cm.

Izručite smesu i pecite 40 do 45 minuta dok portokalopita ne postane zlatna.

Čim izvadite pitu iz rerne prelijte je hladnim sirupom.

Neka se malo ohladi na sobnoj temperaturi, nakon čega je treba prebaciti u frižider.

Isecite na komade, a po želji možete dodati sladoled.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Tagovi: akis petretzikis, pita od narandže, portokalopita

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (9)
Poređaj komentare:
  • Z
    Zoran

    Koje ulje se podrazumeva kao semeno ulje?

  • 💙💜

    Zvone zvona suze same liju ZBOGOM

  • C
    Crnka

    Probala sam kolac u grckom restoranu odusevljena sam prelep kolac

Napravite sami mirisan hleb od kukuruznog brašna

Isprobajte tradicionalnu srpsku pitu sa jabukama koja se pravi za Petrovdan

Domaća supa od teletine čiji nas miris i ukus vraćaju u detinjstvo

Neobična poslastica od kajsija koja će vas osvojiti na prvi zalogaj (VIDEO)

Zaboravite na giros i suvlaki: Ovo su tradicionalna jela koja morate probati ako letujete u Grčkoj

Obrok za 20 minuta: Španska salata koja je spremna očas posla idealna je za lagani ručak

Mere na šolje: Napravite brzinsku domaćinsku proju za manje od pola sata

Evo šta boja žumanceta govori o kvalitetu jaja: Obratite pažnju ako je previše svetlo

Koja je prava pravcata razlika između sode bikarbone i praška za pecivo?

Musli, voće i jogurt: Ledena poslastica koje je nešto najzdravije što možete da pojedete

Pistaći i narandža: Zvuči kao recept za idealni letnji kolač

Neverovatne činjenice o lubenici koje do sada sigurno niste znali

Nektarine su lepe, ali su grilovane još lepše: Recept za neverovatno ukusnu letnju poslasticu

Suvlaki na Halkidikiju i na Lefkadi nisu isto jelo: Ovo obavezno morate znati pre letovanja u Grčkoj

Roze limunada će vas rashladiti mnogo bolje nego obična i postaće vaše omiljeno letnje piće

Zaboravite na kupovne: Napravite sami lanene pločice i grickajte ih do mile volje

Hajde jednom za svagda da definišemo šta je tofu. I ne, nije sir!

Šta se nalazi u sredini planete Saturn? Slatko od višanja i čokolada (VIDEO)

4 namirnice koje će vam ugasiti žeđ podjednako efikasno kao i voda

Prava istina o tome zašto jagode sa šlagom nigde nisu tako ukusne kao na Vimbldonu

Da li možete da zamislite sladoled sa ukusom svinjetine? E, pa postoji! (FOTO)

Fritata: Najbolji način da ostatke hrane pretvorite u novo, preukusno jelo

Dijetalni sladoled koji sadrži A, B1 i C vitamin, a pravi se za samo minut-dva

Napravite originalnu grčku pitu sa tikvicama koja je toliko ukusna da ćete polizati prste

Vitaminska voda koja se pravi očas posla je najbolji napitak tokom vrelih letnjih dana

10 zlatnih pravila italijanske kuhinje koje bi odmah trebalo da primenite

Piletina sa 3 vrste sira koja se pravi za 20 minuta je nepobediva

Zimnica leti, što da ne! Da li biste probali ovaj sladoled? (VIDEO)

Plazma letnje šeme

Šta se jelo u Sulejmanovom haremu? 10 omiljenih jela sultana koja se i danas nalaze na našoj trpezi

Spoj nespojivog: Salata u koju se Grci kunu Srbima izgleda nezamislivo, ali samo dok je ne probaju

Tri brza sendviča za savršen obrok za sve koji žure na posao

Prste da poližeš! Slatke galete prelivene sosom od jabuke i banane

Evo zašto je opasno polizati kašiku smese za kolače

Najlepše kiflice sa šunkom koje ste do sada probali

Preukusan kolač od kokosa sa glazurom od čokolade

Evo kako da napravite lisnato testo u samo nekoliko koraka

Najjednostavniji recept za grčki pita hleb koji se jede uz suvlaki

Crna limunada - zdrav napitak koji briše bore, ali i mamurluk

Sve što vam je potrebno su tri sastojka da biste napravili smrznuti jogurt u kućnoj režiji

Jagode sa kremom od limuna

Idealan recept za ukusan vikend doručak (VIDEO)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima