• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ceo život ste pogrešno spremali omlet: Ovo je jedini pravi način

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkrivamo tajnu čuvenog francuskog omleta

  • 0

Svaka zemlja ima svoj karakteristični način pripreme omleta. Italijanski omlet pod nazivom fritata sadrži povrće, sir ili čak pastu, indijski se priprema sa crnim lukom, korijanderom i zelenom čili papričicom, iranski sa spanaćem, japanski sa vinom od slatkog pirinča i soja sosom, španski sa krompirom, američki sa šunkom, a francuski je vazdušast, sadrži paradajz i začine...

Iako se čini krajnjem jednostavnim postupkom spremanje omleta može da bude izazovan zadatak. Posebno ukoliko želite da dobijete savršenu teksturu i ukus kao iz restorana.

Tajna se krije u laganom postupku pripreme, tačno određenoj jačini temperature i jednom sastojku zahvaljujući kome je tradicionalni francuski omlet penast i kremast. 

omlet s povrcem 1 Foto-ilustracija: Pixabay.com

Najvažniji korak je da dobro iseckate sve sastojke. Ako je reč o većim komadima, neće se dobro ispržiti zbog čega omlet može da postane mljackav i bezukusan. Fino isecite namirnice koje želite da dodate u jelo, bilo da je reč o luku, praziluku, šunki, paprikci ili pečurkama. Sastojke ostavite sa strane, a potom razbijte tri jaja. Uzmite žicu ili mikser i dobro umutite jaja, dodajte so po ukusu i malo bibera. Glavni sastojak zadužen koji je zadužen za vazdušastu i mekanu strukturu omleta je mleko, tako da u smesu sa jajima dodajte 2 kafene kašičice. Sada povežite sve pripremljene sastojke.

Sada prelazite na proces prženja. Zagrejte malo ulja ili maslaca u tiganju. Ulje treba da bude vrelo. Sada dodajte smesu sa jajima i smanjite temperaturu šporeta na nižu jačinu. Na tiganj stavite poklopac i ostavite da se jaja prže. Ovo je jako bitan korak, jer ćete prekrivanjem jaja dozvoliti da se vazdušast sastav podigne poput kolača u rerni. Kada primetite da su jaja dobila zlatkastu boju i raširila se po uglovima tiganja, vreme je da uzmete spatulu i polako podignete omlet i okrenete ga. U većini slučajeva, omlet "pukne" jer požurimo da okrenemo jaja na drugu stranu. Dakle, dozvolite jajima da se lepo ispeku i tek onda ih prevrnite.

fritata omlet foto: pixabay.com

Ukoliko želite da spremite omlet sa sirom, važno je da znate kada je pravi trenutak da dodate ovu namirnicu. U slučaju da koriste sir kremaste tekture, dodajte ga odmah nakon što okrenete omlet u tiganju, a potom savijte omlet kako sir ne bi iscureo. Izbegavajte da dodajete sir u smesu sa mućenjim jajima. Kada je reč o čvrstom siru, dodajte ga kada je omlet skoro gotov, prekrijte ga poklopcem i pržite na niskoj temperaturi još dva minuta.

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti