• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brzinski trik koji pokazuje da li je piletina opasna za jelo

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uradite proveru

  • 0
Piletina Foto: Pixabay

Piletina je danas najprisutnija u ishrani ljudi, a manje je poznato da predstavlja mnogo veći izvor za dobijanje infekcije nego drugo meso.

Kao glavni razlog navodi se to što se piletina generalno manje kuva, pa zbog slabije termičke obrade u mesu ostaju patogene bakterije, među kojima je najpoznatija Ešerihija koli, koje često ima u sirovom pilećem mesu. Pored nje važan je i Norovirus kao virusni uzročnik trovanja hranom.

Piletina Foto: Pixabay

Kako biste izbegli zarazu, stručnjaci nalažu da osim čišćenja daske, noža i posuđa, koje koristite za pripremu mesa, važno da je dobro termički obradite piletinu.

Na 74 stepeni Celzijusa meso je sigurno za posluživanje, a temperaturu može da proverite uz pomoć digitalnog kuhinjskog termometra za hranu. Proverite je na delovima mesa kao što su prsa ili karabatak.

Ukoliko nemate termometar obratite pažnju na boju mesa. Ukoliko zasečete meso i primetite da su sokovi čisti i prozirni, piletina je gotova. Ukoliko je boja rozikasta, nastavite da ga pečete.

Važno je znati da zamrznutu piletinu nikako ne bi trebalo odmrzavati u mikrotalasnoj pećnici jer se tako povećava rizik od bakterija. 

Video: Ovako se pravilno tranžira pile

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti